Nivada Ultramatic 36000

sima hrabri

Moderator
Nivada Ultramatic 36000

nivada-1-IMG_0626.jpg

nivada-2-IMG_0631.jpg

Evo jednog interesantnog sata, nadam se da ce se i vama svideti. Rec je o vrlo retkoj vintage Nivadi koja kucka na 36.000 bph.
Sat je vec neko vreme kod mene, ali tek je sad stigao na red za sredjivanje. Uz to, nije proslo bez komplikacija jer je, kako se ispostavilo, bio polomljen sraf koji drzi rotor, i ostecen jedan minijaturni "kuglager" ispod rotora, pa je g. Milovan, morao da se pomuci. Ali se trud itekako isplatio...

nivada-3-IMG_0636.jpg

Tehnicki podaci:

Kuciste: celicno, promera 42 mm, prilicno veliko za ondasnje kriterijume; zadnji poklopac se usrafljuje u kuciste
Masina: ETA 2734, 21 rubin, 36.000 bph.

Nivada je firma koja je nekada uzivala mnogo veci ugled nego danas, a ovo je jedan od satova koji pokazuje zasto. Model je s pocetka sedamdesetih godina.

Kuciste je vrlo interesantno, sa sirokim peskiranim obodom, i rekao bih da to satu daje onaj vintage smek za kojim toliko patimo mi sto sebe smatramo vintage kolekcionarima. U taj obod useceni su prorezi za kais, sto je lepo, ali nije mnogo prakticno - da bi se stavio kais, iglice se moraju iskriviti, zaluciti, inace nije moguce staviti cak ni kais od vrlo tanke koze.

nivada-5-IMG_0642.jpg

Brojcanik je tamnoplav, presijava se, tako da ga je tesko uslikati u punoj lepoti. Na poziciji 6, u okruglom prozorcetu, nalazi se datum, sto cini srecno dizajnersko resenje jer se vizuelno lepo uklapa u masivni metalni prsten oko brojcanika, na kome su urezane i oznake-indeksi za sate. U gornjoj polovini brojcanika stoje natpis i logo manufakture, a u donjem natpis Automatic i ime modela, tj. 36000 - ne bas mnogo mastovito, ali zato vrlo jasno - da se zna sta je unutra. ;)

nivada-6-IMG_0644.jpg

A unutra je, kako rekosmo, ETA 2734, koja se proizvodila od 1969. do 1972, i koja se danas smatra vrlo, vrlo retkom. Mozda ovaj citat sa Ranfft najbolje govori o tome:

Rarity?
Meanwhile just a word used for almost everything.
I'll try an approach: While ETA is producing other
movements in millions, all fast-beat models together
never reached 50,000 samples. Everybody may now
decide for himself...

nivada-6-IMG_0644.jpg

Na zadnjem poklopcu bila je ugravirana slika pingvina, ali se na mom primerku jedva nazire, od nosenja se poklopac "ispolirao".

Naravno, najlepse za gledanje na ovom satu ipak je - sekundara! :)

nivada-7-IMG_0651.jpg

nivada-8-IMG_0652.jpg

Redak zver.
Čestitke na nabavci i popravci.
Btw-Meni se sviđa to što su ''36000'' stavili na cifer. :thumbup:

Gazdarice, to što si rekla izražava se matematički na sledeći način:

Super sat + super prikaz + super fotke = super Sima ;)

Ukratko - prva liga :beer:

Sat sjajno izgleda, pa još mašina..., extra! Nego što baš pingvin na poklopcu, jel ima neka priča vezana za to?

Nego što baš pingvin na poklopcu, jel ima neka priča vezana za to?

Ima.
Predhodni vlasnik Čili Vili je taj sat dobio na poklon od svoje ženke.
Pošto je opšte poznato da je Čili bio nepismen,graver nije imao baš neki izbor.

čili.jpg

Oduševljen! ČUDESAN sat! NLO među satovima! Pravi leteći tanjir! Dizajn...:adore:...Za prikaz i fotke šta reći nego: By sima hrabri! Mogu misliti kako klizi sekundara na 36 000...daj, učini napor, makar mobilnim telefonom, i pokaži nam taj hod sekundare!

WOW!!
Sto mi se svidja efekat koji ostavljaju sitni markeri i ''prozor'' datuma, nemate pojma.... Gledam ga nesto, bio bi lep i bez ovog tanjira (oreola, sta li je :) ) okolo... Aj' da vidimo i Cili Vilija. Nema veze sto je ispoliran... Sto rece Senka, daj neki video klipic te sekundare.

Ako me itko opet bude pitao: "Kakav vintage feel? Sto je to?" Poslat cu ga na ovaj link.
Lude sedamdesete. Obozavam taj ludi dizajn.

Lep prikaz, lepog i zanimljivog sata veoma orginalnog i smelog dizajna. Kvalitet fotografija nedostižan nama običnim smrtnicima. Hvala za prikaz jednog starovremenskog, da ne kažem vintage, sata ! Po mom mišljenju to je nešto što nedostaje.

Fala, dobri ljudi, na lepim recima i lajkovima. :blushing:

Ukusi su razliciti, nekome se svidja ovaj dizajn, nekome ne, ali mislim da su dizajneri u ono vreme bili mnogo slobodniji i mastovitiji nego danas, kada svi satovi lice jedni na druge (, a uglavnom svi na rolex :D).

umbra, anbeast - svakako, potrudicu se da napravim video klip...! zapravo, hteo sam to odmah da odradim, ali nisam stigao, naravno... bice valjda za dan-dva.

Lep sat Simo:) Jel ti fotografises tvoje satove, i ako je odgvor da , koji fotoaparat koristits:)

Zaboravih da dodam...nisi nam pokazao ni u jednoj fotki koliko je debeo sat...znači, jedan bočni škljoc.

istina - hteo sam i krunicu da uslikam, i poledjinu, tj. poklopac, ali nisam uspeo sve u cugu da odradim (cerkici je bilo dosadno pa je pocela da se provlaci ispod stativa i da mi kaci Silju i strumpfa na onu balast-kuku na stativu :D, pa da ne bi bilo belaja i da bih sacuvao opremu, morao sam da prekinem...). cim budem nasao malo vremena, uradicu to, a i one video klipove...

Hrabri jel koristis blic ili imas posebna svetla koja postavljas ove fotografije su neverovtano dobre:) Ja imam Nikon d90 pa se spremam da uslikam satove pa daj neki savet:) Ne zna se sta je lepse sat ili fotka:)

Tnx, druze, a d90 je odlican aparat kojim ces lako moci da napravis sjajne fotke.
Blic obavezno, ali eksterni, i nikada direktno. mozda se moze koristiti i interni blic, ali pretpostavljam da bi morao da stavis neki difuzor, nesto tipa Gary Fong.
Potreban ti je jos makro objektiv (ja koristim Sigmu 70-300 APO koja ima makro mod). s obzirom na to da blendu moras da zavrnes na 9 ili 11 da bi dobio veliku dubinsku ostrinu, a da se koristi i makro objektiv, i blic, koji zahteva duzu ekspoziciju, nemoguce je fotkati iz ruke, sto ce reci - stativ je, takodje, obavezan.
Takodje, preporucujem RAW format, da bi kasnije u PS-u lakse napravio potrebne korekcije! ;)

U stvari, posto sada imamo i pravi foto kutak, tj. temu na Forumu, probacu ovih dana da napisem i jedno kratko uputstvo za fotografisanje satova i da dam nekoliko saveta i predloga za improvizacije i dovijanja u kucevnim uslovima.

Back