Moja "lista" bi išla nekako ovako:
SEIKO
Gotovo da mogu da kopiram komentar člana Nikle i u svemu da se složim sa njim, jedino bih rekao da se mehanizmi ipak kvare... nisu baš tako savršeni.

No, Seiko zaslužuje maksimalno poštovanje jer su oduvek bili ispred konkurencije i ispred vremena, razvili su in-house mehanizme namenjene satovima svih cenovnih kategorija, od najjeftinijih do onih najkvalitetnijih high-end modela. Zaista, ako želite robustan mehanizam koji će da traje bez previše maženja i paženja kao što je to potrebno kod švajcaraca, onda je Seiko pravi izbor.
Moj favorit je definitivno Seiko SBDX001 sa 8l35 mehanizmom. :man_in_love:
Slike pozajmljene sa WUS-a
D.Dornblüth & Sohn
Odličan primer kako jedna mala porodična manufaktura može uspešno da se nosi sa velikim i daleko luskuznijim proizvođačima satova. Ne mogu da se podiče mehanizmima koje ima jedan A.Lange ali jednostavan dizajn i takoreći in-house mehanizmi u kombinaciji sa odličnim kvalitetom ovog proizvođača kod mene svrstavaju na poziciju broj dva.
Jedan odličan tekst o ovom proizvođaču koji vredi pročitati.
LINK
Koji model sata mi se dopada... Hmmmm, šta ima tu da mi se ne dopada... Za sada, apsolutno SVI!
Jaeger-LeCoultre
Mislim da je u
ovom tekstu sve rečeno i da će vam biti jasno zbog čega je JLC u top 3...
Međutim, složio bih se da je izabrati samo tri proizvođača jako teško i da postoji mnogo favorita pa bih tako dodao i A.Lange & Sohne čije satove verovatno nikada neću posedovati ali ono što izlazi iz radionica ovog Nemca ostavlja bez daha, a nisam ga stavio među top tri samo zato što zauzima ultimativnu poziciju i nema konkurenciju, po mom skromnom mišljenju... pa su tu i Gerard Peregaux, Blancpain, Glashutte Original, naravno Zenith iako u poslednje vreme ne oduševljava previše sa modernim dizajnom satova, Montblanc, Doxa, Sinn, Tutima, Stowa...