Pozdrav iz Sidneja: projekt rebelde, nakon 3 godine

NickH

Časovničar
Reaction score
11
Cini mi se da je proslo vise od godinu dana od mog poslednjeg javljanja, pa stoga mislim da nie lose da cenjene forumase informisem od zbivanjima u nasoj maloj radionici i projektu 'rebelde'.

2016 nas je dovla do prekretnice: pitanje je - kako dalje, u kom smeru i kojom zestinom?
Naime, nakon vise od 400 sklopljenih satova dosli som do zanimljivog saznanja: rebelde satvoi se jednostavno nisu vracali u radionicu! Naravno, untas 6497 radi kao traktor - bez puno odrzavanja, ali na moje iznenadjenje, nisam imao ni jedan slucaj da je u sat usla voda, da je otpala krunica za navije, da je ispao kristal/staklo. Cak i slucajvi havarije su bili retki- svega 2 ili 3 sta su ozbiljnije ostecena (sto je sve lako i brzo bilo popravljeno). Polomljenih opruga za navijanje je bilo ne vise od 5-6 sto je skoro zanemarljivo. Dakle, nakon 3 godine ispostavilo se da je rebelde dobar i pouzdan sat.

Zeleci da ponudim nesto novo i neuobicajeno, odluci sam da 2017. godine otpocnem izradu modela koji se zove "FIFTY" dakle sat ce biti garantovan da radi 50 godina, sto znaci da svo servisiranje - ukljucujuci i delove - ce biti 'na moj racun'. Znaci, musterija kupi sat i sledecih 50 godina kad god ima bilo kakav problem, donese sat u nasu radionicu, sat se servisira, a musterija ne placa nista. Vlasnik cak ima pravo da svake 2 godine zameni kozni kais, i to besplatno.
Ovakva ponuda je unikatna ne samo u svetu satova, vec uopste u potrosackom drustvu. Takodje, bazni mehanizam za ovaj projekt je unapredjen sa novim oscilatorm (balance wheel) od 18k zlata sa tegovima i swan neck regulator-om, uz ciruklarnu dekoraciju. Ovo je urajdeno po mojoj narudzbini u Svajcarskoj uz pomoc firme koja je specijalizirana za mikronizinjering. Prvi rebelde fifty je isporucen pocetkom januara ove godine i reakcije su vrlo pozitivne.

No potrebno je da se vratim u 2016, na raskrsnicu i pitanje kuda dalje? Postojale su 3 opcije: da nastavim ono sto sam zapoceo: dakle, dizajn kucista i sat baziran na 6497/98 koji su dostupni, drugo; da prosirim asortiman: zenski satovi, stoperice itd bazirano na dostupnim svajcarskim mehanizmima ili nesto mnogo radikalnije, ali i daleko rizicnije: izrada delova za mehanizam u vlastitoj radionici. Ovde je btino napomenuti da pravljenje mehanizma u sustini pordazumeva dve opcije: rucna izrada delova znaci u principu unikatni satovi ili masinska serijska proizvodnja delova dakle koristenje CNC masina i industrijalizacija.

Nakon nekoliko meseci 'mozganja' odlucio sam da zagrizem i preuzmem rizik: i otpocnem sa porjektom rebelde 2.0 - pravimo nase vlastite delove, u nasoj vlastitoj radionici, po prvi put u istoriji Australije i australijskog casovnicarstva.

Nije potrebno posebno naglasavati da ovako velik zalogaj prevazilazi moje sposobnosti. Iz tog razloga projekt je podeljen u nekoliko etapa cime su shanse da se postigne rezultat doveden u okvir moguceg.

Prvi korak : tim

Formiranje time je bilo relativno jednostavan posao: moj sin Josh student mashinstva, Tyler mladi inzenjer koji je odlucio da postane casovnicar (shegrt!), Laura ciji je zadatak admistracija. Ja sam cetvrti i najstariji clan - ostali su klinci, 19-25 godina. Plan: da za 5 godina budemo u satnju da dizajniramo i proizvedemo 60% komponenti satnog mehanizma u nasoj radionici.

Drugi korak: CAD software
Nabavka softwera za mehanicki dizajn je relatinvo jednostavna: kupili smo isti software koji koristi Patek Philippe. Ako je dobar za Pate - radicei za nas! S obzirom da su oba klinca vec verzirana u CADu, prvi crtezi su bili gotovi vec za koju nedelju.

Treci korak: mrena tehnika
Kad je u pitanju mikroinzenjering, sposobnost merenja na nivou mikrona je absolutno krucijalna. Postoji niz razlicitih mashina i alata koji se koriste za merenje u casovnicarstvu. Odlucili smo da poverenje posvetimo Mitutoyo-u, Japanskoj firmi koja je specijalista u ovom podrucju. Prvi opticki komparator je stigao u Junu 2016.

comp1.jpg

Ukratko: komparator je opticki mikroskop i kompjuter pomocu kojega je moguce izmeriti radijus, rastojanje i ugao pri rezoluciji od 0.1 mikrona. Sto je daleko preciznije od ljudske greske u ocitavanju i pozicioniranju. Debljina ljudske kose je oko 40 mikrona a sprale (nemirnica) oko 20mikrona. Tolernaicja lokacije lezaja je ispod 4 mikrona. Ocigledno bez ovakvog mernog uredjaja nema ni govora o dizajnu delova ili merenju gotove komponente.

comp5.jpg

Ocigledno, ovo je bio veliki pomak u nasem projektu jer smo po prvi put mogli da izmerimo bas sve sto smo zeleli! Nakon toga sledila je nabavka ostalih manje kriticnih mernih instrumenata, uglavnom nemacke proizvodnje.

Cetvrti korak: radionica

Kako je oprema pocela da pristize, postalo je ocigledno da nasa sadasnja radionica za montazu i servis jednostavno nije dovoljno velika za masine koje cemo koristiti u proizvodnji. U Avgustu 2016 otpoceli smo sa trazenjem nove lokacije za radionicu. Ovo se pokazalo veoma problematicnim jer Sidnej je grad od 5 miliona stanovnika i sve sto se gradi je stambenog karaktera; moderne radionice dovoljno male za nase potrebe se veoma tesko nalaze. Voda, kancelarija, trofazna struja, obezbedjenje, blizina jasnom pevozu - plus nebrojeni drugi kriterijumi predstavljali su pravi izazov. Cena je naravno igrala veliku ulogu - Sidnej je drug najskuplji grad na svetu. Ipak, krajem septembra uselili smo se u novu radionicu (180 m kv) - tacnije- poceli sa renovacijom. U vreme pisanja ovog clanka (Mart 2017) renovacija je skoro kompletirana :-)

Peti korak: sta nam sve treba?

Ono sto je postalo ocigledno jos u samom startu je da nismo ni svesni sta nam sve treba od masinerije za proizvodnju delova. Koji masine, alati, materijali? S obzirom da niko od nas nije imao nikvog iskustva u proizvodnji, dani i nosi su provedeni trazeci informacije. Casovnicarstvo je veoma 'tajanstvena' delatnost. Firme koje proizvode delove van svajcarske su malobrojne; ono sto smo mi zeleli da postignemo rade svega nekoliko timova van Evrope. Do znanja se tesko dolazi i shanse da cete naleteti na nekoga ko ce vam detaljno objasniti u sta da investirate su skoro nepostojece. Nas prvi korak ka resavanju misterija je poseta sajmu CNC mashina u Nemackoj. Josh i ja pakujemo kofere i letimo u septembru 2016 sa jednim ciljem: da vidimo i nacuimo sto vise, sto brze.

Sajam je feshta za sebe, o tome bi mogao pisati stranice teksta, ali samo ukratko:
- casovnicarstvo je defintivno najteza grana mikroinzenjeringa i masine koje se koriste u proizvodnji su neverovatno skupe. Takodje, postoje samo nekoliko kompanija u Svajcarskojo, Nemackoj i Japanu koje proizvode masine precizne za casovnicarstvo. Videti te masine bio je dozivljaj - ali isto toliko tesko je bilo razocaranje kad smo shvatili da nas citav budzet nije dovoljan ni za pola mashine!
Ono sto se iskristalisalo je sledece: shvatili smo koje tolerancije / reciznost moramo da postignemo da bi se upustili u proizvodnju delova kao sto su npr main plate (osnovna ploca koji nosi sve druge komponente mehanizma). 98% najsavremenijih masina jednostavno nisu dovoljno precizne za nase potrebe. Drugo, konacno smo definisali koje masine su nam potrebne da bi napravili 60% mehanizma: strug (precnik materijala ispod 4mm), glodalica preciznost pozicije 1 mikron ili bolje i masina za pravljenje zupcanika. Plan je bio da rastegnemo nas bidzet do maksimuma i nabavimo jednu masinu godisnje.

Prva masina: strug

Prva CNC masina za koji smo se odlucili je bio strug. Na njemu je moguce napraviti oko 15% delova za mehanizam, precnik materijala / sirovine 3,17mm. Izbor je bio tezak i na kraju smo se morali odluciti izmedju Japanske ili Svajcarske masine. Na kraju, pobedili su Japanci koji su nam uz masinu obezbedili i trening kao i pomoc oko proizvdnje prvih delova. Alati i materijali su i dalje nas problem.

(nastavak sledi)

Attachments

• comp5.jpg
    comp5.jpg
    76 KB · Views: 129
Strug

Nakon sto smo potpisali ugovor o saranji, vracamo se u Australiju. Nas strug ce bit isporucen u Maju 2017. U medjuvremenu Tyler i Josh ce nastaviti sa dizajnom komponenti, a zatim u Januaru 2017 krenuti na dvonedeljni kurs / obuku za koristenje struga.

rotor5.jpg

Uz strug, potrebno je bilo nabaviti i odgovarajuci "bar feeder" ili magacin za materijal (matrijal su celicne spagete duzine 4 m koje se ubacuju automatski u strug) Nakon programiranja i setovanja alata, sama prozivodnja je automatska; strug radi neprekidno 8 ili vise sati praveci delove.

Evo kako strug izgleda:

R04.jpg

Klinci su bez vecih problema ukapirali kako strug radi i napravili u Nemackoj prve komponente prema nasem dizajnu. Radi se o jednostavnim delovima kao sto su srafovi ali i kompleksnim poput kljuca. Po povratku kuci, ti prvi delovi su bili ugradjeni u nas sat - i radili bez greske!

rebelde_stem.jpg

Sledeci korak: transport masine do Australije, zatim dolazak japanskog inzenjera u nasu radionicu koji ce odraditi zavrsnu instalaciju i test-proizvodnju, te konacno predaja 'kljuca u ruke'. Pustanje u pogon: Jun 2017.

Nabavka struga je prvi ozbiljan korak ka savladjivanju tehnike proizvodnje. Ocigledno, ucenje i praksa tek slede i prma nasoj proceni trbace nam oko 2 godine da u potpunosti savladamo osnovne tehnike rada na ovako kompleksnoj masini. Mali kurozitet je da bas isti ovakav strug koriste vecina top-firmi u Svajcarskoj tako da unapred znamo da nas strug ce u potpunosti zadovoljiti nase potrebe.

Evo i kratkog filma gde se vidi izrada vijka na nasem strugu:

http://clockmaker.com.au/w/screw_manufacture.mp4

(nastavak sledi)

inace, precnik vijka na gornjem videu je 0.8 mm sa navojem M0.25

screws.jpg

Druga masina: glodalica (mill)

Kao sto sam vec spomenuo, problem sa masinama za casovnicarstvo je u tome sto je cena takva da su nedostupne za vecinu mikro-firmi poput nase. No kompromisa nema: u pitanju je preciznost koja se mora postici. Nasa sledca masina je glodalica. Na njos se izradjuju delovi koji nisu cilindircni - dakle glavne ploce i mostovi. Plan je da glodalicu nabavimo do kraja 2017 godine. Izbor je poveren Joshu koji u poslednjih 6 meseci danonocno kontaktira proizvodjace, radi research i uci sto je moguce vise. No kad se pregledaju svi youtube videi onda ne preostaje nista drugo nego da se sedne na avion i odleti u Svajcarsku... Da skratim pricu: pre nekoliko dana konacno smo postali vlasnici Kern CNC 5 axis mashine. Ova masina je koristena i pre nego sto bude ukrcana na brod, uradicmeo kompletan remont. Inace, masina je kupljena od R-leksa gde je radila samo povremeno, dakle vrlo malo koristena. Model je Piramid Nano i koga zanima vise moze da pogleda online.

kern.jpg

Kern Piramid Nano je jedna od najpreciznijih CNC glodalica na trzistu. Mogucnosti masine prevazilaze cak i mastu: piramidnano moze da probusi 'rupu' precnika 10 mikrona u vlasi kose precnika 40 mikrona. Josh je imao prilike da ovo vidi uzivo. Naravno, za postizanje ovakve preciznosti potrebni su idealni uslovi - od temperature u radionici, pritiska, temerature lubrikanta pa do kvaliteta materijala. Da ne pominjemo ljudiski faktor i znanje. Nas cilj je da u roku or 3 godine "savladamo znanje". Instalacija: Oktobar 2017. Nije potrebo posebno naglasavati da smo kupovinom druge masine u tako kratkom vremenu preuzeli ogroman rizik, ali zelja za znanjem i nas gura do te mere da je sada nemoguce stati...

(nastavak sledi)

drago mi je da si tu Nick, nisam pročitao tekst, samo prešao lagano, u toku dana ću, pratio sam preko društvenih mreža kako je tekao projekat i ovo mi je poznato

sve čestitike

Pozdrav Nick,

drago mi je da projekat napreduje.

73 Voja/YU7C

Pozdrav Nick i samo napred :thumbup:

Hvala na ovom lepom i informativnom tekstu :congrats:

Zadovoljstvo je čitati o ovakvim projektima.

Svaka cast Nick, bice zanimljvo pratiti sta se desava u Sidneju!

Zadovoljstvo je pročitati ovako nešto.
Jednoga dana će tvoji sinovi neki novi model njihovog sata nazvati po tebi a ti ćeš to gledati odozgo i uživaćeš.
:thumbup:

Last edited:
Gosn' Nick, čast! Iskreno želim da sve bude kako planirate! Nego, kada će biti moguće kupiti Rebelde u Evropi? :)

Sent from my iPad using Tapatalk

Samo napred Nick i onavestavaj nas o napretku.💪💪💪

Послато са SM-G935F уз помоћ Тапатока

Jos jedan 'izvestaj' nakon 13 meseci: tri bitna 'momenta'- kao prvo, nasem malom timu su se pridruzila jos dva segrta. Mladi ljudi, 24-25 godina, puni entuzijazma. Sad nas je petoro koji direktno radimo na projektu. Nema nista lepse nekgo kad mladi ljudi zele da rade i uce.

Drugi momenat: nabavili smo i instalirali EDM masinu. Izbor je bio izmedju svajkcarske i japanske, i odlucili smo se za Japanski Makino. Dijametar zice koja sece metal je svega 50 mikrona sto je prva takva masina ikad uvezena u Australiju. Vise detalja nekom drugom prilikom. U svakom slucaju ovo je ozbiljna investicija koja ce nam omoguciti da pravimo u nasoj radionici sve od alata, stega do kompleksih delova za satove. Obuka je zavrsena, masina instalirana i sve radi :-).

Treci bitan momenat: ove nedelje smo uspesno 'klonirali' glavnu plocu za 6498 mehanizam. Cilj je bio da tacno pronadjemo pozicije svih tockova, ankera, osovina, drugim recima - da sve 'sedne' na mesto. Bez okolisanja: odradjeno vrlo uspesno! Nas klon je proradio- i ne samo proradio iz cuga, vec je amplituda oko 280 stepeni sto je znak da smo tolerancije ordadili dobro. Ovo je prvi put u istoriji australije da je neko 'klonirao' satni mehanizam koristeci CNC masine, sa planom proizvodnje. Koga intersuju detalji, raspolozern sam da elaboriram.

Sledeci korak: da za 2-3 meseca klinramo Rolex mehanizam, verovatno 1570. Ovo radimo cisto iz zabave - tj. svrha je ucenje i setovanje alata. Dizajn naseg 'in-house' mehanizma je zapoceo ali realno, to je nesto sto ocekujemo da se dogodi u narednih 18 meseci .

Nas najveci izazov u ovoj fazi su problemi vezani za radionicu: 'fale nam Amperi' - tj. iscedili smo sve sto smo mogli kad je u pitanju elektricno napajanje, hladnjaci, kompresori, frizideri- trebaju nam vece prostorije, ali za to jednostavno nema shanse. Takodje, bilo kakvo odrzavanje masina, remont i popravka su izuzetno skupi jer inzenjer dolazi iz Nemacke da odrzava masine. To je problem za koji za sada nemamo resenje.

Fokus: nakon kapitalnih investicija, 2018 je godina ucenja: programiranja CNC masina. U trenutku smo vec dovoljno samostalni da sami konstruisemo komponente i da ih izradjujemo. Finlana obrada - od kalenja do poliranja delova- je sledeca faza pre nego sto krenemo sa mas-proizvodnjom. No u nasem slucaju, s obzirom na kapacitete, 100 kompletnih in-house mehanizama godisnje ce biti plafon.

Sledeci put cu verovatno biti u poziciji da vam predstavim jos jednu novu masinu koja je upravo stgla ali koju jos nismo putili u rad. (mala misterija :)

Zahvaljujem se svima koji nas prate i dele nas entuzijazam. Vise fotki na isntagramu: https://www.instagram.com/nicholashackowatch/

Srdacan pozdrav,
Nikola Hacko

mainplate20april2018.jpg 03.jpg making01.jpg 01800.jpg

Last edited:
Čestitke i mnogo sreće :beer:

Bravo i srećno u daljem radu.

Sent from my HTC U11 using Tapatalk

Back