Ne mislim da su Seiko satovi iz nižeg cenovnog ranga ( Seiko 5, 5 sport ) pravljeni da traju 10-tak godina i ne znam koji bi časovinčar mogao tako nešto da kaže. Seiko 7s26 se proizvodi više od 15 godina i ako su ih vlasnici imalo pazili ( servisirali ) rade i danas. Jeste imali su nekih poteškoća na pojedinim 7s26 mehanizmima oko zaustavljanja-blokiranja ali koliko vidim to je otklonjeno. Pehovi se dešavaju i mnogo skupljim satovim. Ja imam Monstera sa odstupanjima od par sekundi koje u toku noći anuliram. Mehanizam a ni sam sat mi nedeluju kao da su pravljeni da traju tako kratko. Imam i petradu ( Seiko 5 ) iz 2006 i neizgleda kao da je na pola puta da se raspadne. Kod Seika nisu samo u pitanju kvalitetni mehanizmi za malo para nego i kvalitetno osvetljenje, staklo, narukvice. Naravno sve srazmerno ceni ( za očekivati je da je na monsteru bolja narukvica nego na Seiko 5 ) ali opet, rekao bih, nude mnogo više od konkurencije. Koliko sam čitao samo Seiko i Vostok imaju kompletno zaokruženu proizvodnju. Ne kažem da ih treba porediti ali to je za poštovanje.
Čak i kada bi ti jeftiniji Seiko mehanizmi bili tako kratkog veka opet je lako za male pare kupiti neku izgrebanu Seiko peticu, ako treba i dve ,tri , i obezbediti se delovima. Kod skupih satova je malo teže dati 1000 ili više evra za sat a onda kupiti još par komada za delove, onako da se nađe. Posebno će biti "veselo" kada za skupe švajcarce budu zavrnuli delove servisima koji nisu zvanični ili fabrički kao što su to uradili u Australiji ( bilo je reči na ovom forumu ).
Takođe nemislim da svaku izjavu svakog časovničara treba uzeti zdravo za gotovo jer i časovničara ima svakakvih od stručnih ( takvih je najmanje ) pa do polu stručnih ( ako mogu tako da ih nazovem ) i onih potpuno nestručnih . Naletao sam na sve tri kategorije.
Što se tiče podmazivanja mehanizama, slažem se sa rečenim da kada je proizvodnja robotizovana i kada se pravi ogromna količina mehanizama onda su i takvi propusti mogući. Da li je to pravilo, ne znam. Nadam se da nije. Ali čak i ako kupite jeftiniji Seiko i sumnjate da je mehanizam fabrički lošije podmazan rešenje je relativno jednostavno. Umesto posle 4-5 godina odnesite ga na servis posle 2 godine , za to vreme se neće ishabati jer nije da baš izlaze suvi iz fabrike i problem je rešen.
Da bi Seiko trebao da poradi na distribuciji i servisu jasno se vidi po našem zastupniku koji je do relativno skoro imao nerealno visoku cenu Monstera i SKX007.
Sve u svemu dok god Seiko pravi satove oni će za mene biti nešto posebno, nešto što volim, cenim i što bi sa zadovoljstvom kupio. Kupovina Seika za mene predstavlja najmanji rizik i daje odličan odnos između uloženog i dobijenog. Ono što je Casio na polju multifunkcionalnih satova to je za mene Seiko na polju jeftinijih ( misleći na cenu a ne na kvalitet ) mehaničkih satova. Pa makar bio i subjektivan a trudim se da nebudem.
Reći ću još ovo mada sam to jednom prilikom veće rekao. Kupovinom Seika i njegovom prodajom ( govorim o modelima od par stotina evra ne o GS, Credor ) ne samo da nećete zaraditi stotine evra nego nećete povratiti ni uloženo. Zašto ? Zato što je kupovina Seika sama po sebi profit. Zato što taj sat nije pravljen da mami uzdahe kao njegova skupa konkurencija za kojom ne zaostaje nipočemu. Jedini uzdah koji će on izmamiti jeste onaj kada posle 40 ili 50 godina shvatite da na ruci imate sat koji prkosi vremenu mereći ga u sekundu. Sat koji je sa vama prošao sito i rešeto ne ostavljajući vas na cedilu. E to nema cenu. Rečju, Seiko !
Bookmarks sajtovi