Oris Diver Date

Vrana

New member
Kada me već moj prijatelj i kolega Omegasea predstavio i spomenuo mojeg Orisa mislim da bi bilo u redu da ga predstavim široj publici.

Oris Diver Date

Mehanizam:
- automatik Oris 733 (Sellita SW 200)
- 26 rubina
- 28,800 vns
Kučište:
- čelik 316L
- Φ 44mm, visina 12,2 mm
- rotirajući okvir sa 60-minutnim podjelama
- WR 300 m
- safirno staklo sprijeda i mineralno straga
- Super-LumiNova premaz kazaljki i oznaka

Pa da počnemo. :mrgreen:
Sat dolazi zapakiran u jednu predivnu kutiju u obliku ronlačke kacige koju si budem na jahtu instalirao kada se za to stvore uvjeti. Kod sljedeće promjene društvenog uređenja koja je kod nas dosta česta pa ima nade da i ja imam belu lađu. :lol:

p303hn0013.jpg

p3030004.jpg

p3030005.jpg

p3030006.jpg

p3030007.jpg

Brojčanik je vrlo pregledan sa ukrasima nemirnog mora koje dočarava stanje mojeg mladenačkog duha. :lol:
Preglednost na veće udaljenosti je skoro kao i kod moje Doxe što je super stvar jer kada se brčkam u kadi uvijek skinem sat da ga ne zalijepim sa sapunom.
bath.gif
Odložim ga 2 m dalje.
Sa Citizenom sam se volio brčkati pa se sapun zavukao pod lunetu, a kako je nisam okretao skoro godinu dana - zapekla se.
Dva sata sam je odglavljivao. A da ne govorim o talozima sapuna oko dugmadi.
Inače koristim Palmolive sa mirisom alpskog maslačka. :mrgreen:

p3030012.jpg

p3030010.jpg

Last edited by a moderator:
Remen je veoma ugodan. Ne čupa dlake i sam oblik sata onemogućava njegovo klizanje oko ruke.

p3030011.jpg

p3030016.jpg

p30300m09.jpg

p3030m012.jpg

Spojevi su izvedeni sa šerafima tako da nema nikakvih pinova po narukvici što me je ugodno iznenadilo.

p3030j008.jpg

Kopča je mrak. Velika i debela. Slike govore sve.

p303b0003.jpg

p303j0006.jpg

Krunica na navoj.

p3030j011.jpg

Malo bočnih slika da se vidi lijepo zaobljeno jastučasto kučište.

p3030015.jpg

p3030013.jpg

Iluminascija je odlična i sat je jako lako čitljiv u mraku i nakon 8 sati.
Malo bolje nego moj Citizen (inače vrhunske rasvjete).

p303j0004.jpg

Uglavnom odličan sat kojem ne mogu pronaći nikakvu zamjerku a znate kakav sam. :mrgreen:

Hvala za opis.
Sat je odličan,naravno, ali bi bio još bolji da je ETA u njemu:p !
Slike su ti super osim ove sa iluminacijom(prilično slaba rezolucija):p,al' je ipak dovoljno dobra da se vidi šta si htio snimiti!
Što se tiče kutije i jahte,paaa...........recimo da bi mogla biti na komandnom mostu!
Da je napravljena od nekog kvalitetnijeg materijala,mogla bi se staviti i na palubu!

Definitivno odlican sat :top:!

Hvala na opisu. Reci kakav mu je AR premaz, da li ima plavicaste tonove?

Definitivno odlican sat :top:!

Hvala na opisu. Reci kakav mu je AR premaz, da li ima plavicaste tonove?

AR premaz mu je samo sa unutarnje strane stakla kao i na Doxi.
To ima svoje prednosti jer se ne izgrebe ali i mane jer slabije štiti od odsjaja kao u slučajevima kada je AR sa obje strane stakla.
Kada je AR sa obje strane stakla tada je vidljiv taj takozvani plavi odsjaj.
Inače nešto malo bolje se vidi nego kod stakla bez ikakva premaza.
A i problem je u tome što je staklo konveksno pa ne može bez odsjaja.

Pitao sam ovo za AR, jer Angelov Oris GMT (vrlo slican ovom tvom) ga je imao, a nismo bili sigurni da li je dvostran ili ne...

BTW - preferiram satove samo sa AR-om sa unutrasnje strane - ne moras da razmisljas o grebanju, a efekat je vec dovoljno dobar.

Pitao sam ovo za AR, jer Angelov Oris GMT (vrlo slican ovom tvom) ga je imao, a nismo bili sigurni da li je dvostran ili ne...

BTW - preferiram satove samo sa AR-om sa unutrasnje strane - ne moras da razmisljas o grebanju, a efekat je vec dovoljno dobar.

Vladas, unutrašnji je bio, zaboravio sam da ti kažem! Vrana perfektan Oris, interesantna kopča!

I jaooooooooooooooo kakav sat:adore:Vrana koliko je kostalo ovo cudo?

...eto šta ti je ljubav prema satovima i na prvi pogled :thumbsup:

Tema pisana i komentarisana daleke 2011te godine... ali koga boli pajser ! Sat je lep i podhitno moram znati cenu i sabrati ženu sa mogućnostima !!! Heheheeeeee :laugh:

maxPain , svaka ti se dala, pa pitala jel` može još ! :yes4:

Last edited:
Ovo je stvarno bila ljubav na prvi pogled, nekako mi je promakao test ovog sata, a i nov sam na ovom forumu:)
Ludilo od sata, auuuuuuuuu:) Mora da je i cena preko 1000€:(

...ej, max , ma kad ti bata-Baki kaže, samo se družiš sa nama i svi snovi mogu biti ostvareni, veruj mi ! Samo ne mogu da ti garantujem mir u kući (ako si oženjen) .:laugh:

Ali, života mi (ne zezam se) ... oduševio me tvoj post !!!!!! Pa to se zove pisanje na prvu i iz srca čoveče !!! Sad si naš, to sigurno znam... ostalo je samo da se pojaviš na nekom od skupova iiiiiii..... to je to:yes4:

Veliki pozdrav tebi ! :ciao:

EDIT : zaboravih reći, narukvica na ovom modelu je brutalno dobro odradjena, bar po meni....

Last edited:
]Hahaahahhaha, show:)Hteo sam da kupim sebi neki kvalitetan sat, pa sam malo istrazivao, naisao na ovaj forum i nisam kupio sat:) Zaljubio sam se u ovaj hobi i po ceo dan citam komentarem, gledam testove satova, klipove...Odlepio sam, sad sam stvarno vas:)Zena mi vec prigovara,"a jao opet gledas satove":) Sta cu muka:)Ovaj oris je ludilo i meni se kao i tebi dopala narukvica, masivna, odradjena vrhunski.Baki ovo je droga:)

Moram da prestanem da gledam ove skupe satove, jer su van mog domasaj,da mi ovi sa normalnijim cenama nebi bili svi smesni:)

...joojjj i ja čekam samo dan, kad će žena da me obesi.
Ma uvek se počne od pristupačnijih, ali podsvesne želje čine svoje .... :-D

...joojjj i ja čekam samo dan, kad će žena da me obesi.
Ma uvek se počne od pristupačnijih, ali podsvesne želje čine svoje .... :-D
Gotovi smo:lol:Ja sam sad gleedao neke favorite za kupovinu i izgledaju mi smesni,ubio me ovaj oris sat:banghead:

Ovo je stvarno bila ljubav na prvi pogled, nekako mi je promakao test ovog sata, a i nov sam na ovom forumu:)
Ludilo od sata, auuuuuuuuu:) Mora da je i cena preko 1000€:(

nije ti cijena preko 1000 eura. za novi jeste. polovni u garanciji sa papirima se može naći za 700-ak eura. imao sam plavu verziju, tako da znam. Brutalan sat ali se baš nismo našli pa je otputovao dalje.

nije ti cijena preko 1000 eura. za novi jeste. polovni u garanciji sa papirima se može naći za 700-ak eura. imao sam plavu verziju, tako da znam. Brutalan sat ali se baš nismo našli pa je otputovao dalje.
Predpodstavljam da je polovan dosta jeftiniji,ali ja volim da kupim novo.Zbog cega je nasao put dalje,sta ti se nije svidelo kod ovog sata?

iskreno? sat je predivan ali po meni (moje osobno mišljenje, da ne počne baraža) jednostavno nije bang for the buck. Prodao sam Sumo da bih kupio ovo čudo i nisam našao niti jedan razlog za duplo veću cijenu. Oba sata su prekrasni, oba sata su ISO diver, oba sata imaju automatike sa hackom i ručnim navijanje, slični su dimenzijama...maleni plus na stranu orisa je originalni dizajn i safirno staklo. S druge strane, za Sumo se može kupiti i instalirati safir za 70-ak dolara,ako već hoćeš.

Veliki plus na stranu Suma je prije svega naslijeđe - firma je radila ronilačke satove dok je Oris još radio navijače srednje klase. Još jedan plus je in-house mehanizam koji bez beda može parirati ETA/Sellita mašinama u Orisima. Drugi veliki plus je cijena: za cijenu polovnog Orisa možeš kupiti novi Sumo, naglavit mu safir, MM kopču (jako čest mod) i još ti ostane love.

Po svemu ostalom, uključujući i kvalitetu izrade, narukvicu (meni je čak i bolja na Sumu, Orisovo rješenje divers ekstenzije je ..rudimentarno a i narukvica je specifična dizajnom pa nema mogućnosti aftermarketa,ali je rađena da može izdržati nuklearni udar dok je na sumu ipak malo klimava), udobnost nošenja( Sumo se nosi kao saliven..jedno krunica bode ruku..al ajd..Oris je užasno udoban, nosi se kao manji i lakši sat, serijska narukvica ga jako dobro balansira), preciznost mehanizma, oba sata su usporediva.

ovo je moje osobno mišljenje, Oris je prekrasan sat i baš sam ga htio imati ali ...tako mi je grah pao.

Back