Satovi za jugoslovensko tržište - slike i još ponešto

Neša

Super Moderator
Staff member
U ovoj temi postaviću slike satova koji su bili namenjeni tržištu Jugoslavije, bilo da govorimo o periodu kraljevine, bilo o SFRJ.

Počeo bih sa slikama satova iz perioda pre Drugog svetskog rata.
eterna1.jpglongines1.jpglongines2.jpgrolex1.jpgzenit1.jpg

U ovoj grupi vidimo satove renomiranih proizvođača, kao što su Eterna, Longines, Zenith i Rolex. Satovi imaju originalne potpise tadašnjih renomiranih uvoznika/časovničara, M. P. Petkovića i M. Stefanovića. Zanimljivo je da je Eterna čak i promenila originalni natpis i upotrebila ćirilicu

U drugoj grupi su slike satova iz doba SFRJ:
darwil1.jpgdarwil2.jpgomikron1.jpgIMG_1582.jpgIMG_2046.jpg

Satovi su namenjeni domaćem tržištu, što se ovoga puta vidi po oznakama za dan. Zanimljivo je da je Darwil imao oznake na slovenačkom, tj. bar na primercima koje sam ja video, dok su ostali bili na jeziku kojim pišem, i to ekavski. Primetio sam da ovi satovi imaju dvostruke oznake za dan, ali da su uglavnom na istom jeziku, a ne kao kod Seika, gde se obavezno koriste dva jezika.

Ukoliko imate slike ovakvih satova ili još neke podatke o njima, bilo bi lepo da ih postavite.

Bilo bi mi drago da vidim satove i iz ostalih ex-YU zemalja.

Nešo hvala na ovim informacijama, jako zanimljiva tema.
Svidja mi se ispis ćirilicom na ciferu, baš mi nekako izgleda neobično i stvarno kul. :)

Drago mi je da ti se sviđa tema, a vidim i da su kolege počele sa lajkovima.

Osim ćirilice na ciferu, ja bih izdvojio i odnos prema kupcu, koji se izgleda promenio sa vremenom. Osim Eterne, koja je izmenila i način pisanja sopstvenog brenda, oznaka dana na jeziku zemlje u kojoj se prodaje mi je veoma zanimljiva i simpatična. Zanimljiv je podatak i za slovenački, koji je u to doba imao samo oko dva miliona govornika, ali je ipak pronašao put do jednog proizvoda široke potrošnje.

U poslednje vreme nisam video nijedan sat sa domaćim oznakama, što je zaista šteta. Naravno, isključio bih satove sa nazivima firmi, koji se često mogu videti u prodaji.

Uzgred, možda je off-topic, ali pade mi na pamet da bi onaj sat sa oznakom portala mogao da uvede i inovaciju na tom polju, npr. da oznaka za broj rubina bude na srpskom.

Neso pozdrav tebi i ostalim clanovima, u fotografijama sam prepoznao sat Nivada iz SFRJ, koji imam u kolekciji, pored jos dva na koja sam nasao da imaju datum na nasem jeziku a to su Omikron Safari i Favre-Leuba Geneve.
Sva tri su jako stara, mehanizmi su ok ali svi imaju problem s kljucem i potreban im je servis i poliranje.
Nadam se da cu u skorije vrijeme srediti to jer oni to zasluzuju.
Evo par fotografija, uzivajte:
20130407_231546.jpg20130407_231558.jpg
20130407_231609.jpg20130407_231642.jpg

Evo jednog dzepnog Pallas lepotana,cirilicom pise fabrika garantuje 10 godina, i dan danas prelepo kucka20130219_190559.jpg20130219_190635.jpg20130219_190736.jpg

Još jedan skroman prilog, ovoga puta omikron safari, ali u boljem stanju nego na slici u uvodnom postu.

omikron2.jpg

U svojoj kolekciji imam nekoliko satova rađenih za naš predio.Longines vojne akademije kraljevine i Zenith,te Longines željzničarski iz kraljevine.U to doba velike firme išle su na ruku malim urarima i stavljali-dodavali natpise na ciferima po želji,Danas je to nemoguće zbog politike velikih firmi koje to više ni u ludilu ne rade jer to bi više bila reklama drugoga dok velike firme danas misle samo o sebi.Jedino je danas moguće obit gravure na kućištu sata,cifer mora da bude točno po standardima ali opet i po želji kupca koji može da sat složi po vlastitoj želji (što extra košta al tko ima ne pita za cijenu)

01.jpg05.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg10.jpg11.jpg12.jpg01.jpg02.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg07.jpg08.jpg09.jpg02.jpg03.jpg04.jpg

Last edited:
Prelepi satovi, a moram priznati da zaista ima neke draži kada vidite nestandardni ispis na brojčaniku sa imenom časovničara. To su bila vremena...

Petre, da li postoje satovi sa natpisom nekog hrvatskog časovničara? Koliko se sečam, na jednoj temi si spomenuo časovničara Vasića. Evo tvog posta iz druge teme, ali nisam shvatio, da li je i njegovo ime bilo na ciferima?

Da li su moguće slike sata?Imam jedan Zenith za djelove možda bih mogao pomoći.Mehanizam mu je sasvim ok!Zanima me taj sat i radi kolekcije jer sličan još nemam u njoj.Al samo ako je cifer skroz očuvan.
To što ti na ciferu piše Mih.P.Petković znači da je sat došao u Beograd preko tog urara koji je imao toliku reputaciju da su mu ime pisali na ciferu,u Zagrebu je to bio urar Vasić.Da usporedimo to sa danas kad je nemoguće da urar-časovničar naruči sat i da izrazi želju da na ciferu piše njegovo ime!Moguće su samo gravure iza na poleđini sata koje ujedno i smanjuju vrijednost sata.
Lp!

U pravu si kolega,Vasić je bio vrlo poznati urar i draguljar u Zagrebu između dva rata i imao je privilegiju da na naručenim satovima ima svoje ime otisnuto na ciferu.U prijašnjem postu pokazao sam samo satove koje posjedujem a u sljedećem tri sata s natpisom Vasić na ciferu.To su jedan ručni i dva džepna-zlatni i thula.

118_001.jpg118_002.jpg118_003.jpg118_004.jpg118_005.jpgdsc00001.jpgdsc00002.jpgdsc00006.jpgzenith-vasic-rucni-sat-slika-3024290.jpgzenith-vasic-rucni-sat-slika-3024291.jpgzenith-vasic-rucni-sat-slika-3024292.jpgzenith-vasic-rucni-sat-slika-3024293.jpg

Nisam sasvim siguran da li je to bio Dragutin il možda njegov sin al vjerujem da je o toj porodici urara Vasić riječ.

Uz to pokazat ću i slike zlatnog sata koji je s grbom kraljevine i za njega se govori da ga je dobio Ivan Lola Ribar koji je bio partizanski heroj.Ivo Lola[SUP] [/SUP] Ribar (Zagreb, 23. travnja 1916. - Glamočko polje, 27. studenoga 1943.), jugoslavenski i hrvatski političar, partizanski dužnosnik, narodni heroj Jugoslavije. Stariji je sin političara Ivana Ribara. Kao član CK KPJ i Vrhovnog štaba sudjelovao je u organiziranju partizanskoga pokreta. Bio je jedan od najbližih suradnika Josipa Broza, a u listopadu 1943. godine bio je određen za šefa vojne misije VŠ NOV i POJ pri Savezničkoj komandi za Srednji istok ali je poginuo prilikom napada njemačkoga zrakoplova na partizanski zrakoplov, na uzletištu, netom prije polijetanja zrakoplova[SUP] [/SUP]za Kairo.Ovaj sat je po priči bio na njegovoj ruci prilikom poginuća,a danas je u vlasništvu njegove obitelji.Jedan vrlo lijepi primjerak s povijesnom pričom.Ovaj sat i priča o njemu zavređuje i više pažnje,možda i temu samo o ovom satu.

01.jpg03.jpg04.jpg05.jpg06.jpg02.jpg

Back