Haifisch 23 - Moja kolekcija

2024 - 2025 I. .jpg

Nova sezona donosi 4 osnovna modela. Kompletna ekipa je ugrađena u veće, 41,4 mm kućište. Prva dva modela nastavljaju novost koju je u prošloj godini u okviru linije USA Special Edition doneo model SSC931, a to je bela minutna skala na brojčaniku. Ipak, nešto su umirenijih tonova, pa je tako Grand Touring SSC939 sa antracitnom podlagom odlično usklađen sa plavom bojom bezela.

Posnetek zaslona 2026-04-27 120209.jpg

Watchtownjp. com

Prilično iznenađenje predstavlja model SSC941, takozvani Circuit Race. Elementi sa zlatno obojenim detaljima na brojčaniku i kućištu predstavljaju potpunu novost u dosadašanjoj liniji Speedtimer, dajući joj dodir (lažnog) luksuza.

Posnetek zaslona 2026-04-27 133154.jpg

Gnomonwatches.com

Treći model, Racing Sports prvi put u čitavoj kolekciji kao osnovnu ponudu nudi kožni rally remen, a takođe se prvi put susrećemo sa zelenim bezelom. U kombinaciji sa šampanj bojom brojčanika ostavlja impresivan utisak.

Posnetek zaslona 2026-04-27 133942.jpg

Seiko.com

Pošto kombinacija boja brojčanika i bezela na satu direktno asocira na jedan od najprepoznatljivijih elemenata legendarnih Jaguar Racing Green modela iz sredine prošlog veka, gde su karoserija i unutrašnjost automobila u jednakom kontrastu, ostajem začuđen da Seiko u ovom primeru promociju modela nije začinio slavnim ukusom iz prošlosti. Jedan od razloga je činjenica da se ne radi o limitiranoj seriji satova, gde to obično čini, a drugi bi mogao biti dozvola (plaćena) od Indijske multinacionalke Tata Motors, koja je vlasnik Jaguara.

Posnetek zaslona 2026-04-27 135656.jpg

Jaguar E-Type 4.2L Roadster 1969 Dustycars.com

U julu, 2024 godine, Seiko predstavlja i četvrti model iz redovne linije, koji momentalno postaje jedan od najprepoznatljivijih satova čitave Speedtimer kolekcije još od njenog nastanka. Kombinacija žuto-zlatne boje podlage brojčanika sa sunray finišom i crveno-plavog bezela predstavlja solarni naklon jednom od najlegendarnijih modela u čitavoj istoriji proizvođača – prvom automatskom hronografu 6139-6002, kojeg je Nasin astronaut William Pogue mimo propisanog protokola (Omega Speedmaster), novembra 1973 godine, poneo sa sobom na misiju Skylab i sa njim bez ikakvog zvaničnog testiranja preživeo 84 dana u svemiru.

Posnetek zaslona 2026-04-27 181838.jpg

Seiko.com

Model SSC947, odnosno verzija za domaće tržište SBDL117 je odmah dokazala popularnost originalnog modela, jer ubrzo nakon klasičnih panda verzija postaje najprodavaniji sat čitave Solar Speedtimer kolekcije.

20260525_151642.jpg

Iako sam novost o lansiranju ovog modela sačekao sa velikim simpatijama, nekako nisam mogao da je u potpunosti preradim, jer se za razliku od svih dosadašnjih izdanja ova verzija najdirektnije vezivala uz određeni sat iz proizvođačeve prošlosti, pa je više ličila na pokušaj reizdanja nego na pritajeni omaž nekome od junaka iz slavnih dana. Da, slažem se – i klasičnu Pandu možemo direktno povezati sa klasikom u vidu reference 6138-020, ali u dizajnerskom smislu je Panda toliko rasprostranjeno rešenje, prisutno u programu svakog časovničarskog subjekta, pa je zato fokus konkretnih asociacija nemerljivo širok, dok u slučaju zlatno-žute boje brojčanika i crveno-plavog bezela, postoji samo jedno ime – Pogue. A reizdanje legendarnog automatika u vidu čak i najboljeg kvarčnog sata na svetu, izgleda kao veoma loš smisao za humor, pa…..

20260525_151751.jpg

Ipak, vremenom sam do ovog modela razvio odnos, koji se odaljavao od percepcije omaža i sve više naginjao onome što Seiko kroz Speedtimer kolekciju uvek spretno naglašava – crpiti inspiraciju, što znači da sam ga prihvatio, naravno sa distance: sviđa mi se, ali ne na mojoj ruci. Ali kako se moja kolekcija Speedtimera iz nedelje u nedelju uvećavala, sve češće me je obuzimao onaj poznati osećaj sedenja u čamcu, kada prstom zapušiš jednu rupu a odmah nakon toga se na dnu otvara nova i svaki novi mlaz postaje veći i veći….Nakon nekog vremena sam morao da priznam sebi, da SSC947 nedostaje u ovom društvu i da je odsustvo više nego primetno, što je rezultiralo u lični kompromis, pa je SBDL117 naručen direktno iz Japana.

20260525_151837.jpg

U Sloveniji postoji narodna izreka: »kamor je šel bik, naj gre še štrik«. U prevodu: tamo gde ide bik, neka ide i povodac«. Iako u ovom konkretnom slučaju, sebe vidim više kao magarca nego bika, ali uverenja u ovom našem hobiju su kao maslac na suncu.

Za američko tržište, Seiko izdaje Special Edition:

2024 - 2025 II..jpg

Seiko.com

Kao i sva tri prošlogodišnja modela i SSC945 je sačinjen od 41,4 mm kućišta, sa jednakom visinom (13,0 mm) i dužinom od 45,9 mm. Zapravo, radi se o modelu SSC911, klasičnom panda dizajnu sa nešto sivijom nijansom podlage brojčanika, te izraženijim vertikalnim brušenjem, dok je sve zajedno obavijeno visoko poliranim crvenim bezelom.

Posnetek zaslona 2026-05-01 190207.jpg

Instagram.com

Ako uzmemo u obzir da je Seiko prošlogodišnju seriju USA Special Edition premijerno lansirao sa 3 dizajnersko inventivna modela, očekivao sam više ovog puta, ali izgleda da je igrano na sigurnu kartu, pošto je Panda u segmentu popularnosti na američkom tržištu miljama iznad ostalih satova proizvođača.

2025 godina se nije izneverila po pitanju modela u limitiranim serijama. Tako smo dobili jedan globalni i ponovo model namenjen isključivo evropskom tržištu.

2024 - 2025 III..jpg

Seiko.com

Udarnu novost je predstavljao model SSC955 odnosno SBDL119, nazvan Speedtimer Edo Purple. Spakovan je u 39,0 mm kućište i napravljen u ograničenoj količini od 6.000 komada. Pošto je Seiko već 19. put zaredom (od SP u Rimu 1987 godine) zvanični merač vremena na svetskim prvenstvima u atletici, organizacija tog iznimno popularnog događaja na domaćem terenu je predstavljela ogromnu počast i priliku za promociju.

SEIKO SSC 955P1.jpg

Seiko.com

Ljubičasta boja je postala zvanična boja svetskog prvenstva, a nijansa te boje na Seikovom brojčaniku se zove Edo Murasaki (Edo ljubičasta). Edo je stari naziv za Tokyo, a murasaki nijansa boje u Japanu predstavlja simbol plemenitosti i prefinjenosti.

Posnetek zaslona 2026-05-01 192957.jpg

Seiko.com

Modeli SSC955 & SBDL 119 nisu bili predmet zvaničnog obdarivanja sportista prilikom ceremonija dodele medalja, već su predstavljali Seikov poklon sportskom spekatklu, namenjen prodaji u većim salonima širom sveta.

SEIKO SSC 955P1-2.jpg

Seiko.com

Model u trenutku dostiže veliku popularnost i dobija kultni status među pristalicama brenda. Kada podvučemo crtu, Edo Purple je u dizajnerskom smislu do tada najekstremnije delo čitave Speedtimer Solar kolekcije.

Posnetek zaslona 2026-05-01 193940.jpg

Seiko.com

Godinu dana nakon Seiko Speedometra (Gulf Pande ili LIvery Speedometra), odnosno svih nadimaka modela SSC937 i Red Pande (Factory Red Panda) – SSC953, dolazi i treći model iz limitirane serije namenjene isključivo evropskom tržištu, koji dizajnerski motiv crpi iz legendarnih sportskih automobila iz sredine prošlog veka.

SEIKO SSC959P1-3.jpg

Seiko.com

SSC959 odmah dobija naziv Motoring, a isto tako među ljubiteljima su se ubrzo udomaćili i nadimci Retro Panda, kao i Vintage Panda.

SEIKO SSC959P1-2.jpg

Seiko.com

Pogled na sat, gde dominira brojčanik u bež (šampanj) boji sa crnim podbrojčanicima, objašnjava sve. Napravljen je u količini od 3.000 komada i logična je ugradnja u kućište prečnika 39,0 mm, kao i visoko poliranog čeličnog bezela sa tahimetar skalom.

SEIKO SSC959P1.jpg

Seiko.com

U promo kampanji za model Seiko navodi da se i u ovom slučaju oslanja na vreme prosperiteta evropskog automobilzma sa početka '60-tih godina, XX. veka, koju je želeo obuhvatiti u nešto širem obimu, pa je zato na zvaničnim plakatima uključio modele Jaguar E-Type (pretposlednja slika iznad) i Porsche 911 (slika iznad). Time sam ujedno dobio odgovor zašto prilikom lansiranja modela SSC943, odnosno SBDL 115, Seiko nije koristio Jaguar E-Type 4.2L. Jednostavno, oslanjanje na legende auto industrije je rezervisano za promoviranje Limited Edition serija.

Posnetek zaslona 2026-04-16 193540.jpg

Seiko. com

Proizvođač je oslanjanje na gore navedene modele obavio potpuno revnosno. Fokus je više usmerio na sportsku eleganciju tog doba, nego na naglašavanje sportske moći legendarnih četvorotočkaša. Za razliku od prošlih modela iz evropske limitirane serije, centralna sekundara hronografa, kao ni podbrojčanik za minute od ostalih elemenata na brojčaniku nisu diferencirani drugom bojom, nego su u potpunosti usklađeni sa okolinom.

Posnetek zaslona 2026-05-02 192028.jpg

Seiko.com

Septembra 2025 godine, Seiko priređuje kolosalno iznenađenje. Na tržištu se pojavljuje kolekcija satova pod nazivom Datsun 240Z.

Posnetek zaslona 2026-05-03 122458.jpg

Seiko. com

Ovaj put se Seiko oslanja na legendarni automobil iz domaće okoline, u strukturi gde se sve poklapa.
Naime, 1969 godine, Seiko započinje uspešan pohod na svet sa serijom Speedtimer hronografa na automatsko navijanje. Isto tako, krajem iste godine sa prvim kvarčnim analoginim satom otvara potpuno novo poglavlje u istoriji hoorlogije. Istovremeno, japanska automobilska industrija predstavlja prvi sportski model Datsun 240Z, koji ubrzo postiže ogroman uspeh na domaćem, kao i globalnom, prvenstveno na Severnoameričkom tržištu. Čak ni promena naziva kompanije, 1981 godine u Nissan, nije zasenčila slavu ovog legendarnog automobila sa odličnim sportskim performansama.

Posnetek zaslona 2026-05-25 210335.jpg

Datsun 240Z - Seiko.com

Ubrzo počinje saradnja dva velikana, koja kulminira 1971 godine, kada Datsun 240Z sa brojem 11 na boku, ukrašen logotipom Seiko, osvaja jednu od najtežih automobliskih utrka na svetu, 6200 km dug, Istočno Afrički Safari.

U počast slavnoj prošlosti Seiko lansira 3 modela:

Mehanički hronograf na autotamsko navijanje SRQ057 (42,0 mm) u limitiranoj seriji 500 komada

Klasičan mehanički sat na automatsko navijanje sa 3 kazaljke i unutrašnjom rotirajućim bezelom SPB517 (39,5 mm) u limitiranoj seriji 2500 komada

Solarni hronograf SSC957 (41,4 mm) u limitiranoj seriji 4000 komada

2025 - 2026 II. .jpg

Seiko.com

Sva tri sata su namenjena globalnom tržištu, dok istovremeno izlazi i četvrti model iz Datsun serije, namenjen isključivo Japanskom tržištu SBDL123J Datsun (41,4 mm) u limitiranoj seriji od samo 300 komada.

SEIKO SBDL 123-2.jpg

Seiko.com

Ovaj model sa crvenim brojčanikom je odmah razgrabljen i bio je pravi poduhvat dobiti ga neposredno iz Japana po 10 % višoj ceni od preporučene MSRP. Naravno, kada ovde dodamo troškove PDV i carine, onda je konačna cena još viša od regularne (15%), ali ako je neko pokušao da prošle jeseni doći do potpuno netaknutog ovog sata, onda zna da je to bio izuzetno povoljan deal. Samo na odgovor o dostupnosti ovog modela, jednog od najvećih japanskih distributera za globalno tržište, sam čekao 17 dana.

Posnetek zaslona 2026-05-03 180230.jpg

Seiko.com

SSC957 i SSC123J od do sada predstavljenih solarnih Speedtimer modela odstupaju po izgledu i vrednostima na tahimetar skali, gde se prvi put susrećemo sa drugačijom tipografijom, dvobojnim indeksima, kao i nešto drugačijem rasporedu vrednosti. Razlog se nalazi u činjenici, da je Seiko dočarao direktan izgled brzinomera na komandnoj ploči Datsuna 240Z.

Posnetek zaslona 2026-05-03 181417.jpg

Seiko.com

Nakon burne 2025, i nova godina počinje u udarnom ritmu. Dolaze 3 nova modela:

2025 -2026 I..jpg

Seiko.com

I ovaj put promocija počinje putem Facebooka i Instagrama u februaru 2026 godine, a mesec dana kasnije Seiko za poslovne partnere i trgovce na karipskom otoku Saint Martin, organizuje ekskluzivan prezentacijski susret, gde su uživo predstavljeni novi modeli.

Vodeći motiv čitave kolekcije je izraz Youngtimer. Poklonicima automobilizma je ovaj pojam poznat, jer označuje vozila stara između 25 i 40 godina, odnosno modele, koji datiraju iz razdoblja druge polovine ’80-tih godina prošlog veka, pa sve do ranih godina novog, 21. veka. To su automobili kojima se još ne može dodeliti zvaničan status Oldtimera, ali su već prepoznati kao budući klasici sa snažnim nostalgičnim i kolekcionarskim potencijalom. Nešto kao Neo Vintage u svetu časovničarstva.

I baš taj most prelaza sa modernog u klasicizam je ono što Seiko postiže sa čitavom kolekcijom Speedtimer. Kao što Youngtimeri spajaju klasičan dizajn sa nešto modernijom tehnologijom, tako i Seiko crpi sportski dizajn iz sredine i poslednje četvrtine prošlog veka, spajajući ga sa modernom tehnologijom – solarnim V192 mehanizmom.

Ko je kao klinac ili tinajdžer kasnih osamdesetih pratio filmove, skupljao sličice ili se na putu ka moru susretao sa tadašnjim drumskim zverima, boje brojčanika nove Seiko kolekcije mu svakako nisu strane.

Pošto se radi o redovnoj kolekciji, Seiko se prilikom stvaranja novih modela nije eksplicitno oslanjao isključivo na određeni sportski model nekog od automobilskih brendova, nego je izborom kolorita na brojčanicima jasno ukazao na neke istupajuće trendove boja u tadašnjem benzinskom dizajnerskom jeziku.

SEIKO SPEEDTIMER 2026 SEIKO.COM.jpg

Seiko.com

Proizvođač se u okviru redovne linije ponovo vraća na 39,0 mm kućište i ostaje na jednakoj visini (13,3 mm) i dužini (45,5 mm). Čak i prvi model nove kolekcije SSC961 (SBDL121), sasvim očekivano igra na proverenu kartu komercijalne sigurnosti, jer klasična Panda ostaje najpoželjniji Seikov hronograf. Za razliku od vršnjaka, jednakog po merama, člana prve Solar Speedtimer kolekcije i daleko najprodavanijeg solarnog modela u istoriji Seika, SSC813 iz 2021 godine, promene su minorne. U skladu sa Youngtimer filozofijom, luminacija je iz klasične zelene sada u bež imitaciji patine, koja dočarava vintage ugođaj sata.

Brojčanik ostaje u srebrno-beloj podlagi, karakterističnoj za veći model (41,4 mm) SSC911 iz 2022 godine, sa takođe sand blasted finišom, koja nešto jače ističe ovaj elemenat brojčanika u poređenju sa potpuno belom podlagom (Stark White) na SSC813.

Potrebno je istaći da je Seiko postigao određeno unapređenje u segmentu sakrivanja sunčanih ćelija u podbrojčanicima najnovijih hronografa, gde se za razliku od prošlih serija kod kojih se pod određenim uglom na jakoj svetlosti mogla uočiti ljubičasta nijansa unutar sredine subdiala, sada sve ostaje u potpuno tamnom tonu.

To znači, da Seiko SSC961 postaje naslednik legendarnog SSC813, koji se 2026 godine povlači iz proizvodnje.

Posnetek zaslona 2026-05-04 162733.jpg

Seiko.com

Dok je nova Panda deo standardnog Seiko repertoara, sasvim je druga priča za model SSC963 odnosno SBDL127.

SEIKO SBDL 127 GEAR PATROL.jpg

Seiko.com

Roza boja brojčanika u malo bleđoj nijansi predstavlja dizajnerski ekstrem u rangu prošlogodišnje viola Pande SSC955 (SBDL119), sa dodatkom da je ovo čak nešto odvažniji potez Seika, pošto je reč o modelu koji je deo redovne prodaje.

20260310_105532.jpg

Kombinacija boje podlage sa peskanim finišom (sandblast), crnih podbrojčanika i bezela nudi izuzetno atraktivan rezulatat sa odličnom čitljivošću, koja vuče u izrazitom smeru ka legendarnom Porsche modelu 992 GT3.

Posnetek zaslona 2026-05-05 114114.jpg

Porsche 992 GT3 - Autogespot.com

Iako na prvi utisak možda ne deluje tako, model koji najviše istupa u novoj liniji je SSC965 (SBDL129).

Posnetek zaslona 2026-05-07 163043.jpg

Seiko.com

Ovde se prvi put u Speedtimer kolekciji susrećemo sa metalnim srebrnim bezelom na modelu namenjenom redovnoj prodaji, a ne u okviru limitiranih serija, kakve su do sada bile isključivo za Evropsko tržište.

20260404_153947.jpg

Iako jedno od vrlo logičnih obrazloženja uzrok za takav potez objašnjava da je Seiko u okviru iste kolekcije ponudio širu stilsku varijaciju, dopuštam mogućnost da za odlukom stoji, ako mogu to tako da nazovem, propuštena prilika za mnogo većom komercijalnom realizacijom od ostvarene. Poigravam se idejom da se pretežan deo odgovora za dizajnersko rešenje najnovijeg modela SSC965 (SBDL129), sakriva u satu na sledećoj slici.

20251226_135748.jpg

SSC937 odnosno Speedometer ili Livery Panda, lansiran 2024 godine u limitiranom tiražu od 3000 komada, ekskluzivno za tržište Evrope, Tiffany Blue bojom brojčanika je planuo u momentu i stekao ogromnu popularnost. Seiko bi bez problema mogao dosegnuti i 10 puta veću prodaju ovog modela da ga nije ograničio zvaničnim brojem napravjlenih primeraka. Sećam se da je tada na adresu proizvođača prvi put bio upućen znatan broj ogorčenih primedbi na odluku o dostupnosti modela samo na evropskom tržištu i u tako malom broju.

Mislim da je Youngtimer SSC965 ili Surf Green ili Mint Panda, kako je već dobio nadimke u javnosti, pokušaj da se maksimalno približi izgledu Tiffany Blue i ubeđen sam da će se tim potezom ostvariti odgovarajući komercijalni uspeh.

20260404_154401.jpg

Naravno, postoje određene vizualne razlike ali se sve svodi na nijanse. Iako se radi o dve boje: Tiffany Blue vs. Mint Green, one se u značajnoj meri približavaju jedna drugoj. Lično sam se uverio u to, pošto mi je novi Youngtimer Mint Green SSC965 veoma brzo prirastao k srcu.

Na početku sam se uveravao da nema smisla, jer skoro da već imam takav sat, pa još iz limitirane serije, te sa narandžastim hronografskim kazaljakama, koje mu daju konačni pečat…..Ali da, SKORO…..a SKORO nikada nije ISTO…..

Pošto još nije stigao u naše krajeve, gde bi se uživo uverio u taj Skoro, napravio sam malu fotomontažu sa Seikovih zvaničnih fotografija i onda mi više nije bilo Skoro.

Posnetek zaslona 2026-04-04 193533.jpg

Naravno, u istom trenutku sam ga naručio.

Kada je nekoliko dana kasnije stigao, mogao sam se uveriti u živopisnost i vizualnu izražajnost pepermint zelenog brojčanika, koja se kreće u rasponu od bledo zelene sa gornje slike do maksimalno mogućeg približavanja nijansi tiffany blue na četiri donje slike. Sve zavisi od ugla padanja svetlosti na brojčanik i ova nijansa omogućava najveće reflektivne razlike od svih boja na Speedtimer brojčanicama u mojoj kolekciji.

20260411_155803.jpg

20260511_155330.jpg

20260404_154756.jpg

20260511_155109.jpg

Pepermint zelena panda ima nešto jače patiniranu luminaciju na markerima pozicioniranim na 3, 6, 9 i 12, kao i nešto svetliji ton podbrojčanika. Bela kazaljka na podbrojčaniku za minute i ujedno indikatoru rezerve snage se odlično uklapa u kompletnu vizualizaciju sata, dajući mu nešto blaži, manje agresivan izgled.

Oba dizajnerska rešenja jasno ukazuju, kako male nijanse mogu napraviti značajne razlike na celokupnom utisku sata. Seiko je još jednom napravio odličan potez i ponovo me raduje sopstvena slabost održavanja čvrstih principa, kada je potrebno reći NE kupovini.

A kada se povežu izrazi Youngtimer i Peppermint Green onda prvo na pamet pada Ferrari F40 iz početka 90-ih godina prošlog veka:

Posnetek zaslona 2026-05-06 210447.jpg

Foto: Bryan Hood

Seiko je od kraja 2021 godine do sredine 2026 lansirao 31 model u okviru Speedtimer Solar kolekcije. Ako izuzmemo 5 referenci, gde je razlika samo u ponudi remena, te jednakih brojčanika sa različitim veličinama kućišta i boje bezela, dobićemo 26 modela, sa potpuno jednakim dizajnerskim osobinama, koji se međusobno razlikuju po boji brojčanika, veličini kućišta i vizualnom strukturom bezela. Jedna knjiga sa 26 priča.

Biće zanimljivo pratiti i učestvovati u budućim realizacijama i pre svega svedočiti zaključku ove vrlo uspešne sage, koji će jednom doći do svog prirodnog kraja, što je učestala pojava u poslovnoj politiki Seika.

Verujem da će u roku dve ili tri godine proizvođač nastaviti priču sa solarnim hronografima ali u sasvim drugom tonu i sa značajnom dizajnerskom promenom u odnosu na liniju Speedtimer.

Do tada ostaje uživanje u ovim atraktivnim satovima i divljenje Seikovoj veštini menadžiranja čitave Solar Speedtimer kolekcije, kojim je u svet kvarca privukao veliki broj obožavaoca mehaničkih satova, među koje spadam i sam.

Zaista je fascinantan taj poduhvat, ako uzmemo u obzir ni da njegov najveći konkurent na ovom polju nikako nije spavao, pa čak i cenovno pogodnijom prodajnom politikom, kao ni tehničko superiornijim specifikacijama, Citizen nije uspeo da ozbiljnije ugrozi Seiko u masovnoj prihvaćenosti Speedtimer kolekcije. Naravno, Citizen u globalu prodaje više Eco Drive satova nego Seiko solarnih, jer izdaje znatno više modela u znatno širim prodajnim programima, ali kad uzmemo u obzir Speedtimer solarnu liniju kojoj se glavni Seikov konkurent u sferi stepena prijema na tržištu nije uspeo približiti ni na domet senke, a kamoli da bi sa njim ušao u ravnopravan kontakt.

Uzmimo za primer Citizenovu kolekciju Zenshin (Forza – naziv za USA tržište), od 2024 godine najjači komercijalni hit proizvođača, koja nudi solarne eco drive hronografe u više boja (klasična panda, Tiffany blue, losos, tamno plava, tamno zelena, crna), (pre)velikim prečnikom kućišta 42,5 mm, privlačnom visinom od 11,8 mm i sa veoma malom dužinom od samo 44,0 mm, ali ako uzmemo u obzir prve integrisane linkove, koji predstavljaju pravu dužinu u ovakvim primerima, onda ćemo imati značajno povećanje sa rezultatom od 49,3 mm. Safirno staklo, kućište i integrisana narukvica iz supertitanijuma, koji je 40 % lakši i 5 puta otporniji na ogrebotine od čelika, sa takođe klizećom centralnom kazaljkom hronografa, 3 meseca većom rezervom snage…sve to za skoro duplo nižu cenu (oko 440 €) u poređenju sa Seikom SSC (750 € do 800 €).

Posnetek zaslona 2026-05-07 215104.jpg

Citizen.com

Odlični i atraktivni satovi, ali čak i dve godine star Seikov solarni hronograf se prodaje po višoj ceni od novog Citizen Zenshina.

Već na prvi pogled je primetno da je Citizen u pokušaju arhitektonskog praćenja Seikove Solar Speedtimer linije, ali očigledno je da je Seikov tim, odnosno oba dizajnera zadužena za Seiko Speedtimer kolekciju, Masayuki Kimura i Yuta Uchiura, uspeli ponuditi jasniji, vizualno izoštreniji i dizajnersko znatno efikasniji sat sa čistijim linijama i značajno direktnijom i razumljivijom porukom povezivanja prošlosti sa dananjšim duhom vremena.

Drugi i neuporedivo jači razlog uspeha Seika je, da veliki broj kupaca već dugi niz godina, odluke o kupovini ne donosi na bazi tehničkih specifikacija, nego je u igri vrlo jednostavan faktor: robna marka (Brend).

Već sam nebrojeno puta pisao i napominjao – otkada je mehanički sat postao fetiš, kupci satove kupuju po principu emocija, a ne potreba kao pre kvarčne krize. Prestiž se sa najviše sfere časovničarstva seli u sve segmente delatnosti, pa je tako stigao i do znatno nižeg stepena - klasičnog kvarca, čiji se ugled i percepcija, zahvaljujući smart satovima i Swatch plastikarenima u poslednje vreme značajno uzdiže u očima prosečnog kupca.

Matrica koju uporno ponavljam: Znanje, Inovativnost, koji dovode do Doprinosa časovničarskoj industriji i direktnog Uticaja na nju, a ujedno predstavljaju temelj izgradnje Tradicije, kao i Originalnost, su faktori koji putem današnjih neograničenih medijskih puteva dolaze do svih pora tržišta i kupci ih čak podsvesno prihvaćaju i odazivaju se na uticaje navedenih činjenica.

Iza uspešnog brenda stoji priča, a iza mega uspešnog brenda stoji knjiga puna velikih priča. Prodaje se priča, a određena kolekcija, linija ili model je pribor za lansiranje priče.

Kada u gornju matricu ubacimo Seiko i Citizen, onda je potpuno jasno čija priča će ostaviti dublji trag u stvarnom životu. Seiko iza sebe ima čitavu plejadu vrlo uspešnih i masovno prihvaćenih automatskih hronografa sa početka '70-ih godina prošlog veka (neki od njih uživaju status legendi), što mu je predstavljalo idealnu platfomu za lansiranje Speedtimer kolekcije, kojom je probudio nostalgiju mnogih ljubitelja satova i uprkos novoj tehnologiji privukao znatnu masu kupaca na svoju stranu. Sa druge strane, Citizen je u ovom segmentu vrlo tanak. Džoker uspešnog povezivanja sadašnjog vremena sa slavnom prošlošću je već unovčio prilikom obelodavanja Record Label Tsuno Chrono kolekcije, 2021 godine, gde je preko kvarca reinkanrirao sopstvenu legendu Challenge Timer, Bullhead iz 1973 godine.

Sa Zenshin (Forza) kolekcijom je morao da ostane u sadašnjom vremenu, što objašnjava ubacivanje imitacije popularnih Meteorit brojčanika. Zbog izrazite atraktivnosti ovih modela, doživeo je komercijalan uspeh ali je zato uključivanje ljubitelja i pratioca horološke delatnosti, koji su stalni i verni kupci, u izrazito manjem obimu nego što je to uradio Seiko sa Speedtimer kolekcijom.

To je samo jedno poglavlje knjige, čija je horolška priča jača, a kada dodamo i ostale slavne i legendarne modele kojima je Seiko u komparaciji sa Citizenom krcat ko brod, onda je potpuno jasno zašto Seiko može sebi priuštiti održavanje Japanske cene i na globalnom tržištu, dok je kod glavnog konkurenta sasvim obrnuta situacija.

Da ne ispadne da nešto tvrdim u prazno, pozabavio sam se pregledom cena na četiri ključna tržišta:

Posnetek zaslona 2026-05-08 163020.jpg

Izvori podataka: Podaci su ažurirani prema tržišnim cenama za maj 2026. godine
Japansko tržište (JDM): Podaci sa platformi za direktan izvoz kao što su Shopping In Japan i Discovery Japan.
Kinesko tržište: Cene su bazirane na zvaničnim prodavnicama na platformama Tmall.com i JD.com, kao i regionalnim portalima poput City Chain Hong Kong.
Evropsko tržište: Podaci sa specijalizovanih prodavnica kao što su Helveti.eu, Joyería Pato i Seiko Boutique Europe.
SAD: Zvanične cene proizvođača: Citizen Watch Official (USA) i Seiko Watch Corporation (USA).

Iz priloženog je očigledno, da sve što se više oba brenda udaljavaju od domaćeg tržišta, sve veća postaje međusobna razlika u cenama. Dok Citizen na japanskom tržištu uspeva da održava razumnu razliku pozicirajući se u niži cenovni razred, na globalnim tržištima je prinuđen u dodatna snižavanja cene, kako bi uspeo izazvati veći odaziv kupaca.

Sa druge strane, Seiko Speedtimer Solar kolekciju svrstava u Premium Prospex razred i na globalnom tržištu održava podjednak odnos cena, omogućujući svojim distributerima veće marže.

Tačni podaci o količini prodanih satova nisu dostupni javnosti, ali je činjenica da je Citizen u poslovnoj godini 2025, postigao takoreći identičnu realizaciju kao Seiko (1,22 milijarde USD), što znači da prodaje najmanje dupli volumen više satova od svog konkurenta. Prevedeno u jezik Zenshena i Speedtimera: Citizen prodaje više komada, dok Seiko preko Speedtimer linije stvara viši prestiž i emotivnu povezanost sa kupcima. Citizen grabi, a Seiko gradi. Seikova priča je puno jača od Citizenove i očigledno je da Seiko stupio u odlučniji proces pariranja Swiss produkciji.

Iako su Seiko i Citizen giganti japanskog časovničarstva sa ogromnom tehničkom sposobnošću, usvojili su potpuno različite strategije. Seiko se uspešno pozicionira kao emotivni brend za entuzijaste i kolekcionare, dok Citizen deluje kao racionalan izbor za opšte potrošače.

Naravno, uvek ćete naići na nekog trubača koji će se podsmevati činjeničnom stanju da priča prodaje satove i da su samo naivčine i neznalice ovce koje dopuštaju da im se na takav način prazne džepovi, ali možete mi verovati - svaki, ama baš svaki delatnik bi prodavao priču - kada bi je imao.

Isti ti samozvani »stručnjaci« će takođe trubiti o nepoštenim taktikama, kojima se poslužuju neki od najvećih imena delatnosti, pod zajedničkim nazivom: Održavanje razumne stope retkosti ili prevedeno u jezik legendarnog Enza Ferrarija: »cenu i potražnju održavaš tako da uvek napraviš najmanje jedan automobil manje od želja tržišta«, ali verujte mi - svaki, ama baš svaki delatnik bi se poslužio tom taktikom - kada bi to mogao odnosno, kada bi tržište uspelo da prepozna, da je napravio manje satova od potražnje, ali džabe kada manju produkciju sa adrese 99,95 % subjekata, ne bi niko ni primetio.

Isti ti trubači, nisu u stanju prepoznati da je najteže doći do stepena na kome možeš sebi priuštiti takav luksuz da proizvodiš manje i time održavaš vlastitu cenu kao i cenu satova kupaca koji su ti ukazali poverenje kupovinom tvog proizvoda. A takve delatnike možemo prebrojiti prstima jedne ruke.

Sve gore nisam napisao sa ciljem degradiranja Citizena i uzdizanja Seika. Baš naprotiv, Citizen nije tek tako u opsežnom istraživanju magazina InStore, sa strane juvelira i trgovaca 2024 godine, proglašen za brend sa najboljim performansom (Best performing watch brend), koja temelji na odnosu pouzdanosti i vrednosti za krajnjeg kupca. Želeo sam da naglasim da u ovakvim slučajevima ne postoji pravilan ili pogrešan odgovor, pravilan ili pogrešan izbor. Neko će uživati u tome da je kupio sat sa boljim tehničkim karakteristikama za duplo nižu cenu, a ima nas i takvih, koji u satu vidimo puno više od specifikacija i sa holističkim pristupom želimo na ruku staviti kompletniju sliku, što naravno ima svoju cenu.

Kako god okretali, prevrtali i razmatrali, ostaje utisak da Citizen poslednjih nekoliko godina pokušava da sledi Seiko u pristupu savladavanja tržišnog pristupa i menadžiranja komercijalnih linija. Slika svakako nije obratna. Dokaz za ovu tvrdnju je i najnoviji izlazak Citizena, 19.4.2026, sa novom Eco Drive (kalibar B620) linijom pod nazivom Citizen Collection i tri modela:

CITIZEN SOLAR 2026.jpg

Citizen.com

Izgleda poznato, zar ne? Čelik, 39,6 mm x 11,7 mm. Odlučili su se za tako čist dizajn, da su čak skinuli Eco-Drive oznaku, koja je već od početka stalni pratilac njihovih solarnih modela. Očekivana maloprodajna cena u Evropi je nešto ispod 350 €.

Da li će ovo ozbiljnije ugroziti Seikovu Solar Speedtimer liniju? Možda grešim, ali ne verujem. Meni ne deluju uverljivo. Jedno je čista linija dizajenrskog izraza, a sasvim drugo preterano ogoljivanje kao u ovom slučaju. Imam utisak da prvi put vidim Citizen sat, da zaista izgleda baš toliko koliko i košta. Obično je ta slika bila sasvim suprotna. Ne tvrdim da su krenuli pogrešnim putem, jer baš uobičajena pretrpanost brojčanika Citiezen Eco Drive satova je odvraćala ljubitelje mehaničkih satova u ozbiljnijem razmatranju njihove ponude, ali ova linija predstavlja najjači dokaz onoga u čemu je Seiko daleko iznad Citizena – konsisentnost dizajnerskog jezika. Seikov sat je jednostavan, prepoznatljiv, efikasan i upečatljiv. Sasvim je svejedno da li je bio lansiran 1995, 2005, 2015 ili 2025 godine. Alpinist, Pogue, Willard, Arnie, Tuna, Turtle, Monster, Samurai, Cocktail Time, Sumo su neki od nadimka modela čiji kumovi su u svim ovim godinama bili kupci, kolekcionari i horološka javnost, koje je čak i Seiko dugo ignorisao ali ih je u zadnje vreme preuezo u zvaničnim najavama, shvatviši njihovu marketinšku moć. Da li se Citizen može pohvaliti sa sličnom paletom živopisnih miljeničkih naziva? Nije ni blizu. Eco-Zilla, Autozilla, Orca i Fugu su premaleni faktor u odnosu na Seiko.

Dok se Citizen u svim ovim godinama fokusira na tehnološku savršenost (Eco Drive, Radio Controlled, Satelitska sihronizacija), koju pakuje u generička kućišta bez izrazite efikasnosti brojčanika, Seiko kombinuje vrhunsku tehnologiju sa specifičnim i unikatnim kućištima i brojčanicima, koja doslovno izmamljuju potrebu za miljeničkim nadimcima. Sve ovo možemo preneti i na Solar Speedtimer kolekciju, koja je već prepuna atraktivnim i zanimljivim nadimcima.

I baš ovde je najočeglednija i najdominantnija osobina Seiko Speedtimer Solar kolekcije. Portal Hodinkee je to vrlo dobro naglasio, nazvavši je revolucionarnom, jer nudi premium izgled sportskog hronografa (koji inače košta nekoliko hiljada evra) u pristupačnom pakovanju ispod 800 evra, a da pritom ni za trunku ne izgleda jeftino.

Naravno, kada podvučemo crtu, superlativima će se pridružiti i neke od manje sjajnih osobina, koje sam naveo tokom ovog osvrta, ali ih lično ne postavljam u sferu mana ili nedostataka i smatram ih zanemarajućim uzevši u obzir cenovni razred modela iz kolekcije. Većina kritika se odnosi na sledeće elemente:
  • Iako su linkovi na narukvici masivni i kvalitetni, kopča ima samo dve rupe za mikro regulaciju
  • Nekolicina primedbi se odnosi na teže čitljiv datum, jer je njegov prozor duboko uvučen u podlogu brojčanika i u slaboj svetlosti ometa identifikaciju podatka
  • Podbrojčanik za 24 satni prikaz vremena, umesto štoperice do 12 sati ili nezavisne GMT funkcije
  • Pod određenim uglom i na direktnoj svetlosti se na crnim podbrojčanicima mogu uočiti ljubičasta ili tamno plava nijansa boje solarnih ćelija, što može zasmetati onima koji žele potpunu čistu površinu
Od navedenog se jedino delimično slažem sa prvom primedbom, ali kvalitet narukvice u ovom cenovnom rezredu ovaj nedostatak zaista svrstava u polje minornog značaja.

20260525_153445.jpg

Jako lepo predstavljanje satova. Veliko hvala na ovakvim tekstovima. Sa neizmernim iščekivanjem očekujemo naredne.
Takodje, čestitke na novim modelima u kolekciji! 👍

Cestitam za nove modele,prelepa kolekcija.Veliko hvala za tekstove....

Kao što je bilo za očekivati od tebe, još jedna studiozna recenzija upotpunjena prelepim fotografijama! 👍👍👍👏👏👏
Za velikim uživanjem sam je pročitao u trenutku kad sam uhvatio slobodnog vremena od svakodnevnih obaveza.
Svaka čast na prelepoj kolekciji i moj dubok naklon prema tvojoj posvećenosti i strasti prema ovom našem hobiju.
Takođe želim da ti se zahvalim na velikom trudu i uloženom vremenu za izradu jedne ovakve recenzije, na kojoj bi mogli da ti pozavide mnogi svetski poznati časopisi, portali i YouTube kanali koji prate Horologiju.

@Haifisch23 - Veliko hvala na novom predstavljanju satova! 👏

Od svih moram spomenuti jedan model koji mi je zapao za oko. Možda izgleda šareno ali meni je zbog toga interesantan. Ja sam veoma vizuelni tip, pa mi je možda zbog upečatljivih boja privukao pažnju. ⬇️

“Copy from post:
20260525_151837.jpg

U Sloveniji postoji narodna izreka: »kamor je šel bik, naj gre še štrik«. U prevodu: tamo gde ide bik, neka ide i povodac«. Iako u ovom konkretnom slučaju, sebe vidim više kao magarca nego bika, ali uverenja u ovom našem hobiju su kao maslac na suncu.”

Ovakva izreka ima i na srpskom, isto se kaže manje-više: “Kud ide i june, nek ide i uže.” 😀

Hvala!
Onda možeš zamisliti moje muke prllikom donošenja odluke za kupovinu ovog modela, koje sam opisao gore:.).

Hvala za izreku. Nisam znao da postoji i na srpskom, a i vidi se da sam se od 10 godine života preselio iz Srbije u Sloveniju, ne samo po izreci nego i po svim pravopisnim greškama:)
Ali, trudimo se..;)

Back