Omikron Safari Quartz

tiha

New member
Evo slika kvarcnog Omikron Safari sata. Sat je inače kupljen početkom 80-ih i nošen je skoro bez prestanka. Jednom je bio na servisu, ne sećam se više zbog čega.

Kao što se vidi, osim zadnjeg poklopca, sat nije od čelika nego rekao bih od mesinga koji je niklovan. Staklo je plastično. Sat nema nikakvu iluminaciju mada deluje kao da je fosfor nanešen na kazaljke.

original.jpg

Do sada je promenjeno bezbroj kaiša a originalno je dolazio sa metalnom narukvicom.

original.jpg

Prilikom servisa promenjena je i krunica. Originalna je imala natpis Omikron. Staklo je originalno.

original.jpg

Slika mehanizma. Radi i sada mada žuri oko 1 do 1.5 s dnevno.

original.jpg

Zanimljivo je što su dani osim nemačkog ispisani i na srpskom: PON, UTO, SRE, CET, PTE (!?), SUB, NED. Sudeći po broju Omikrona na ovim prostorima, to je bilo ciljno tržište kompanije. Datum se trenutno prebacuje oko 23:45.

Hvala!!!!

Ovo je pošteno nošen satić!!!
Biće da mehanizmu ništa ne fali ni posle 30-tak godina i to bez rubina!!!
Vidim da je u pitanju ESA mehanizam ali ne vidim koji(xx6.121)!?

Za rubine sam ja nesto pomesao ali secam se sigurno da je krunica bila potpisana. Oznaka je PA 536.121

lep sat! samo da napomenem da kuciste moze jeftino da se ponovo nikluje / hromira, i da satic bude kao nov.
ako budes zeleo da to odradis, javi na pp da ti dam tel coveka koji to radi.

Hvala na odgovoru!
ESA 536.121 je nekad koristio i Hauer!

Odličan savjet od sima hrabri!
A evo jedan i od mene:ako ti se nekad pokvari mehanizam,može se zamijeniti sa ETA 955.122(Normflatline serija,7 rubina,EOL,cijena ~ $37).

Last edited:
Mislim da za ovo mozes lako naci zamensko kuciste jer ima Omikrona automatika u celicnom kucistu a izgleda gotovo isto...bar na oko...

Back