...kako rekoše kolege - mehanizam . Mada bi moj izbor ,što se tiče mehanizma, uvek bio neki "serijiski" , kako ne bi morao u slučaju nekog kvara, da se obesim. Iz tog razloga najviše i pratim satove sa Valjoux 7750 (i njihove mod. 7752,7753...) . To je što se tiče automatskih mehanizama.
Navijači su mi još približniji , ali je i izbor manji ... (ili Rusi, ili izuvanje za swiss)
Pored mehanizma, puno pažnje obraćam na korišćene materijale ostalih elemenata, a najviše kućišta . Čitljivost sata je takodje bitna, kao i detalji završne obrade . Na kraju, takodje obraćam pažnju na uloženo-dobijeno, tj. na cenovni rang u datom kvalitetu.
Na kraju, samu štopericu vrlo retko koristim (samo na poslu, gde ne mogu koristiti mehanički sat) , gde mi se gubi praktična potreba za hrono, a ostaje samo vizuelni efekat ....
EDIT : zaboravih da dodam, da na mehanički hrono gledam kao na neku vrstu prestiža . Svako ko ima stvarne potrebe za svakodnevnom upotrebom štopa, uvek se može odlučiti za neki dobar kvarcni sat, koji je sigurno praktičniji - izdržljiviji od bilo kog mehaničkog...
Pa ko bi od vas dao za neki dobar (sa istorijatom) mehanički hrono par hiljada €, da bi sa njim svaki dan štopovao vreme (sportske aktivnosti....etc....)