Gustav Becker podešavanje

latkovicn

New member
Dragi drugari, treba mi pomoć. Posedujem Gustav Becker zidni sat iz kraja 19. veka, klatno plus tegovi. Sat sam pre nekoliko godina nasledio, nije bio u funkciji, pokojni otac je bio časovničar amater u pokušaju, ali nikada nije uspeo da ga osposobi. Kada je sat došao u moje ruke, odneo sam ga kod jedno starog časovničara, sada nažalost pokojnog, čovek ga je izremontovao, 9 meseci tražio odgovarajuću feder platnu za klatno, i čekanje se isplatilo, osposobio mi je sat.
Čovek mi je pokušavao objasniti proceduru podešavanja vremena, ja to baš nisam najbolje shvatio i uspeo sam da sat raštelujem. Naime, kada se pomera velika skazaljka da se podesi vreme, doteraš do 12, sačekaš da on odradi svoje, nastaviš da vrtiš skazaljku do 6, sačekaš.. E pa ja nisam razumeo to da treba da sačekam, i sada mi sat radi, ali ne zvoni na pun sat i pola sata, već na nekim drugim položajima velike skazaljke.
Može li mi neko objasniti proceduru kako da ovo podesim?
Nalazim se u Subotici, ukoliko ima nekog u okolini ko bi to znao srediti, bio bih voljan i da ga donesem pa da uslugu platim.

Pogledaj video, možda pomogne. Od polovine objašnjava tvoh problem - minutna nije na 12 kad zvoni pun sat

https://youtu.be/lfanbGVOVzY?si=2t6fjZoAVGbHhh_U

Koliko sam uspeo da zaključim, kod satova koji zvone na pun sat i pola sata, ako je minutna (duža) na 12 kad zvoni za pun sat ali se broj zvonjenja ne poklapa sa brojem na koji pokazuje mala kazaljka - treba samo malu kazaljku pomeriti na odgovarajući broj.

Ako je problem što minutna nije na 12 kad sat zvoni na pun sat - treba je skinuti i postaviti na 12. U par videa što sam našao izgleda da postoji mali šfraf koji drži minutnu. Odvrneš, skineš i postaviš na 12 kad odzvoni pun sat

Ali svakako pretraži i ti još malo, ja sam tražio sa "wall clock set chime"

A možda se javi i neko ko stvarno zna :)

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Minutna ima cetvrtku i moze da ima samo dve pozicije na 180 stepeni, na 6 ili 12 sati. Na sest otkuca jednom a na 12 otkucava sate. Minutna se prvo pozicionira na pola sata pa onda na sat vremena i zavisno od otkucaja (koliko puta otkuca toliko je sati), postavi se satna kazaljka i fiksira na konus potiskom a preko nje ide minutna na cetvrtku (na 12h), i fiksira maticom ili kod starijih bekera "stiftom" ili presavijenom zicom. Ako otkucava/zvoni na nekoj drugoj poziciji minutne kazaljke, osim na 6 i 12 sati, onda je matica otpustena ili je cetvrtka na osovini "oblajznula".

Last edited:
Verovatno, osim ako nema maticu pa se otpustila. Da ima neka slika pa da probamo da pomognemo daljinski...

Back