Mislim da masis poentu oko mehanizama. U ovom slucaju nije ta razlika u ceni izazvana mehanizmom, vec drugim faktorima koje je kolega Haifisch nabrojao. Ako podrazumevas "rad bez problema 10 godina", svi bi trebalo da ispune tu kategoriju, i da je premase za jos 10-20. A ako u glavi imas ideju da neces morati da menjas bateriju 10 godina, onda zaista nema druge do Eco Drive kolekcije kod Citizena.
Sto se gore navedenog Roamera tice, ja ga imam i zaista sam zadovoljan. Ne brini se za markere, i tu kod ovog modela "gadja" savrseno. Safir je odlican i kao sto je rekao kolega, gotovo kao da stakla i nema. Kuciste je udobno a i narukvice takodje. Jedina moja zamerka je los lume. Tu jedino ne ispunjavaju moj kriterijum.
Sto se Hamiltona tice, nisam siguran da li se kalibar u navedenom modelu jos uvek proizvodi? Moguce da je rec o popustima zbog oslobadjanja od starih zaliha, jer sam u pojedinim radnjama nailazio i na satove iz Swatch grupe, koji su vec godinama zamenjeni Powermatic-om 80, a kod nas se prodaju starije verzije sa ETA mehanizmima. (Nista lose, cak su ti i provereno dokazani, samo kazem) Verujem da je slicno i sa kvarcom. Ima u ponudi Certina isto sa Normflatline ETA mehanizmom, koja je barem 10 godina u radnji... Ako ne i duze. Koliko znam, Hamilton je u tom cenovnom rangu odavno prestao sa Normflatline serijom. Danas je prakticno i ceo srednji razred "sisao" u Trendline seriju.
Ono od Roamera je, sto sam ja imao priliku da istrazim, doslo negde 2017te godine, uglavom. Neki model se dodaje noviji, naravno, ali okosnica su kvarcni modeli stari nekoliko godina. Po katalozima, reklo bi se minimum 3-4.
Ako ti je izbor spao na Rockshell-a i Hamiltona, a dvoumis se samo oko trajnosti, mislim
da nema razloga da ne uzmes Roamer, jer definitivno je blizi odnosu cena kvalitet, ako uzimas te parametre u obzir. A ako zelis da budes vlasnik veoma cenjenog brenda u svetu satnih entuzijasta, brendom koji je ipak deo Swiss "Swatch" grupe, a ne "Moda" grupe iz Australije, ako ti se taj model vise dopada, onda je Hamilton tu
Sto se kvaliteta tice, mislim da su oba modela koja si naveo dovoljno kvalitetna da ispune tvoje kriterijume. Jedino ostaje, da li ti je presudna neka druga strana price koja je nekom bitna, a nekom ne. Mada, obicno se vise koplja lome oko mehanickih/automatskih modela, nego kod kvarca. Kvarc je ubio deo tih dilema svojom pojavom, a doneo odredjenu pouzdanost. Kao i sve u zivotu, donesi odluku sta ti vise srcu lezi
Ps: Ja u svom istrazivanju kod Hamiltona, kod modela koje sam probao, nisam bio prezadovoljan antirefleks slojem na safiru. Zato bolje isprobaj ako ti je to bitno i na licu mesta sve uporedi.