Satovi na tornjevima i kulama / satovi u gradovima

dragon

New member
Ne znam iz kog razloga, ali definitivno neopravdano zanemarena tema koja može da bude interesantna svima. Verujem da u svakom gradu postoji sat na nekoj kuli ili tornju, katedrali ili gradskoj kući, analogni ili digitalni, koji podjednako, kao i ručni časovnici, zavređuje našu pažnju.
Ovu temu posvećujemo tim satovima i pozivam vas da postavljate slike vama zanimljivih satova. Ukoliko želite, pored slika možete da postavite i kratak opis odnosno istorijat sata.

Pozdrav

Za početak, par slika satova po kojima je i Novi Sad prepoznatljiv...

Sat na Petrovaradinskoj tvrđavi, SAHAT - kula!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

SAHAT - kula nalazi se na Bastionu svetog Luja. Sat potiče iz Alzasa (Francuska), a Petrovaradinu ga je poklonila carica Marija Terezija početkom XVIII veka. Sat predstavlja svojevrstan zaštitni znak kako same Tvrđave i Petrovaradina tako i Novog Sada. Stara kula je polovinom XVIII veka srušena, da bi je nakon toga zamenila današnja. Prečnik satnih krugova je oko 2,5 m; u samom satu nalaze se tri kugle (76 kilograma) i šetalica; sat se navija ručno, svaki dan i za to je zadužen Lajoš Lukač. Brojčanik je postavljen na sve četiri strane tornja, brojevi su ispisani rimskim ciframa, što je običaj na svim hrišćanskim crkvama. Postoji više zanimljivosti u vezi sa satom. Pre svega njegova mala kazaljka pokazuje minute a velika sate, za šta postoje dva razloga. Prvi je taj da bi lađari sa veće daljine i po lošem vremenu videli koliko je sati, a drugi razlog je taj što sat otkucava na svaki sat, a tako se smenjivala i straža, pa minuti nisu bili važni. Inače sat kada je hladno kasni, a pri lepom i toplom vremenu žuri; zato je dobio epitet "Pijani sat". Interesantno je i to da su stanovnici Petrovaradina tokom XVIII veka plaćali komunalni doprinos odnosno "satarinu", koja je bila naplaćivana svim građanima zbog korišćenja sata. U vrhu sata, na jabuci, nalazi se vetrokaz sa kompasom koji pokazuje strane sveta, a na jarbolu nema koplje već srce.

Katolička Crkva Imena Marijinog tzv. Katedrala

Katedrala.jpg

katedrala1.jpg

Uspenska crkva

uspenska1.jpg

uspenska.jpg

Ako neko ima informacije o satovima koju su postavljeni u ove crkve, bilo bi lepo da ih podeli sa nama... Ja nažalost ništa nisam mogao da nađem.

Pozdrav

Prelazak Brankovog mosta, ulazak u stari deo grada pogledaćete tačno veme na Sabornoj crkvi.

Beograd-Saborna crkva

246qfsz.jpg

2whjy4w.jpg

Dok ste koračali najlepšom Beogradskom kaldrmom na Kosančićevom Vencu ugledaćete sat na Sabornoj crkvi.
Saborna crkva, Beograd.

sgsjfb.jpg

Sa Trga Nikole Pašića ugledaće te sat na glavnoj pošti Srbije.

Glavna pošta Beograd

1625lyb.jpg

Pogled sa Bežanije- N. Beograd.

Crkva svetog velemučenika Georgija, N. Beograd
25kogn9.jpg

Moderna arhitektura, a u planinama bi ste videli najveći pravoslavni krst u Evropi.

Saborna crkva Skopje, Makedonija

350o4tk.jpg

8yhq1l.jpg

Evo jednog zanimljivog suncanog sata, koji su, na opštu polzu i radost, napravili stanari zgrade na uglu ulice Aleksinačkih rudara i Bulevara Nikole Tesle na Novom Beogradu!
Nazalost, vec je bilo vece kada sam slikao, i nije bilo sunca, pa sat nije radio. :)

IMG_0782-1.jpg

Evo još jedan takav, u Somboru...

IMG_1761.jpg

Sat je napravljen 1852. godine na inicijativu profesora i upravnika učiteljske škole Jovana Čokora. Pošto se bavio astronomijom, dao je da se sačini sunčani sat sa sarkastično-duhovitim natpisom: ''Jedan ti je od ovih poslednji" (sa sajta turističke organizacije grada Sombora).
Pošto sam ga fotografisao po oblačnom vremenu ne vidi se koliko ima sati.

Postoji i u Pancevu jedan interesantan suncani sat!
Bilo bi fino da neko iz PA postavi slike:no:
Ja cu iz svog grada...

4.jpg3.jpg2.jpg1.jpg

Vjerske varijante i varijacije u Banjaluci:)
Pravoslavna, Muslimanska i Katolicka...
Najstarija je sahat kula (koje vise nema) XVI vijek

Ovaj sat se nalazi na vrhu zgrade Prvog dunavskog parobrodarskog društva, na uglu Kapetan Mišine i Jevremove, na Dorćolu. Zgrada je podignuta 1925. po nacrtu austrijskog arhitekte Aleksandra Popa, i trebalo bi da predstavlja parobrod sa dva dimnjaka, jarbolima i sidorm. Građena u duhu modernizma, sa elementima kasne secesije i českog kubizma, jedna je od najinteresantnijih zgrada u glavnom gradu, a interesantno je i to da je to jedna od prvih zgrada (ako ne i prva) u Beogradu koja je imala lift.

IMG_0801-mala.jpg

Zgrada je obnovljena pre nekoliko godina, i danas se u njoj, osim stanova, nalazi i Ustanova kulture Parobrod. Koliko sam saznao, ovo je društvo bilo i inicajator restauracije sata na zgradi, a obnovljen sat je svečano pušten u rad nedavno, 17. aprila 2011. u 14h. Nakon više od šest decenija, sat ponovo radi, i to vrlo tačno! :) Nažalost, o tehničkim detaljima sata ne znam ništa.

IMG_0802-mala.jpg

IMG_0804-mala.jpg

IMG_0805-mala.jpg

Back