keko wrote:
Vladane, ja sam zapeo za razvikane marke a nisam imao pojma kako neke druge, manje razvikane marke imaju lijepe satove. Za kvalitetu ne znam zato ću tebe moliti za potvrdu. Naime lutajući internetom naišao sam na Union Glashutte satove. Koliko sam vidio pripadaju Swatch grupi što bi trebala biti dobra referenca. isto tako laički gledano, druga dobra referenca bi trebala biti porijeklo sata - Glashutte. Iako sam prihvation tvoj savjet da pričekam odlazak U njemačku, ipak bi te molio za savjet u vezi s ovom markom satova, tako da znam na što da se skoncentriram
hvala i pozdrav
Keko, Union Glashutte je još jedan brend koji je komercijalizovan od strane Swatch grupe i koji je zbog toga, po mom mišljenju, izgubio na identitetu i svojstvenosti.
Ovaj proizvođač koji je nekada proizvodio svoje mehanizme sada je nasilno uguran u kategoriju proizvođača u kojoj se već nalaze Tissot, Certina i Hamiltom (unutar Swatch grupe). Ova nova linija satova zapravo oslikava kako ustvari 'švajcarski stručnjaci zamišljaju nemački dizajn' kako je to slikovito rekao čuveni Peter Braun u svom tekstu u časopisu Armband Uhren.
U svakom slučaju Union je izgubio svoju dušu, pa tako smatram da je pametnije i isplativije kupiti neki sat originalnog nemačkog dizajna kao što je Stowa koju ti je Dragon preložio (Inače Stowa Marine Original je na mojoj listi želja

). Iako i Stowa ugrađuje mehanizme iz ETA grupe (ETA i Unitas), ovaj brend ima daleko prepoznatljiviji i lepši dizajn, a pritom su njihovi satovi jefiniji.
Ako želiš sat nemačkog proizvođača koji proizvodi i svoje mehanizme a pritom je u cenovnoj kategoriji do 2000 EUR, onda je to već spomenuti Nomos.
Inače što se tiče čuvenog Saksonskog grada Glashutte-a, u njemu se nalazi još jedan zanimljiv proizvođač, Muhle Glashutte:
http://www.muehle-glashuette.de/
Pogledaj i njihove modele možda će ti se svideti.
Eh, ova tema kako odmiče pretvoriće se potpuno u temu o nemačkim satovima
Pozdrav,
V.S.