Doxa sub 300t divingstar

dragon

New member
Ja sam tako juče nakon konsultacije sa svojim časovničarem propustio jedan od izuzetno retkih Doxa sub modela jer nisam želeo da kupujem na slepo sat za kojeg ne znam u kakvom je stanju a za koji je rezervne delove praktično nemoguće nabaviti jer ih jednostavno nema na tržištu. :( Mada, cena za sub je bila jaaaakoooo dobra.

btw
Ako ju je neko sa foruma uzeo, neka postavi fotke. :D

Pozdrav

Last edited:
Re: Seiko Bell-Matic

Ta Doxa mi je isto bila interesantna ,a bila je bas jeftina. Mada mi je delovalo da narukvica nije original, sto naravno nije nista dramaticno medjutim i mene je vise bunilo u kakvom je stanju.

Aj pokazi taj sub gde je bas me interesuje

Nema više linka pa kontam da je ili prodat ili da je povučen iz prodaje.

Inače, reč je o Synchron Doxa Sub 300t divingstar seriji sa žutim brojčanikom, eta 2783 mehanizmom i krunicom koja je na izvlačenje a ne na šrafljenje. Cena po kojoj se sat prodavao je bila 100€ a stanje možeš videti na priloženoj slici.

View attachment 3644

E sad, ja sam se bio pošteno zagrejao da ga uzmem i pročitao sve što se moglo pročitati o žutom 300t divingstaru, postavio pitanje na par foruma pa i ono čuveno "fejk ili ne", konsultovao časovničara i par servisa koji se bave profesionalno restauracijom satova i kako je vreme odmicalo sve više i više se udaljavao od namere da uzmem sat (koji je u međuvremenu i prodat, valjda).

Od kupovine sam odustao iz nekoliko razloga.
Prvo, prodavac mi nije odgovorio na osnovna pitanja o stanju sata i mehanizma niti je bio voljan da šalje kvalitetnije slike satova koje prodaje. I ranije je imao par lepih ponuda Seiko hronografa, ali ista priča.
Drugo, svaki sat koji prodaje je "doteran" za kupce i uvek je u savršenom stanju što je meni dodatni signal za uzbunu. Na Doxi se vidi da je rađeno dosta a posebno mi je skrenuta pažnja na previše obrađenu koronu i prepolirano kućište.
Treće, konkretan model je toliko redak da, ukoliko su određeni delovi oštećeni ili neispravni (recimo korona), ne postoje rezervni delovi kojima bi se izvršio servis ili zamena. Sve što je moguće od delova nabaviti i što Doxa garantuje da ima jesu krunice i dihtunzi. Pritom, delovi sa drugih modela ne odgovaraju ovom tako da su neke franken kombinacije neizvodljive.
Četvrto, restauracija kompletnog sata u specijalizovanom servisu bi me izašla preko 500€ i to pod uslovom da je kompletan sat ispravan i da ni jedan deo nije oštećen do te mere da ga je nemoguće restaurirati. Mislim da je to cena bez servisa mehanizma koji sam svakako planirao da radim u NSu.
I na kraju, kada sam pričao sa časovničarem, čovek mi je otvoreno rekao da je sat na osnovu slike u krš stanju i da bi kupovina istog bez uvida u unutrašnjost kućišta bila kupovina mačke u džaku. Čime se opet vraćamo na tačku jedan, prodavac jednostavno nije voljan da pruži dodatne informacije ili da pošalje kvalitetne slike.

E sad, u suštini to jeste bila odlična prilika za kupovinu retkog sata koji bi nakon restauracije bio odličan kolekcionarski primerak. Međutim, imam relativno loša iskustva sa ovim domaćim online prodajama jer ljudi često napišu da je nešto ispravno ili u savršenom stanju a u stvari nije tako. Ima dosta satova koji se nalaze na tim online berzama a koje možete videti i po buvljacima kako se prodaju po upola manjoj ceni i pritom NISU u ispravnom stanju.

Ima sad tu još par stvari zbog kojih sam se na kraju ohladio od kupovine, ali ne mogu da se setim svega. Ono što sam nabrojao su neke osnovne zamerke i razlozi.

Možda i jesam propustio odličnu priliku da dođem u posed kolekcionarskog primerka ali biće i drugih prilika, verovatno i boljih od ove. :)

Nešto o Doxa Sub 300t divingstaru možete pročitati na priloženim linkovima...
http://www.doxa300t.com/dstarreview/vintcomp.htm
http://www.doxa300t.com/faq.htm
http://www.doxa300t.com/divingstar/dstarindex.htm

Ta Doxa mi je isto bila interesantna ,a bila je bas jeftina. Mada mi je delovalo da narukvica nije original, sto naravno nije nista dramaticno medjutim i mene je vise bunilo u kakvom je stanju.

Ne, narukvica nije bila originalna. To se videlo odmah ali nije ni bila bitna u celoj priči. Lako je promeniti narukvicu a ja sam se čak razmišljao da kažem čoveku da mi pošalje sat bez narukvice i da mi spusti cenu za jedno 20€.
Al sad nije ni bitno, svakako ga više nema. Nadam se samo da se kupac nije za***ao i da je sat u dobrom stanju. Mada, eto bursa u Seiko Bell-Matic temi kaže da satovi kod ovog prodavca baš i nisu u sjajnom stanju tako da je sasvim moguće da je i Doxa bila problematična.

Pa po meni barem se nisi presao sto si obisao taj sat,jer iako je i men Doxa Sub jedan od grail satova ni ja ga ne bih uzeo, prvo sto stvarno ne izgleda uopste sjajno, i sto sam kazes suvise je polirana, a najvise jer prodavac ne saradjuje, jer ako coveka lepo zamolis da ti posalje slike tog sto te interesuje a on nece ili kao ne moze, pa nista onda drugi put. Ima tu par satova i na nasem forumu koji se prodaju a kod kojih su fotke blagi ocaj. Ja ne razumem kako neko misli da nesto tako proda bili gde a ne jos ovde. Mislim staviti u 21 veku fotografije koje su mutne, mracne i ocekivati nesto od nekog, to nesto nije bas s mozgom sve najbolje:). Aparat mi nije tu ili fotke su sa telefona.....pa pola mojih fotografija na ovom sajtu je sa telefona. Bolje fotografije bih napravio sa vga kamerom a ne sa digitalnom. Evo jedan primer, ali ne da bih se rugao nekome nego ukazao na ono sto pricam, ovo je strasno

http://www.svetsatova.com/forum/sho...e-Nautische-Instrumente-TITAN-Chronometer-M99

Znaci covek trazi 500e za sat, a pogledaj te fotografije. Ja sam mozda zainteresovan za taj sat ali kad vidim fotografije u glavi mi odzvanja fejk, fejk, fejk i necu ga ni kontaktirati da mi salje druge fotke. Nemojte mi zameriti na ovom ali vec duze vreme me ove stvari nerviraju, a i dugo sam vec na dijeti pa sam nervozan:)

Ja bas i mislim da se radi o nekom od ulicnih prodavaca satova,problem sa njima nije toliko losem stnju ,nego to sto vecina njih misli da su majstoli ili imaju neke priucene majstore koji jos vise zeznu stvar.
Da kod njih moze da se nadje svasta moze, ali je najcesce upravo ovo problem.
Inace te Sub -Doxe su sjajne ,a posebno ovako redak model.

Malo kasnim sa slikama, u pitanju je doxa 300T Divingstar, sa pomenutog oglasa.
Sat nema originalnu narukvicu i originalnu krunicu, dok je mehanizam u veoma dobrom stanju. Ukoliko ima pitanja, tu sam.

Pozdrav
Ivan Grbovic

Attachments

• DSC01753_resize.jpg
    DSC01753_resize.jpg
    53 KB · Views: 195
  • DSC01752_resize.jpg
    DSC01752_resize.jpg
    122.2 KB · Views: 197
  • DSC01756_resize.jpg
    DSC01756_resize.jpg
    45.7 KB · Views: 156
  • DSC01774_resize.jpg
    DSC01774_resize.jpg
    71.2 KB · Views: 168
E he*i ga... znači ipak sam se zeznuo što nisam uzeo sat. :D

Imam ja par pitanja, pošto sam bio zagrejan za Doxu i razmišljao da je kupim.
Jesi li možda nosio sat kod nekog časovničara da ga pregleda i eventualno servisira mehanizam? Ako jesi kakvo je njegovo mišljenje?
U kakvom je stanju unutrašnjost kućišta, jel ima znakova rđe?
U kakvom je stanju kućište? Na slici koju sam ja postavio, gornji desni deo kućišta, iznad krune deluje kao da je prepoliran i da je skinuto malo više metala nego što je trebalo da se skine. Jel to samo igra svetlosti ili je zaista tako?
Kakva je korona, ispravna, funkcioniše dobro? Koliko je ispolirana korona pošto mi deluje da je skinut baš dobar sloj metala, pogotovo na spoljašnjem obodu?!
Vidim da je ponovo rađena iluminacija na kazaljkama i markerima, to je odradio prodavac ili si ti to naknadno uradio?
Platio onoliko koliko je prodavac tražio ili manje? Možeš odgovor na ovo pitanje da pošalješ i putem pp, ako to želiš.

Kažeš da kruna nije originalna, pa me interesuje da li planiraš da nabaviš originalnu ili ćeš ostaviti ovu? I jel planiraš da sređuješ sat, dovedeš u tip-top stanje ili ćeš ga ostaviti tako? :)

Jel možeš da postaviš kvalitetnije fotke sata, što više to bolje?! :)

Napiši par redova, utiske, kritike, čega god možeš da se setiš.

Pozdrav

Ivane,prvo da čestitam na kupovini sata:yes4:
Moram da se složim sa Dragonom da zaista deluje PREPOLIRANO!
Dali je tako i u prirodi?

Pa sad na ovim fotkama i nije los. sve se to da srediti ako covek hoce. Samo da je ok mehanizam i da li ima delova. To je pitanje, sve se drugo da srediti potpuno:) Znate da znam sta pricam:)

Krenimo redom.

Kuciste: mislim da uopste nije polirano, ne mogu da kazem nikad ali ja ne vidim tragove.
Korona je relativno dobra i u funkciji (kazem relativno zato sto nedostaje jedan deo koji je potpuno pricvrscuje, nisam casovnicar tako da ne znam pravi naziv tog dela) generalno ne smeta.
Nosio sam ga kod dvojice casovnicara, i jedan i drugi su rekli da je mehanizam u veoma dobrom stanju, kao i kuciste.
Sto se tice ilumincije, ja sam je radio (mislim casovnicar) i nisam u potpunosti zadovoljan, mislim da je moglo bolje.
Krunicu cu da zamenim, ako budem naisao na originalnu.
Imam u planu da porucim originalnu narukvicu (mislim da je cena oko 80$), ne metalnu vec od kaucuka (ili od gume?).
Generalno, veoma sam zadovoljan satom i mislim da cu ga srediti da bude tip-top (mada i sada veoma dobro izgleda i radi).
Sat je mnogo lepsi uzivo nego na slikama i probacu da uradim sto bolje fotografije.

P. S. Platio sam ga malo manje nego sto je prodavac trazio (inace taj prodavac je prilicno korektan i kod njega moze svasta da se nadje po prilicno povoljnim cenama) i naravno puno hvala na cestitkama.

Krenimo redom.
Kuciste: mislim da uopste nije polirano, ne mogu da kazem nikad ali ja ne vidim tragove.
Pa na osnovu slika koje si ti postavio, kao i sudeći prema slici koju sam ja priložio, kućište jeste polirano a u originalu bi trebalo da bude brušeno. Vidi se i na koroni i markerima da je rađeno i na njoj, zato sam i pitao jer meni prodavac nije pružio nikakve dodatne informacije.

Sto se tice ilumincije, ja sam je radio (mislim casovnicar) i nisam u potpunosti zadovoljan, mislim da je moglo bolje.
Da, moglo je i trebalo je da se odradi znatno bolje, ali dobro, obzirom da si napisao da ćeš sat dovesti u tip-top stanje biće vremena za popravni. :)

(inace taj prodavac je prilicno korektan i kod njega moze svasta da se nadje po prilicno povoljnim cenama)
Ma korektan prodavac bi odgovorio na postavljena pitanja i poslao još koju sliku zainteresovanom kupcu, ne bi ga od**bao tek tako. Nema tu ni trunke korektnosti, ali mi je svakako drago što si ulovio odličan sat po povoljnoj ceni. :)

Jedan moderator na forumu mi s vremena na vreme citira ono čuveno "He who dares, wins" :) i kada već ja nisam bio te srećne i odlučne ruke da ga uzmem, ostaje mi samo da ti čestitam na dobroj kupovini i da ti poželim da te sat dugo služi. :)

Slike obavezno da postaviš.

Pozdrav

Doxa Divingstar 300T
Malo kasnim sa postavljanjem slika. Sada imam razlog, narukvica je stigla.

Pozdrav
Ivan

Attachments

• DSC02064.jpg
    DSC02064.jpg
    45 KB · Views: 145
  • DSC02059.jpg
    DSC02059.jpg
    57.2 KB · Views: 124
  • DSC02081.jpg
    DSC02081.jpg
    87.9 KB · Views: 123
  • DSC02078.jpg
    DSC02078.jpg
    88 KB · Views: 124
  • DSC02057.jpg
    DSC02057.jpg
    61.5 KB · Views: 146
  • DSC02067.jpg
    DSC02067.jpg
    76.2 KB · Views: 116

Ivane,sjajan sat.
Kad budeš imao vremena bilo bi lepo da napišeš neka lična zapažanja o tom satu.

Zaista prelep sat! Inače nisam ljubitelj narukvica od gume/kaučuka, ali ova kombinacija zaista moćno izgleda. Original je original... :) Inače, i meni je sat izgledao prepolirano na starijim slikama, a na ovim poslednjim uopšte ne... Da li si radio nešto po tom pitanju ili je samo opticka varka?

Stavi i neki wrist shot, ne bilo ti teško... :)

Pozdrav!

Back