Vukas kaže:
Baaaaaš se zakuvalo.
Baki, svaka čast, treba ponekad povisiti temperaturu na forumu... često je anemičan.
Seiko izvan konteksta Japana, njihove tradicije i istorije... teško bi se razumeo pravilno.
Jedva su se kao društvo otvorili ka svetu, više na silu, priterani u ćošak. Visoko razvijen kapitalizam sa duboko ukorenjenim feudalnim tradicijama. Sa našeg stanovišta, skoro sve u Japanu ima u sebi neku kontraverzu. Takvi su. Stranac je tamo uvek stranac, "daiđi" (ili slično, nisam siguran), čovek nižeg ranga.
Imaju takav stav... s visine. Nije čudo što svoju visoku tehnologiju (pa i neke satove, automobile, tehniku) ne daju drugima. Dođi pa kupi! U nacionalno blago Japana uvrstili su čak i jednog svog tradicionalnog slikara. Ne znam da li je danas živ ali trebala mu je dozvola vlade kad je hteo da izađe iz zemlje.
To je zemlja Musašijevog kodeksa i samurajske tradicije a u ovo vreme zemlja sa najviše samoubistava. Imaju šumu za to ispod Fuji planine.
Izuzetno kontroverzno društvo. Od najagresivnije sile u WWII do najvećih zagovornika pacifizma. Itd, itd...
Kad pričamo o Seiku, pričamo o nečemu što Japan razvija već dve hiljade godina. To je racio. U bilo kojoj oblasti. Japan je razvio modernu arhitekturu pre petsto godina. Katanu i dalje niko ne može da napravi, samo par Japanaca. Uvek su bili inovativni, drugačiji.
Da se razumemo, ovo je samo konstatacija, nije navijanje. Ne vidim ustvari neki pravi razlog za isterivanje maka na konac: Seiko vs Swiss. To su dva sveta, nemaju blage veze. Niti će imati. Mislim da se u Seiku ne sekiraju previše zbog "Swiss made" konkurencije (zbog Casia - da). Jer to i nisu, u suštini.
Različita tržišta, malo se preklapaju... ne mnogo. Različita kultura, filozofija...
Da je Credor projektovan kao konkurent Swiss high-end produkciji, bilo bi ga u Evropi. Itekako. Credor nije Tojota, Sony, Toshiba... Credor, Japan only, kao i mnogo drugih stvari. A low i mid range satovi su upravo to - široka potrošnja. Koliko para, toliko muzike. Što Swiss konglomerat ima problema da tu parira (ako uopšte žele) Japancima, njihov je problem. Da li uvaljuju marketing i rasprodaju maglu za debele pare? To i nije neko pitanje. Alpska državica nikada i nije prednjačila kad je u pitanju poslovni moral, naročito u kriznim vremenima. Što se mene tiče, tema je iscrpljena i naravno, nije dala ni jedan jedini razlog za sukob u mojoj kolekciji. Par Corteberta i par Seika, najbolji drugari!
Bookmarks sajtovi