Angelus satovi

zare

Member
ANGELUS
10.jpeg

O ovoj manufakturi dostupni su samo osnovni podaci, pa cu preneti ono sto sam proguglao, uglavnom interesujuci se za jednu drugu kompaniju koja i danas stoji u samom vrhu casovnicarske industrije.

11.jpg
zgrada fabrike sa brosure

Osnovan je 1891. od strane brace Gustava i Alberta Stoltza u Svajcarskom gradu Le Locle.

Angelus se danas prepoznaje po mehanizmu 240, koji se ugradjivao u Panerai satove.

8.jpg
SF240

Medjutim Angelus je bio daleko uspesniji u razvoju hronografa, a jedan od njihovih najuspesnijih modela je 215, sat koji je preziveo drugi svetski rat i svoju ulogu nasao u Madjarskom ratnom vazduhoplovstvu.

5.jpg6.jpg1.jpg
215

Pred sam rat Angelus pocinje prodaju za to vreme najveceg hronografa, precnika 38mm, pod nazivom Chronodato.

7.jpg9.jpg

Pedesetih godina proslog veka Angelus razvija revolucionarni automatski mehanizam 1580,sa quarter-repeating komplikacijom, a sat sa ovim mehanizmom dobija naziv Tinkler. Projekat je bio toliko skup da je serijski proizvedeno samo sto satova koji danas dostizu cenu i do 10000 $.

4.JPG
1580

3.jpg
Tinkler

Angelus, kao ni mnogi drugi, nije izdrzao nalet kvarcnih satova, pa krajem sedamdesetih godina udara katanac na vrata svoje fabrike.

1.jpg2.jpg
zgrada danas

Imali su sjajne mehanizme, a posebno ta veza sa Panerai satovima ucinila je da budu jos atraktivniji. Posebno u danasnje vreme kada vise ne postoje, onda legenda jos vise dobija na znacaju. Poslednju kolicinu njihovih mehanizama je Panerai ugradio u jednu svoju limitiranu seriju, ne treba ni da kazem da su to danas jedni od najtrazenijih modela Panerai satova.

šta mislite o ovim satovima, kako se kotiraju na vintage berzi, koliko su bili cenjeni u svoje vreme, odnosno sa kim bi mogli od današnjih marki satova da ih uporedimo

čini mi se da su satovi ove marke bili izuzetna ekskluziva, tipa danas nešto kao girard perregaux ili ipak možda ja malo preterujem

Lep clanak! :)

Posebno u danasnje vreme kada vise ne postoje, onda legenda jos vise dobija na znacaju.

Citizen ih je reaktivirao 2015te godine. :) Tj. manufaktura La Joux-Perret ciji su oni vlasnici.

Ovo im je bio prvi model koji je po mom misljenju totalni promasaj

Angelus_U10_Tourbillon_Lumi%C3%A8re.jpg

Back