A koji proizvodjac ima bolji mehanizam Hamilton VS Orient VS Seiko, u ovom cenovnom rangu, Hamiltoni imaju 25 "rubina", dok japanci 21-23?
PS
Sat bih svakako narucio preko neta, sam ili preko posrednika.
Vidim da si postavio temu i na drugom forumu, i mislim da si tamo dobio sasvim korektne odgovore po pitanju kupovine sata. Seiko Ananta i Premier, kao i satove zasnovane na ETA 7750 mehanizmu ne možeš da uklopiš sa budžetom kojim raspolažeš, mislim da čak ni polovni ne ulaze u budžet a da pritom budu dobro očuvani!
Obzirom da si se odlučio za online kupovinu i na osnovu određenih zahteva koje si postavio preporučujem ti ipak
Orient koji ima odličnih modela, Seiko takođe (pogotovo obrati pažnju na seiko spirit i alpinist

, iako su malo skuplji). Ako ti se sviđaju ruski satovi, pogledaj
ovaj link.
Jedino bih izbacio iz igre Tissot pr50, sat je manjih dimenzija mada to ni ne bi trebao da bude preveliki minus obzirom da je reč o dress satu, tj. za malo ozbiljnije prilike. Ono što je veliki minus kod konkretnog modela jeste čelična narukvica koja je jednostavno lošeg kvaliteta (mada, za tu cenu ni ne može čovek očekivati mnogo više od toga). Možda bi Tissot Le Locle bio bolji izbor.
BTW, jesi li razmišljao možda o Fortisu? Ako su cene na BPM sajtu tačne, mislim da bi trebalo da razmisliš o
FLIEGER 620.10.41M!
Ono na šta moraš da obratiš pažnju prilikom online kupovine jeste da ćeš na cenu sata morati da uračunaš i troškove carinjenja i pdv-a kada sat stigne u Srbiju, pa će samim tim i konačna cena sata biti veća od one koju si platio na nekom sajtu! Pogledaj temu
"Pomoć oko online kupovine", verujem da ćeš tu pronaći dosta korisnih informacija.
Što se tiče poređenja Hamilton vs Seiko vs Orient... ja ne znam šta da kažem osim da je nezahvalno vršiti poređenje, pa samim tim i neću. Hamilton ugrađuje ETA mehanizme u svoje satove, kako kvarcne tako i mehaničke, i nemaju svojih in-house mehanizama dok Orient i Seiko imaju dugogodišnju (blago rečeno) tradiciju u proizvodnji mehanizama i samih satova. Kvalitet Hamilton, SEIKO i Orient satova i njihovih mehanizama je na veoma visokom nivou. Ako si sveo izbor na te tri kompanije, mislim da bi trebao da se fokusiraš na biranje modela koji se tebi sviđa jer ćeš sat svakako ti nositi, svakodnevno.
Recimo, kada bih ja sada bio u nedoumici, između jednog
Hamilton khaki field auto i
Seiko SKX175, izabrao bih najverovatnije Hamilton-a. Ali, između Hamilton khaki field auto i
Seiko SARB017 ili
Seiko SCVS015, definitivno SEIKO, i tako u krug! Ali to je samo moje mišljenje.
E da, zaboravio sam na Poljot, kakvi su oni u ovoj konkurenciji?
sta mislite o ovom Vostoku?
Vostok Europe GAZ 14 Limousine
U njemu se nalazi Vostok 2426 mehanizam sa dozvoljenim dnevnim odstupanjem od -10s/+30s. Rezerva snage je oko 30h, ima 32 rubina.
Mehanizmi su robustni i kvalitetni, možda ne baš u rangu ETA mehanizama ali bih sebi dozvolio tu slobodu da kažem da su jako blizu ETA standard seriji kada je kvalitet u pitanju. Sad, ja moje mišljenje zasnivam na onome što sam pročitao o njima i relativno skromnom (da ne kažem siromašnom) iskustvu kada je Vostok u pitanju, a obzirom da Vladan ima Rocket N1 auto sa identičnim mehanizmom koji se nalazi u GAZ 14 modelu, mislim da ćeš od njega dobiti najadekvatniji odgovor po pitanju 2426 mehanizma i njegove pouzdanosti.
Ja samo znam da moja raketa i dan danas radi tika-taka sa 2609 makinom!
I sta znace ovi rubini? Vostok ima cak 32, Hamiltoni 25, a japanci 21.
Rubini: odnosno sintetički safir predstavlja veštačko drago kamenje koje se koristi u izradi satova, isključivo u ležajevima rotirajućih elemenata kako bi se habanje istih svelo na minimum. Broj ugrađenih rubina ne utiče direktno na vrednost sata. Optimalan broj rubina u mehanizmu najčešće je oko 18 dok se veći broj preostalih uglavnom koristi za ukrašavanje mehanizma.
O samoj terminologiji možeš više da se informišeš
ovde!
Raspisah se previše...
Pozdrav