Bilo bi dobro videti taj post. Ja se samo sećam jednog od pre dve godine, kada je kolega kupovao polovan sat, koji je dolazio iz vremena, kada je Hamilton menjao klasične mehanizme sa Powermatic (2014 godine), pa podaci na poklopcu nisu odgovarali onim na dokumentima. Nakon toga, došli smo do zaključka, da su u tom modelu upotrebili poklopac od klasičnog mehanizma (ako se ne varam ETA 2824-2) a sat je pokratao H10.
Šteta, što nisi temu ispratio do kraja pa onda ne bi pisao, ono što si danas navodio. Ako te nešto ne zanima, onda je zaključke nakon toga besmisleno iznositi u javnost, jer obično nisu tačni. Ni ja nigde ne pišem o digitalnim kvarc satovima, G Shocku i slično, jer mi to nije polje interesovanja.
Što se tiče H-10 mehanizma, on NE SADRŽAVA plastične komponente. Baziran je na ETA C07.6XX kalibrima i opremljen je sa Swiss Anchor Escapement. Sve je metalno.
Pošto ti, kako si napisao, ne veruješ tim jajarama i stipsama (usput oni nisu švabovi, neko švajcarci), u nastavku šaljem odgovor (za one koje ih zanima), koji sam pre dve godine dobio od Hamiltona na ovu temu. Mislim, da je ovo treći put, da ga postavljam na forum ali u cilju održavanja kredibilnosti tog istoga i izbegavanja zavođenja čitatelja čudnim insuacijama, bolje je i više puta ponoviti nego ostaviti istinu sakrivenu od očiju:
Dear Mr. ....,
Thank you for your message and feedback.
Please feel free to contact us at any time for your questions as many amateur forums are not quite accurate.
Please note that the base caliber of the Hamilton H-10/H-30/H-40 family is the ETA caliber C07.
6XX. Other brands use the base C07.
1XX.
The C07.
1XX version does feature a synthetic escapement, Hamilton does not use the synthetic escapement. The C07.
6XX is equipped with a Swiss anchor escapement, the traditional metal part escapement used in all Hamilton watches.
The three Hamilton movements based on the C07.6XX do not contain any synthetic parts.
We rest at your disposal.
Kind regards,
Sebastian Kärle
Customer Service Team
---------------------------------------------
HAMILTON INTERNATIONAL Ltd.
Mattenstrasse 149
2503 Biel/Bienne, Switzerland
Phone : + 41 32 343 38 60
www.hamiltonwatch.com
Facebook –
Twitter –
Youtube -
Instagram -
Pinterest
Još samo jedna činjenica. Nekoliko puta sam primetio, da neke članove zbunjuje izraz Silicon Spring u raznim specifikacijama proizvođača, pa ga onda automatski prevode kao silikonska opruga i onda odmah u svest dolazi alarm po pitanju prisustva plastike u mehanizmima.
Pravi prevod za Silcon Spring je Opruga iz Silicijuma.