Kolega s foruma Portal Satova Miro6666 došao je u vlasništvo ovog vintage ljepotana i počastio nas je pričom o njemu kao i fotografijama.
nakon sto mi je kolega darac napravio remen za njega, odlucio sam malo nositi sat i evo nakon tjedan dana rekoh da ga poslikam i napisem review.
radi se o vintage zenithovom pilotskom kronografu koji najvjerojatnije datira iz druge polovice 40ih godina proslog stoljeca. doticni sat je bio sluzbeni sat vojnog pilota F.K. pedesetih godina, a na jednom probnom letu je doslo do nesrece i pilot je srusivsi se sa avionom u toj nesreci poginuo. sat je nakon nesrece bio predan pilotovoj obitelji i od tada je bio spremljen i ne nosen. dugo godina poslije sat je presao u moje vlasnistvo i pritom mi je jedan clan obitelji pokojnog pilota ispricao povijest sata.
kuciste je izradeno od celika, izuzetno dobro ocuvano i promjera je 37mm bez krune koja je podosta velika i sa njom sat ima 40mm
straznji poklopac je na navoj sa sedmeroznamenkastim serijskim brojem graviranim sa vanjske strane i sesteroznamenkastim sa unutarnje. kako je zenith kasnije uveo oznacavanje znamenke-slovo-znamenke pretpostavka je da je ovdje koristen zenevski broj...
sam poklopac skriva mehanizam zenith 143-6 sto bi trebao biti excelsior park 4 makar bi po nekima to trebao biti EP5, a razlika je kao u anti shock sustavu kojega EP4 nema (drugi kazu da je to EP4 i nikoji drugi). sam mehanizam se proizvodio od 1940. godine.
mehanizam ukrasen zenevskim crtama je u savrsenom stanju i u ovih sedam dana nosenja i pracenja tocnosti kasni 26.5 sekundi sto je u prosjeku nesto manje od 3.8 sekundi dnevno. dok je sat na ruci kasni nekih 10-12 sekundi po danu, u polozaju face up je tocan u sekundu, a u polozaju face down dobija nekih 3-4 sekunde po danu (izracun je prosjecan jer je sat u tih sedam dana u istom polozaju proveo maksimalno 12 sati u komadu!)
cifer je crne boje sa zlatnim markerima i brojevima, a na brojeve sati je pretpostavljam bila nanesena tricijska boja kao i na kazaljke sata i minute. sada je od toga ostala samo lijepa patina, a tricij je na ovom satu zadnji puta svijetlio prije vise od 40 godina.
sam cifer pokazuje svoju starost i ima efekt starog ulja na platnu. u podrucju izmedu 6 i 8 sati je blago izblijedio, ali od 6 ovakvih satova koje sam uspio vidjeti je u najboljem stanju. stovise mislim da je jedini koji na svakoj oznaci sata ima originalni premaz.
sam sat ima i funkciju kronografa kojemu centralna kazaljka (bijela i daje dojam plasticarije ko i moon watch ) mjeri sekunde, a desna pomocna kazaljka mjeri minute do 45. lijeva pomocna kazaljka prikazuje sekunde sata.
staklo je zaobljeno i vrlo vrlo visoko, nekih 2/3 debljine kucista
tesko je donijeti zakljucak o satu koji vas odusevljava, a mene ovaj zenith svako malo iznova odusevi. zvuk njegovih pushera, zvuk pri navijanju, njegovi jasni, pravilni i cvrsti otkucaji, sam izgled sata... mogu zakljuciti samo da je ovaj sat predivan i da mi je zao sto to ne moze biti moj sat za svaki dan.
I ja bih želio u svojoj kolekciji imat jedan ovakav,al prošao bi i Zenith Special pilot iz 30-ih.
Izravan link na temu je Portal Satova - Forum - Pogledaj temu - ZENITH vintage pilot chronograph
Bookmarks sajtovi