Sat Buran problem

sociolog

New member
imam jedan problem pa mi pomozite

Radi se o Buran satu. On ima stopericu i 3 kazaljke, jedna mjeri sekunde druga minute a treca desetinke. Radi se o slijedecem: ova sto mjeri desetinke, kada se pokrene okrece se velikom brzinom, a kada se resetira onda miruje, medutim primjetio sam da dok miruje na 0 pokretima ruke kazaljka malo plese lijevo-desno za pola milimetra. Da li je to uredu ili se kazaljka malo otpustila?

Hvala puno!

Biće da se otpustila malo! Mogao bi odnijeti sat kod časovničara da to bolje pogleda-ne bi trebao biti problem da je malo pričvrsti!

Pa dobro Maroje, čudnovate si sreće!

Kao što je Dalibor rekao, fabrička greška, nisu lepo utisnuli skazaljke. Trebala bi biti jeftinija popravka, imamo watchmaga časovničara u Karlovcima, ovde na forumu je moderator. Javiće se sam ali mogao bi mu poslati privatnu poruku. watchmag01.

bok
tih pola milimetra dali je manje od osnovnog podioka koji mjeri odnosno dali pleše između dvije crtice ili više?
Najvjerojtnije da je to normalna gibanje skazaljke a ne labavo držanje iste.
Probaj malo više koristit štopericu i ako se skazaljka nebude vraćala na nulo ili otpala znači da slabije drži a ako ne onda je normalno klimanje koje se da rešiti na barem 2 načina

ne plese izmedu crtica vec samo malo lijevo -desno ovisno kako nagnem ruku. Kada sam ga tek dobio i dok nisam nekoliko puta pokrenuo stopericu nije plesao.

Sada ne znam da li je to tako normalno ili ne.

Ali vi ste strucnjaci pa me savjetujte

Ajde prijatelju ako te ne mrzi postavi sliku sata,
Da mogu ljudi da vide o kom se modelu radi, i tako to.

Verovatno zupčanik koji pokreće kazaljku za desetinke pokreće ima tzv "prazan hod".

Last edited:
mislin da ne bi se smila pomicat jer u tom slucaju i u radu ne pokazuje tocnu vrijednost.to su se kazaljke popustile ima san slican problem kvar je bija 20 kn .

Hvala na odgovorima, ali urar je rekao daje sat dobar i skup te da ga on ne bi bez veceg kvara otvarao, mislim da cu se suzdrzati od otvaranja sata jos neko vrijeme

Za Ruse oduvek važi ona "Ako radi, ne diraj... ako ne radi, čukni ćekićem par puta i će da proradi"! :lol:

Back