Opusteno i polako trazim novi sat

Slobex

New member
Prvo da pozdravim ljubitelje satova, malo sam se kretao forumom i video da ima ljudi koji izuzetno vole ove precizne masine.
Ja trazim neki sat, pa pokusacu da objasnim sta i kako mi se svidjas i sta bih voleo na satu koji cu kupiti.

Dimenzija 44mm recimo, naravno nije obavezno, tu i tamo neki milimetar manje vise.
Voleo bih da bude automatik, i verovatno sa mehanizmom za samonavijanje. Mozda bih uzeo i kvarcni, ali pre bih automatik.
Mozda bih da se delimicno vidi mehanizam unutar sata, a definitivno bih vece brojke, mozda i svih 12 da budu napisane i da budu sto blize ivici sata. Hronograf moze i ne mora.
Sto se tice proizvodjaca, uzeo bih swatch, seiko, citizen ili casio, mada mozda bih se odlucio i za neku festinu ili stogod slicno ako me zainteresuje.
Sto se novca tice, tu stvarno nemam predstavu koliko bih dao i za kakav sat, recimo da bih nasao neki odnos kvalitet-cena, okvirno voleo bih da ne puknem mnogo novca, recimo oko 17-18.000 dinara, a moze i 26-28.000 dinara. E sad bas ne bih platio sat 50-55.000 mada nije i da ne bih, samo ako mi zadovoljava onaj odnos kvalitet-cena.
Nista se ne razumem u mehanizme satova, pa ne bi bilo lose napomenuti sta koji nosi u sebi i koje si mu osobine, prednosti i mane.
Hvala unapred.

Mehanički sat moze biti navijač i automatik. Dakle svaki automatik se navija nošenjem.
E sad mehanički automatik sa svim tim karakteristikama koje si naveo nećeš naći ni za 50.000 (možda za duplo više). Govorim o novim satovima.

Ako zaboraviša na hronograf, potraži na google-u Orient satove (Orient Skeleton). Swatch nemoj ni da gledaš, a i Festina nije na nivou navedenih japanaca.

Eh, da Orient Skeleton :) odlicno, recimo

watch.jpg

tako nesto samo da se vide brojevi i skazaljke uocljive, hronometar mi nista ne znaci, moze biti tu a i ne mora :)

Swatch i Festina out, ok, bice tako.

Krstine, prvo hvala na odgovorima :)

Lep je, ali ne bih te sitne brojcice, jos su u bva reda.
Bas sam hteo da pitam da li je neko narucivao sa tog sajta. Znaci sa njma je sve korektno. Zna li se za koliko stize sat i kako se placa?

Ako ti se svidjaju ove dve Bulova-e , obavezno pogledaj i ovog "Gradjanina" (NP1000-04E) ...

2vdps12.jpg

b6sjtw.jpg

NP1000-04E.jpg CIMG6417.jpg CIMG6418.jpg 201106071651103862.jpg

ovaj citizen extra izgleda.
da li moze da se kupi kod nas (u srb)?

jel ima seiko neki slican model, a da nije klasicna 5ica? (elegantan i automatik kao ovaj citizen)

Last edited:
Super je taj Citizen, nisam ni znao da ga ima kod nas. Malo mi je monoton na crnom kaisu, ali kada se stavi ovako nesto... :drool:

IMG_5104.jpg

Slobex, u kakvim situacijama mislis nositi taj novi sat?
Za nekoga koji samo radi u kancelariju i nebavi se extremnim sportovima je potreban
skroz drugaciji sat nego za nekoga (na primjer) bravara koji ide svaki vikend na rafting.

Cao Jasmin :)
Mislim ga nositi po gradu, na poslu, nije rudnik niti teska metalurgija :) , ne mislim ga nositi na plivanju ili na moru, pa ni kada idem po prirodi - sume, planine.

Pozdrav ponovo.
Jos nisam kupio sat (da jesam pohvalio bih se ovde i naravno zahvalio jos jednom na predlozima i pomoci), a resio sam se za ovaj:
View attachment 78537

Nego, mnogo mi je kompikacija za dobavku, moze se izvesti, nego ja nemam vremena i zivaca za sve to.
A videh ovaj sat Pierre Lannier 305B123:
View attachment 78538
U njemu je Miyota mehanizam i kosta 20.990 dinara i to u mom gradu. Vidim da je skoro pa isti kao Bulova koja mi se svidja, samo jas metalna brazletna... Sat sam pogledao, i obrada je odlicna, ja nemam zamerki.
Zanima me razlike sa Bulovom 96A100, ne znam koji je mehanizan u njoj, ali ima 21 rubin, a ne mogu da nadjem koliko ima u ovom Pierre-u?

u pierreu je miyota 8250, isto sa 21 rubinom.
u bulovi mislim da je miyota 8N24.
bulova je bolji izbor, ako mene pitas...

Last edited:
Back