Custom ili Franken?

Vukas

New member
Već neko vreme okupira me određena vrsta "petljanja" sa satovima, što je čini mi se nekim kolegama i poznato, i polako prerasta u nekakav hobi. Pokušavam da se oslobodim toga, ali moraće postepeno. U pitanju je prepravka sata bliska "popularnoj" franken kategoriji. Konkretno: naiđe sat sa solidnim čeličnim kućištem, za male novce, sa nekom kvarcnom nebulozom koja onda ustupa mesto mehaničkom pogonu iz, opet, nekog jeftinijeg zapuštenog sata tipa Poljot, Slava, Nivada, nešto Japansko... Ili ceo set iz džepnog sata (mašina, cifer, skazaljke, krunica), po mogućstvu Unitas sa Incabloc zaštitom, prelazi u neko veće kućište i postaje ručni sat. To, kao što znamo, Ukrajinci masovno rade. Caka je što ponekad prikriju.
Gde prestaje Custom ove vrste a počinje Franken? Ako neko npr sklopi Seiko 6139 od tri različita, napravi neki mešpajz, pusti ga u prodaju i to prećuti... frankenštajn, jasno je. I u principu, kad se odradi "neadekvatna" ili divljačka intervencija na satu tako da je on udaljen od originalne, fabričke verzije, sat postaje značajno obezvređena mutacija, naročito uz prikrivanje poduhvata. Kako se odnositi prema ovome što ja radim? Iz džepnog u ručni, iz kvarcnog u mehanički, u jednom primerku, ne za prodaju (bar za sada), iz ličnog zadovoljstva i bez racionalnog razloga. Opet, čistokrvne custom varijante su nešto drugo, ipak tu ima pravila i o tome imamo odličan elaborat u tekućem poduhvatu ovog portala. Ne sviđa mi se pomisao da se bavim nečim što bi možda trebalo da krijem, nisam ilegalac. Sa druge strane, meni je izuzetno zadovoljstvo nositi upgraded Slavu (koju inače verovatno ne bih stavljao na ruku) u čeliku, ozbiljnijih dimenzija od originala, sa Pugovim kaišem. Sledeće što planiram sa tih sedam, osam komada je potpuno uklanjanje svih oznaka i brenda uz izmene cifera i skazaljki, tako da epitet Custom možda bude opravdan.
Da sumiram sopstveno mišljenje: ako je kreativno, unikat i sa ukusom - može. Ako je zbog zarade, prikriva se i "fingira" original - ne može.
Šta mislite?

u potpunosti se slazem sa tobom.pogotovu za tvoje licno zadovoljstvo potpuno opravdano i zanimljivo.cak i nekom prijatelju tako nesto da napravis opet izuzetno zanimljiva stvar.

Sad mi je malo lakše, hvala Vladane.
Aj sad neko ko se ne slaže... da krene neka rasprava. Konstruktivna.

PS Hvala Đorđe, hvala Jagoše. Ne, ozbiljno... Ko šta misli o frankeštajnima? Zanima me.

Mislim da je ovo suština:

Da sumiram sopstveno mišljenje: ako je kreativno, unikat i sa ukusom - može. Ako je zbog zarade, prikriva se i "fingira" original - ne može.

Imao sam prilike da vidim Vukasove satove na okupljanju pre nekoliko meseci, i izgledaju zaistaj sjajno, što će potvrditi i mnogi drugi forumaši. Ti satovi su napravljeni veoma lepo i kreativno i vrlo bih rado i sam nosio nešto tako. S druge strane, ako se neki sat skarabudži za prodaju, a ne neglasi se da je nastao od pet različitih satova, to je obična prevara. Jedno je praviti sat po sopstvenom ukusu, a klepanje je sasvim drugo.

Jedini suvisla zamerka na celu tu stvar može biti upravo ona koju si i sam primetio-Dobro bi bilo da na ciferu ne postoji naziv ni jednog brenda (osim wolf-champion)
Za nemaštovite- Vuk-as

Da krenemo u prepirku, a?
Meni, Istaknuti člane, više leži nešto kao El Vukas, što će neupućene možda podsetiti na jednu beznačajnu švajcarsku marku na slovo Z.
Šalu na stranu, dobro je kad stigne par pozitivnih komentara od ljudi čije mišljenje je na ceni.

Ja bi voleo da napravim takav sat da znam , ali verovatno se to ne bi dobro zavrsilo, kao jedan satic koji sam rasklapa, dobro sam ga rasklopio ali nikako da ga sklopim:D Slazem se sa vasim konstatacijama, ako pravis za sebe ili prilikom prodaje naglasis o cemu se radi meni je to ok:)

Ok, imamo konsenzus.
Serb, nije bauk sklopiti dva u jedan. Volja i strpljenje su 80 posto. Jednom ću, onako neskromno, da postavim nešto kao tutorial u nekoj mojoj temi. Videćemo šta će da ispadne pošto imam još par tih kandidata za plastičnu hirurgiju. Nego, vidiš šta ti je kad ti Istaknuti član ubaci buvu u glavu: već mi se mota po glavi neki logo, nešto u sito štampi npr. "Baš" ti hvala Vladane, samo mi je još to falilo.

Po meni to zavisi i od komada do komada sata...Ja volim da mi sat bude u potpunosti auntetican i jednina stvar koju bi menjao na njim jeste sjaj poliranjem(ovo mi vazi za Certinu)...sa druge strane pre nekoliko dana sam ubacio mehanizam iz dzepnog sata u kuciste koje sam kupio za tu namenu i drago mi je sto sam uspeo i volecu ga kao neki auntetican...sa trece strane cale je skroz unistio jednog Citizena sa 8200 miyom, tipa puklo staklo i zardjao cifer, skazaljke, spala pozlata...E sad iako volim autenticnost meni je bilo zao da gledam taj Citizen kako je unistren i zamenio sam staklo, skinuo rdju sa cifera i ofarbao ga sprejom ponovo, skinuo pozlatu smirglom i ispolirao sat...tako da sad izgleda kao nov i po meni u lepoj kombinaciji boja i volim da ga uzmem sa police i da ga stavim na ruku. Da rezumiram po meni zavisi od komada do komada, na nekim satu ne zelim nista da pipam a na nekim zelim da bi ga doveo u ok stanje, tako da je po meni u potpunosti opravdano da ukoliko sat zelis da zadrzis za sebe a u losem je stanju- mozes mu menjati nesto.

^
Naravno podrazumeva se da se ubaci odgovarajuca masina, npr. neubaciti unitasa u diver sat, ili u vintage sat 7s36 ;)

Ok mi je da se u blanko kućišta ubacuju različite mašine, ali ništa dalje od toga!

Da, sad je samo stvar definicije. Imam jedan TCM od 39mm, čelik i ravno mineralno staklo, poklopac na navoj, kao lutka. Em je to budibogsnama brend, em je unutra mehanizam nedostojan ručnog sata. Sam sebe je kandidovao da bude "unapređen" u blanko kućište. Inače bi naručivanje sličnog kućiša koštalo tri puta više nego dotični sat. Na kraju, kad se obrusi brend sa poklopca i bukvalno je blankiran.

Nemam sta previse pametno da dodam gore napisanom. Prema mom misljenju:

RESTAURACIJA -
Kada se unakazeni sat dotera u mint stanje odgovarajucim delovima. Sto originalnim polovnim, sto novim, direktno narucenim od proizvodjaca, sto posebno napravljenim. (Pod originalnim podrazumevam ne samo da su od tog sata nego i odgovarajuce verzije.) *

''FULL'' KASTOM - je''skarabudz'' od dostupnih delova, za svoju dusu. Ovde je vazno da nema oznake proizvodjaca ako je komad ''sklepan'' od potpuno razlicitih modela, marki i ''kastom mejd'' delova.

''LIGHT CUSTOM'' - Ukoliko je samo neki od elemenata modifikovan da bi zadovoljio odredjene estetske ili funkcionalne potrebe,ali je vecina delova originalna (od datog modela i date verzije, cak, datog primerka), dopustio bih da ostane ime brenda i modela uz neki dodatak u stilu: Seiko xxxx by xxxxx ili slicno.

FRANKEN
- Sat sklopljen od delova istog ili slicnog modela sa namerom da takav proizvod izgleda kao neka posebno retka varijanta.
(Kada, na primer, neko uzme ''obican'' Poljot 3133 i nabudzi mu cifer od Океан verzije ili stavi kazaljke neodgovarajuce periodu ili u starije kuciste stavi noviji mehanizam, a precuti.....)

Ne znam koliko sam dobro definisao sve ovo ( a lenj sam da sve ponovo promisljam). U svakom slucaju, na liniji je ''partijskog'' stava koji provejava gornjim komentarima :D

Puna podrska Vukasu za njegove igrarije.

* Ovo po nekakvoj analogiji sa oldtajmer automobilima. Vredniji su oni koji su potpuno originalni, ali se dozvoljava i da su odredjeni nedostajuci delovi napravljeni u skladu sa originalnim. (po mogucstvu prema originalnim tehnickim crtezima i tehnologijom odgovarajucom epohi)

Last edited:
^
Definitivno si pogodio u srz sa ovim definicijama, od svega ovde ja sam samo protiv frakena, ovo ostalo moze ukoliko je i potrebno.

Anbeast, hvala na klasifikaciji. Sve sam ja to nekako znao ali nisam uspevao da sročim. Plašim se se samo da ovakva "delatnost" sada ne izmakne kontroli, jer dobila je vetar u leđa. Ništa... naoštriću fotoaparat i odvojiti jedan dan pa će za kraj teme biti jedna konverzija u foto-reportaži.

Back