Da li ste čuli za satove ''ELGÉ'' ?

martinn

New member
Ovaj sat sam nasledio od dede, mislim da je iz 1962. godine ali nisam siguran. Sat je uglavnom super očuvan, nenošen i nema ogrebotinicu nigde (deda je voleo satove malo više od mene...). Tražio sam po internetu ali nisam baš ništa našao o njemu. Po nazivu bih rekao da je francuski, ali ko zna. Ako neko zna nešto o proizvođaču ili bilo šta, bilo bi mi drago da čujem. Inače, mehanizam je naravno mehanički i baš lepo izgleda...

Hvala, pozdrav!

Attachments

• Elge1.jpg
    Elge1.jpg
    49.3 KB · Views: 116
  • Elge2.jpg
    Elge2.jpg
    68.2 KB · Views: 107
  • Elge3.jpg
    Elge3.jpg
    69.1 KB · Views: 97
Ovaj sat sam nasledio od dede, mislim da je iz 1962. godine ali nisam siguran. Sat je uglavnom super očuvan, nenošen i nema ogrebotinicu nigde (deda je voleo satove malo više od mene...). Tražio sam po internetu ali nisam baš ništa našao o njemu. Po nazivu bih rekao da je francuski, ali ko zna. Ako neko zna nešto o proizvođaču ili bilo šta, bilo bi mi drago da čujem. Inače, mehanizam je naravno mehanički i baš lepo izgleda...

Hvala, pozdrav!
Proizvođač jeste francuski, a verovatno je i mehanizam proizvod francuske manufakture. Bilo bi dobro da postaviš još detaljniju sliku mehanizma, jer mi se čini da je ispod balansnog točka urezana neka oznaka (grb?) a levo od toga je neka oznaka koja počinje slovom P.
Možeš i da napišeš šta je tačno ispisano na njemu. Moguće da je mehanizam proizvod čuvene "Horlogerie de Savoie" manufakture koja se nalazila blizu švajcarske granice.

Pozdrav,
V.S.

Pokušao sam da što bolje slikam mehanizam, ali mi je slab zum na telefonu. Uglavnom, ispod balansnog točka postoji grb kao krug u kojem sa krajnje leve i desne strane stoje savijena slova ''J'', a između nih neko slovo koje podseća na slovo ''E'' samo bez srednje crte, a malo dalje je urezano ''P531'' ili ''P331'' (skoro sam siguran da je ovo prvo) i na gornjem delu mehanizma ''17 Jewels''.
Nacrtao sam grb i uslikao ga pa vidite, a slikao sam i mehanizam sa najmanje moguće razdaljine.

Attachments

• Slika1.jpg
    Slika1.jpg
    66.9 KB · Views: 103
  • Slika2.jpg
    Slika2.jpg
    19.5 KB · Views: 90
Back