Koji je po vama autentični A ili B-Uhren sat?

posle Seika koji mi stiže krajem meseca, planiram kupovinu najautentičnijeg nemačkog pilota, doduše dok ne sakupim novac proći će dosta vremena ali razmišljam proaktivno

za nemački Luftwaffe pilotske Beobachtungsuhr satove, svega 5 nemačkih manufaktura je radilo:

Stowa
Lange
IWC
Wempe
Laco

prvi A piloti su rađeni do januara 1941.godine, a potom su rađeni do kraja rata B satovi, razlika je u brojčaniku

da li danas na tržištu po vama ima originalnih novih pilot satova i koji je pilotski sat po vama onaj ''pravi''

po meni najverniji originalu je peskirani limitirani laco prečnika 55mm koji je do detalja isti kao i njegov prethodnik iz vremena rata, tip A

View attachment 82909View attachment 82910View attachment 82911

ili je to ipak tip B se satnim i minutnim markerima

View attachment 82912
plave kazaljke se pretpostavljam podrazumevaju

View attachment 82913

i velika stilizovana krunica kako bi piloti u rukavicama lako stelovali vreme

da li ste za automatski mehanizam ili za dobri stari Unitas koji ugrađuje Stowa na primer, s obzirom da se Durowe ne pravi koliko znam, Laco ugrađuje maleni ženski ETA 2660, što me odbija od kupovine, takođe ugrađuju Miyota mehanizme u svoje pilotske satove što je po meni obična prevara

cifer? tip A ili tip B, sa trouglom bez centralne skale i dve tackice ili sa centralnom skalom

da li bi vam zasmetalo pri kupovini Archimede, Steinhart, Tourby satova to sto su to novi brendovi koji nisu nikada ranije pravili pilote, za razliku od gore pomenute petorke (IWC, Laco, Stowa, Wempe i Lange)

ili pak Orient koji pravi nemacke B-Uhren satove ili to sto IWC pilotski satovi nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa nekadašnjim pilotskim satovima
10xec8k.jpg

w9fjhk.jpg

da li biste uzeli pilota sa gravurom FL23883

33dfo08.jpg

za kraj evo nekoliko slika originalnih pilota iz WWII, Stowa, Laco, Lange

9vl01c.jpg

343jfiq.jpg

14l83mx.jpg

whxzxw.jpg

po meni kad se sve sabere i oduzme, bar za ove marke nemačkih pilota jedino i znam, ono što je autentično dobrim delom jesu Stowa i Laco sa švajcarskim mehanizmom, svi ostali sa staklenim poklopcem mehanizma, poliranim kućištem, natpisima po ciferu mi dođu kao šminka, izuzev IWC čiji piloti istina po dizajnu i karakteristikama odstupaju od WWII pilota ali koji ima najbolje i najlepše pilote na svetu samo je preskup i otpada automatski

Nije mi jasno nesto: ti namjeravas kupit orginalni b-uhr ili novi sat b-uhr tipa? :)
I zasto mislis da Stowini ili Laco piloti imaju puno vece veze sa orginalnim b-uhrom od, recimo, Steinharta?
I jos mi nije jasno, jel' ti razmisljas o satu velicine 55mm? Pa na sta bi to nosio? Ti satovi su predvideni da se nose preko rukava debele kozne pilotske jakne, a ne na zglobu ruke

novi, glanc novi sat, ne naravno tih dimenzija, vec klasicnih dimenzija, doduse jedino zenith i laco prave ove od 55mm i to mi ne treba

pa rekoh vec, laco i stowa su uz wempe, lange i iwc radili za luftwaffe te satove u toku rata, steinhart ih ocigledno nije radio jer nije postojao do pre nekoliko godina, naravno uz duzno postovanje prema njemu, prave i oni vrlo lepe i kvalitetne pilotske satove

opet ja pitah koji je po vama autenticni pilot, uz diskusiju i razna misljenja mozda i shvatim da gresim time sto smatram da su laco i stowa autenticni

Mislim da je i Hanhart radio originalne nemačke pilotske satove, mislim da su uz Laco i Stowu najpoznatiji po tome.

Pa naravno da nisu autenticni. :)
Naruci si jedan Steinhart. 370ojra. Puno je jeftiniji od gore spominjanih, a dobijes stvarno super sat.
Btw. Ja sam uzeo Steinharta
:) :) :) :)

Ne znam kad sam ja u pitanju uzimam u razmatranje jedino Stowu i Laco kada su ovi brendovi cjenovno prihvatljivi. Doduse ja sam kupio Hamilton ali taj mi se sat mnogo dopadao i nije bas klasicni pilot po mnogo cemu.
Laco mi se pogotovo svidja i imaju modele na rucno navijanje sa centralnom sekundarom sto mi se posebno dopada

Evo mozda ovako nesto. Za mene je to najblize originalu, ali treba i da se plati malo vise.
https://shop.laco.de/en/Leipzig.html ili cak jos bolje isti ovakav model sa 45mm precnikom zove se Dortmund. Mislim da je mehanizam 2804 ili 2801 to je slicno. Na sajtu pise Laco 04 ali to je to

Last edited by a moderator:
Po meni ni Stowa ni Laco nemaju osim imena ništa zajedničko, sa originalima. I ako se ne kupuje original, mislim da dizajn jedini treba da odluči, jer manje više sve se svodi na ETA 2824 i Unitas 6497 smešten u nešto što podseća na delić istorije... Ja lično obožavam sve te satove i mučim istu muku već dugo... I ono što sam shavtio, da ako želiš deo istorije samo original, a ako ti se sviđa taj stil onda nema greške šta god da uzmeš... Najbolji izbor bi bio neki sa 6497 sa centralnom sekundarom i hack funkcijom...

Original je jedno. A sve sto se danas pravi je drugo i samo lici na original. Sa te tacke gledista sta god da kupis neces imati original pilota, a iz toga sledi da kupis ono sto ti se najvise svidja, i bilo bi glupo da kupis nesto sto je najidenticnije pravom pilotu a da se tebi ne svidi. Naravno da neces kupiti Orienta Seika ili Citizena jer oni ne prave takve satove, to nije to.

Da se ja pitam(a pitao sam se kad sam ja kupovao), bitno je da ima cifer i kazaljke od pilota, i da je navijac. Sve ostalo tipa ovaj proizvodjac je pravio te satove pa bolje njega da uzmem ili ovaj malo vise lici-ne pije vodu, jer sta god da uzems to nije original. Po meni je pozeljno i da ima krunicu u obliku dijamanta tj.da ne bude ona klasicna , ili da bude jasnije svidja mi ce Laco krunica. Znaci po meni je dovoljno da bude navijac(8201 ili 6497/8), cifer i kazaljke pilot, i krunica kakvu sam pomenuo.

jedini takav je https://shop.laco.de/en/Memmingen.html

Last edited:
Mislim da je i Hanhart radio originalne nemačke pilotske satove, mislim da su uz Laco i Stowu najpoznatiji po tome.

Pravio je Hanhart pilotske satove, ali beobachtungsuhr(B-uhr), ili izvidjacke satove je pravilo samo 5 proizvodjaca, koje je naveo Milan u prvom postu.

Vlajo u pravu si to za kazaljke. Nego meni je veoma bitno u cijeloj prici cinjenica da je neki brend pravio originalne pilotske satove. Jer je itekako bitna prica koja prati odredjeni model, bar meni.
I ako bih vec ciljao na to da kupim neki b-urh sat to bi morao biti ili Laco ili Stowa( ostali su za sada pusti snovi radi cijene ) najradije bih ja IWC ali eto ne moze se

vidi se da ste baš dosta upuceni u B-Uhr satove, sad sam u nedoumici, archimede ima odlicnu ponudu, steinhart je vrlo lep i ima odlicne cene

stowa i laco su daleko skuplji, mozda naplacuju to sto su radili za Luftwaffe satove, a to mi se mnogo sviđa, ali ne bih uzeo Stowa sat sa 2824 sto kaze bezbi, trebalo bi da bude navijač, a nisam bio siguran do sada

Hanhart ima dosta lepe modele, sad pogledao ponudu, malo prelaze budžet, vredni razmatranje

a Zeppelin, Junkers, Aristo, Precista, kako vam se oni čine

ja bih isto IWC hehe ali mnogo košta

Pa Aristo sam imao, kupio od Dalibora :), sasvim solidna kupovina, što se mene tiče, kupuj slobodno.

@RUS
Kapiram da se nije orjentisao samo na jedan model.

Last edited:
ovako a priori ja sam za B-Uhr ali ako ima neki nemački pilot koji je baš lep onda može i on da prođe kojim slučajem, za sada sam pri stavu, a do njega smo došli diskusijom:

da bude navijač, centralna sekundara, plave kazaljke, velika krunica i zatvoren poklopac

najviše za sada naginjem Laco i Stowa pilotima, posle njih Steinhart je treći jer ima baš lepe i povoljne satove

Laco i Stowa su malo "prevara" jer su oni sad daleko od tih fabrika koje su pravile satove za nemačke pilote... Osim imena slabo šta ih vezuje za taj period... Nikakva tradicija ne postoji, kao npr. sa Speedmaster-om 3570.50.00... Iz tog razloga uzalud je bacati mnogo više novca, bar meni... Stowa je skoro duplo skuplja od Steinharta, ali opravdanje treba tražiti u bolje urađenim detaljima i kome je to bitno onda ok, ali samo zbog imena :no:

Za Aristo mogu da potvrdim dobre utiske, jer je sticajem okolnosti, primerak koji su posedovali Hadži Dalibor i Vlajo završio kod mene. Postoji nekoliko nemačkih proizvođača koji ugrađuju kvalitetne švajcarske mehanizme, a mislim i da su Laco, Stowa i Steinhart dobar izbor. Što se tiče junkersa, posedujem jedan sa ruskim mehanizmom 3133, koji je zapravo štoper i deluje kao pomalo neprirodna kombinacija, ali to je već pitanje ukusa. Spomenuo bih i jednu jeftiniju varijantu, a to je Simin Ticino: http://www.svetsatova.com/forum/f121/sima-hrabri-moja-kolekcija-4106.html

Nosio sam ga na ruci bukvalno pre 4-5 dana, a utisci su sasvim pozitivni.

Last edited:
Back