Da li je moguće spasiti franken Seiko?

Neša

Super Moderator
Staff member
Već godinama imam franken 6139-7160T, poznat i kao Helmet Darth Vader, čije tužno stanje se vidi na forografiji:

IMG_4234.jpg

Sat treba da izgleda ovako, a poslužio sam se fotografijom koju je postavio @sdbiba

20241231_064719-jpg.159786

Od originalnog sata su ostali brojčanik, mehanizam i kazaljke, s tim što je neki samozvani Pikaso rešio da dve ofarba u crveno, i to flomasterom. U međuvremenu sam uspeo da nabavim samo originalnu veliku kazaljku, a ostaje mi da nabavim kućište i drukere. Više časovničara koje sam pitao za pomoć u prethodnim godinama su rekli da nemaju odgovarajuće delove i da ih mogu nabaviti kod nas jedino ako mi se posreći.

Hteo sam da pitam šta mi je najpametnije da radim jer postoje samo dve opcije:
a) da ga prodam za delove, što ne bih voleo, i
b) da i dalje tražim, ali ne znam više gde.

Prvu opciju bih voleo da izbegnem jer bih voleo da satu vratim stari sjaj i da bude svoj na svome, a ne da kucka u tuđem kućištu. Zbog toga sam hteo da pitam da li možda neko zna gde bih mogao da nađem odgovarajuće delove, a ako ih ima na prodaju, možemo se dogovoriti preko privatnih poruka. Jedan časovničar me je upozorio i da kvalitet aftermarket delova može značajno da varira, bez obzira na cenu.

Ako neko može da pomogne ovom starom nindži da povrati staru slavu, bio bih mu veoma zahvalan.

Prodaj nemoj ga sređivati, a potrudi se da nađeš mint koliko je još ikako moguće. Ja sam se trudio pa imam u kolekciji i hexagona ali i isti darth vader odnosno herr žika seiko

Oba sam platio po tipa 250 do 350 evra plus servis, to su tada bile te cene, nisu povoljne mnogo bile, pa i sada vredi dati taj novac plus servis.

Sređivanje nema smisla i nije ni moguće ali zaista nije, sat je poliran, nema svoju metal narukvicu, cifer menjan, a tek sa mašinom i kazaljkama je horor stanje na tržištu.

Ako hoćeš da imaš 6139 onda neka ti ovaj ostane za delove mehanizma, taj sat ima jedan deo ako je ispravan vredi 200 evra na ebay. Ako nećeš skupljati onda ga prodaj za koliko može i to je to. A može 100 evra da dobije.

Ima tu delova još se traže, datum, krunica, poluge, dva tri zupčanika.

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

Retko sam ih viđao u prodaji, mada verujem da se može naleteti na neki ako budem pažljiv i strpljiv. Ovde je od originala ostalo relativno malo, ne računajući mehanizam, koji je sasvim OK. Znam da je realno ovo što kažeš, tj. da se može prodati za delove, ali moram priznati da mi je žao.

U celoj priči sam najviše ljut na onoga ko je uspeo da ovako unakazi sat, a ne znam šta mu je trebalo da farba kazaljke. Možda je boja bila izbledela, ili je možda vlasnik tako hteo, ali flomaster ga je baš unakazio.

Nemoj da ti bude žao taj sat je veoma uništen, toliko da se retko viđa, tako da jedino može da posluži za tek poneki deo ali samo mehanizam i ništa više.

Nikad nije kasno, viđam 6139 na oglasima, ja sam počeo da ih sakupljam nakon banovanja, negde 2021 sam prvi možda kupio u strahu da sam okasnio i da ih nikad više neću naći, pa sam završio na kraju na jedno 15 komada gde je svaki originalan i mint i servisiran.

Prilično sam siguran da ih danas ima manje nego tada, ali dovoljno da mogu još 15 da skupim za 5 do 7 godina otprilike.

Zato mislim da nije kasno i da ih još ima. Cene variraju ali je potrebno ozbiljno ali zaista ozbiljno znanje da se nađu dobri komadi, 99,9 posto su sklepani i loši i premija je ako si mnogo revnostan da uloviš dva godišnje.

Ja ih puno volim i činili su me srećnim. Mada to je jako tanak kvalitet, kako satova, tako i mehanizama, onako poprilično tanak.

P.S. ovde ne mislim sve ovo samo za 6139, lično mislim nisu gotivni kao 6138, mislim i na 6138 koji mi je mnogo draži i ima bolje modele, tako da pre juri 6138 nego 6139, tu ima dva tri modela da su kolekcionarski i to je bukvalno to.

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

Back