Da li neko zna ?

backarelli

New member
Zna li neko od vas, koji je mehanizam u pitanju, kod ovog "ljubilarnog" sata ?

35ajey8.jpg

23u9cn6.jpg

Neko se lepo poigrao sa ovim mehanizmom, izbrusio ga je gde god je mogao. . . . Lici mi na UNITAS ali bez detaljne fotografije bez stakla nikako ne ide, ne vidim zig proizvodjaca . . . . Ako moze fotografija bio bi mozda i od pomoci, a i mene zanima sta su spakovali . . .

Ma otvoriću poklopac i slikam po tvojoj želji ! I mene živo zanima ,koji mehanizam je u pitanju čisto iz proširivanja znanja, a ne iz one varijante "koliko vredi" . Sad mi kasno, ali uslikaću ga bolje sutra, pa da odgonetnemo...
Marko, hvala na postu i ako ne odgonetnemo zagonetku, ali si se bar potrudio da odgonetneš !:thumbup:

Evo slike sa skinutim poklopcem, samo što ja nigde žig ne vidim. Ovo je najbolje, što sam mogao uslikati...

IMAG0930.jpg

Moje misljenje je da ipak nije UNITAS 7050 jer nikada nisam cuo a ni video njihov mehanizam pod tom oznakom, ali za PESEUX 7050 jesam na koga zbog malog navijajuceg identicnog zupcanika lici kao i raspored rubina i stafova mehanizma (bidfun-db Archive: Watch Movements: Peseux 7050) . . . Vrlo moguce da je tvoj zbog posebne narudzbine sata, EXTRA doradjeni mehanizam PESEUX 7050 . . . Jedino me zbunjuje cinjenica da je ovaj mehanizam sa donjom sekundarom, a kod tebe je potpuno izbacena odnosno nema sekundare . . . Moguce je da su je prilikom dorade mehanizma izbacili da bi dobili ovaj lep izgled skeleton sata . . . Toliko sam mogao da primetim . . . Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj . . . POZDRAV . . .

Marko, hvala puno na iscrpnom odgovoru ! Ma, razmišljam se , da li ga vredi odneti kod sajdžije na servis ,pošto nenormalno žuri i povremeno stane (ali retko) ...

Sat je prelep, ako planiras da ga nosis naravno da svko ulaganje vredi, a posebno to sto se neko stvarno potrudio da ga napravi i mislim da je fenomanalan deo istorije koji treba da sacuvas i uzivas u njemu . . . To je moje misljenje a ti odluci sam, na tebi je izbor . . . Usput ako odlucis da ga nosis kod sajdzije, raspitaj se kod nekoliko njih, koliko to naplacuju jer to ne treba da bude skupa intervencija . . . POZDRAV . . .

Ma taj sat sam dobio na poklon od drugara . Diametar sata mi ne dozvojava da ga nosim (37,5mm) . Mene vuče da sačuvam taj sat, zato što ga je drugar dobio još kao klinac od ujke na poklon. Ako nije nešto puno para, ja bih ga ispolirao, servisirao mehanizam i stavio neku lepu kožu za kaiš, pa nek stoji u kolekciji. Meni je zanimljiv i ima svoju priču, što je meni dovoljno da ga zadržim.

Marko, hvala ti druže na svim informacijama i savetu !!!:thank_you2: Kad ga sredim, ti prvi dobiješ slike !;)

Svi stu standardni, i dosta dobri i kvalitetni.
1. standardni Darwil
2. standardni Omikron
3.standarndna Doxa

Svi stu standardni, i dosta dobri i kvalitetni.
1. standardni Darwil
2. standardni Omikron
3.standarndna Doxa

Nisam ni mislio da su nešto posebno ili kako bi u Bosni kazali aman-zaman. Nego, konkretno, koji mehanizmi su u pitanju, koje oznake i slično - da dalje istražujem po netu, čini mi se da Omikron ima srce kako to sahačije zovu AS 1130 ili tzv.Wermachtwerk. Omikron i Doxa rade, s tim da Omikron kod navijanje zna preskočiti neki zub, šta li, ne znam. Darwil nije ispravan, nema staklo i ne radi; ne znam ni da li se može popraviti; možda bi bila skuplja pita no tepsija.

Sto se Darwila tice, mehanizam je 7066, i nisam siguran koliko se isplati popravka, posto bi te kako i sam kazes verovatno vise kostalo nego da nabavis isti takav ispravan. E sad, ako je neka uspomena u pitanju, to je vec druga stvar.
Takav Darwil moze da se nadje za 20-30e, u zavisnosti od stanja.

Vrtio sam malo po netu i vizuelnim poređenjem se stvorio komplot vezano za moju Doxu. Izgleda da se mehanizam prvi put pojavio 1940.godine (Pierce 103), zatim nalazim ETA 2391, pa Hamilton 61, ima tu i Eterna 1406. Znalci će znati otkriti detalje, ja više nisam uspio, za sada...

Back