Potrebna pomoc

Zoran_bg

New member
Vec duze vreme pratim forum i jako mi je drago sto postoji jedan kvalitetan domaci sajt sa ovom tematikom. Moje znanje o satovima je jako malo tako da se ranije nisam ukljucivao u rad foruma. Sada imam jedan problem za koji se nadam da cete mi pomoci da resim. Posto mi je prvi post necu navoditi imena da ne bi ispalo da je neka provokacija u pitanju.<br>Zelim da kupim odredjeni sat koji kosta nesto vise od 500e. Otisao sam do prodavnice generalnog zastupnika te firme sa namerom da kupim sat ali... U radnji nalazim model sata (ne onaj koji sam zeleo da kupim) koji se vise ne proizvodi. Kvalitet izrade tog primerka je blago ocajan. Krunica koja je na tom satu usrafljujuca je posle pola kruga odvijanja izletela napolje. Ono sto mi je zasmetalo je i oznaka na ciferu " T SWISS MADE T " sto bi trebalo da oznacava tritijum koji se odavno ne koristi. Napominjem da se sat prodaje kao nov i da se nalazi u radnji generalnog zastupnika. Posle ovakvog iskustva nisam ni imao zelju da pogledam model koji sam zeleo da kupim. Razocaran sam se vratio kuci sa sumnjom da sat koji sam drzao u ruci mozda nije original i da je isti slucaj i sa modelom koji mene zanima. Vec nedelju dana razbijam glavu sta da radim! Zelim sat, imam i pare ali crv sumnje radi. Dacu pare koje za mene nisu male i stalno cu sumnjati da sat mozda nije original. Sta da radim?

Mislim da bi mogao slobodno da napišeš o kom distributeru se radi kao i koji model sata je u pitanju.Žalbi da domaći distributeri prodaju neoriginalne satove do sada nije bilo.Ne kažem da je i nemoguće.
Tvoje iskustvo jeste neprijatno i tera čoveka da se zamisli.Moguće da je to bio neki zaostali izložbeni primerak koji,nadam se ,i nije na prodaju.
Mogao bi da napišeš kako su u prodavnici reagovali na taj događaj.
Ipak verujem da sat koji te zanima možeš slobodno kupiti.U garanciju se upisuje i serijski broj sata,a originalnost možeš proveriti kod bilo kog stručnijeg časovničara.

Hvala na brzim odgovorima. Sat koji sam video prosle nedelje i pisao o njemu je Fortis Flieger GMT sa pvd premazom i crnim koznim kaisem, bez celofana na staklu a sa celofanom na poledjini sata i crvenom straftom preko istog. Mozda i jeste neki izlozbeni primerak ali je ovaj bio na prodaju za 57000 din. Sliku sata nemam, nije mi palo na pamet da ga slikam. Reakcija prodavacice je bila nikakva, devojka je ljubazna ali nema pojma o satovima. Sat koji zelim da kupim je Fortis Flieger koji sam danas otisao da pogledam ali ovog puta u drugu prodavnicu iste firme. Klasicna prica, jedini primerak u radnji bez zastitnog celofana na poledjini i tragovima savijanja na kaisu nastalih najverovatnije od probanja. Prednja zastitna folija posivela verovatno od stajanja a i uslo je malo vazduha izmedju nje i stakla. Nije bas lep prizor. Prodavac je bio ekstra ljubazan ali ja cu se jos malo razmisliti oko kupovine. Mozda sacekam i neki polovni da naleti jer ne verujem da moze jadnije od ovoga da izgleda. Namerno necu da napisem koje su prodavnice u pitanju jer ne zelim da neko ima problema ili jos gore dobije otkaz. Hvala za link ka savetima za kupovinu sata, odavno sam ga procitao ali ja zelim bas Fortis. Sada mozda malo manje ali neka prodje malo vremena pa cu razmisliti o svemu.

Nemoj da te sve ovo demorališe i odvraća od Fortisa, jer je Fortis dobra kupovina! Što se tiče distributera, šta reći...
Rećiću ti da sam i ja imao slično iskustvo sa njima kad sam kupovao sat kod njih. U koju god njihovu prodavnicu da sam ušao uvek su mi nudili sat iz izloga bez zaštitnih folija i sa tragovima probanja na kaišu. Na kraju sam im lepo objasnio da će izgubiti kupca, ako mi ne pronadju sat sa svim zaštitnim folijama. Potrudili su se i sutradan su me zvali. Volšebno su našli jedan koji uopšte nije otpakivan! Fora im je da se uvek trude da prodaju sat iz izloga, a na njegovo mesto ubace neotpakovan.

edit: generalno, da ne bude zabune, i posle svega moje mišljenje o ovom distributeru je skroz pozitivno

Last edited:
Slazem se sa preporukom koju si dobio od Mister No-a, a samo cu dodati i da je kod nas Fortis poprilicno jeftin (jeftiniji nego recimo u Austriji, Nemackoj...). To sto je krunica ispala, ne mora da znaci da se radi o kopiji. Zvanicni uvoznik ne bi riskirao takvu blamazu.

Moj savet je da se dogovoris - ili da trazis da ti nadju neotpakovani primerak ili da trazis korekciju cene... Nadam se da ces uspeti da ga kupis jer je ocigledno da ti je bas ovaj sat zapao za oko ;).

Nazalost - cesta slika kod mnogih nasih uvoznika (ali ne svih!) je da, sta god da izaberes, vecinom imaju samo jedan primerak, onaj izlozbeni :(. Cak te ni kupovina online nece spasiti od ovakve mogucnosti. Cesto online prodavnice (Jomashop npr.) prodaju jeftinije satove koji su u stvari bili izlozbeni primerci.

Pozdrav,
Vlada
P.S. Pametnije je da uzmes sat sa metalnom narukvicom - manje tragova nosenja, mala razlika u ceni a lako se dokupi guma ili koza.

Nije mi samo zapao za oko, zelim ga vec duze vremena. Flieger sa metalnom narukvicom nemaju. Na njihovom sajtu, koji inace nicemu ne sluzi, se nalazi model sa metalnom narukvicom ali je zenski a ni njega nemaju. Koliko kosta samo narukvica nisam pitao.
Gde bih mogao da nadjem podatak o tezini tog sata? Ne razmisljam o kupovini sa neta jer ne volim da kupujem na slepo.

Evo par mojih iskustava sa Flieger-om,bey ikakve namere da bilo koga odvratim od kupovine ovog odlicnog sata.

Sat je po meni idealnih dimenzija,40mm, mislim da je 12mm debljine,savrseno lezi na ruci,ne oseca se. Lepo stoji i ispod kosulje,ne smeta,ali...jedna stvar mi toliko smeta,cini mi se vise nego ogrebotina na samom staklu kada postoji... Da,samo da se nadovezem na ono "t" , to oznacava tritijum,i koliko sam ja upucen,Fortis je prestao da ga upotrebljava oko 2000god (voleo bih kada bi neko znao tacan podatak za to). To ne bi bilo nista strasno,ali ako se zna da je period raspada tritijuma 20-25 god,pitanje je da li uzeti sat koji ga ima,i na kome ce se za nekih 5-6 god javiti ostecenja...jer ce biti u fazi polu raspada...

vgvhj.jpg

P1030854.jpg

Detalj koji mi je smetao je uzasna,po meni, nepreciznost nanesenog tricijuma

P10306661122.jpg

P103066611.jpg

P1030666.jpg

Da budem iskren, kad pogledam te tvoje slike moj Aristo 5H68Ti je oličenje pedanterije....da i "super luminova inc". ;)

Ja ne znam da li se još prodaje jedan izuzetan fliger na oglasima ovog foruma (bez ikakvog ličnog interesa), a to je sat Damasko da36, jeste nešto skuplji od tih tvojih 500 i kusur eura ali tog Fortisa objektivno jede za doručak ("no hard feelings" za vlasnike tog sata:)). Pa vidi da li možeš da dobaciš ili pregovaraj sa prodavcom....to je moj predlog. Pozdrav.

Dobro,ovo su slike u makro modu,da budem iskren 90% kupaca ovo ne bi ni primetilo...e,sad,sto sam ja snob...:banghead:

off topic

Ako imas nekog dobrog casovnicara da mi preporucis u Ca,posalji mi PP

off

Hvala svima na odgovorima, mislim da bolje mesto za savet nisam mogao da nadjem! Prosto mi je neverovatno da je nesto sto bi trebalo da bude lepo iskustvo postalo nocna mora. Zadnjih nedelju dana trazim po netu slike i podatke kada se sta pravilo i da li novi sat moze da ima oznaku za tritijum. Ako je fortis prestao da ga koristi pocetkom ovoga veka, znaci da bi primerak koji se prodaje kao nov morao da nosim pravo u servis sto je ludost. Nije mi jasna ni politika firme koja nije sposobna da barem jednom mesecno obnovi podatke na sajtu. Znam sta zelim, imam i pare, na sajtu nadjem model koji mi se svidi i kad odem u radnju kazu mi da je to u stvari zenski sat i da ga uopste nemaju! Razlika je u velicini a meni nije palo na pamet da proverim na netu po modelu. Zasto bas Fortis? Pre nekoliko godina sam od jedne drage osobe nasledio Fortis sat i tada mi se javila ideja da bi bilo lepo kada bih i ja ostavio nesto slicno mojim naslednicima. Dizajn Fligera mi se stvarno svidja a i nema jeftinijeg da budem iskren pa je to bio neki logican izbor. Pre nekoliko meseci sam kupio Vostok N1 i mojoj sreci nije bilo kraja a Fortis mi je preseo a jos ga nisam ni kupio. E da primetio sam i ja los nanos na ciferu!

Zorane sjajna ideja o ostavljanju sata u nasledstvo! Nešto slično sam i ja doživeo. Dobio sam džepnog Lonžina od dede, sada moj otac juri nekog cenovno i izgledom odmerenog ručnog Lonžina za svog unuka, a nadam se da ću i ja jednog dana biti u mogućnosti da uradim isto!
Nego, evo kako danas izgledaju detalji na novim Fortisovim satovima:
fortis makro 2.jpg fortis makro.jpg
i nije tako loše;)

Dobro,ovo su slike u makro modu,da budem iskren 90% kupaca ovo ne bi ni primetilo...e,sad,sto sam ja snob...:banghead:

off

Drugar ima slican model i takodje je primetio istu stvar. A brat mog druga ima takodje Fortisa kod koga se luminacija na kazaljci bukvalno raspala?! Sada kada povezem sve ove price ipak mi se cini da tu nesto nije dobro odradjeno. Ali to je samo kod nekih modela, primetio da su svi sa ovim spicastim kazaljkama. Dok recimo kod Fortisa koji poseduje @Mister No tih problema nema.

I jos jedan odgovor, ukoliko ima na brojcaniku oznaku T onda se na tom modelu koristi tricijum. Koliko sam ja citao i danas se kod nekih modela koristi tricijum. A ovde moze malo vise da se procita o ovom elementu: Трицијум – Википедија

Evo par mojih iskustava sa Flieger-om,bey ikakve namere da bilo koga odvratim od kupovine ovog odlicnog sata.

Sat je po meni idealnih dimenzija,40mm, mislim da je 12mm debljine,savrseno lezi na ruci,ne oseca se. Lepo stoji i ispod kosulje,ne smeta,ali...jedna stvar mi toliko smeta,cini mi se vise nego ogrebotina na samom staklu kada postoji... Da,samo da se nadovezem na ono "t" , to oznacava tritijum,i koliko sam ja upucen,Fortis je prestao da ga upotrebljava oko 2000god (voleo bih kada bi neko znao tacan podatak za to). To ne bi bilo nista strasno,ali ako se zna da je period raspada tritijuma 20-25 god,pitanje je da li uzeti sat koji ga ima,i na kome ce se za nekih 5-6 god javiti ostecenja...jer ce biti u fazi polu raspada...
.....
Detalj koji mi je smetao je uzasna,po meni, nepreciznost nanesenog tricijuma
.....
^
Ne razumem sta si hteo da kazes, kakva ostecenja?

dodatak: imam utisak da razmisljanja mnogih kada je u pitanju T premaz idu u pravcu povezivanja perioda poluraspada sa povrsinskim ostecenjima samog premaza. Te dve stvari nisu u nikakvoj vezi, perod poluraspada oznacava vreme za koje ce biti emitovana polovine energije radijacionog bilansa elementa. Period raspada nije pravi termin. Teorijski, vreme poluraspada moze da se poveze sa kolicinim sjaja samog premaza, ali ne u direktnom odnosu.

Last edited:
Pa,na mojoj slici se vide na kakva sam ostecenja mislio,tritijum se bukvalno raspada na maloj kazaljci,a na velikoj je prepukao na dva mesta. Za mene su ovo ostecenja,ne mozemo reci da nisu...

vgvhj-1.jpg

Jeste ostecen ali ovde se radi o bukvalnom fizickom raspadu. Poluraspad kod radiaktivnih elemenata je nesto drugo.
Na zalost, tvoj primerak je verovatno imao lose "smuckanu" smesu premaza. Ja licno nisam nailazio na takvo nesto na stranim forumima, nije uobicajno. Moj primerak Fortisa je izasao oko 2000-te god. i takodje ima T premaz ali nikakvih ostecenja, cak je i premaz izuzetno precizno nanet na cifer.
Ocigledno nije uobicajna pojava, zao mi je sto je tvoj primerak imao tu losu srecu. Iskreno, ipak se radi o pravom tool satu pa mu to ne umanjuje lepotu, a siguran sam ni funkcionalnost :)

Back