Test luminacije (Seiko vs Sinn vs Citizen)

krstin

Well-known member
Od kad imam ova tri sata planirao sam da napravim mali test. Luminacija mi je jedna od vaznijih stvari na satu i normalno, zanimalo me je koji najvise svetli u mraku. Dobijeni rezultati su potpuno neocekivani. Da napomenem unapred - uzivo je luminacija jaca, mozda sam trebao koristiti duzu ekspoziciju na aparatu. Ali najvaznije je da se ova tri premaza mogu uporediti. Na Seiku se nalazi Lumibrite, na Sinnu Superluminova, a na Citizenu njihov kucni premaz (ne mogu da se setim naziva).

IMG_1815.jpg

Prvo svi na okupu, pod lampom su proveli nekih 5 minuta. Ocekivao sam da ce pobedu odneti Seiko, drugi Sinn, a treci Citizen. Mislite da je zaista tako bilo? :)

IMG_1817.jpg
Sa leva na desno: Seiko, Sinn, Citizen

Odmah po gasenju lampe, prva fotografija. Napominjem jos jednom da je luminacija uzivo jaca i da Seiko i Sinn imaju vise zeleniju notu, dok je luminacija na Citizenu u lepoj plavoj boji. Seiko se definitivno najbrze "puni", dovoljno ga je na par sekundi staviti pod svetlo i svetlece kao jelka! I Sinn sa Superluminovom je tu negde. Luminaciji na Citizenu treba nesto vise vremena da se napuni.

IMG_1818.jpg

I nakon pet minuta vidljivi su prvi rezultati. Iako je inicijalno Seiko bio najsvetliji, najvise je izgubio na intenzitetu. Sledi ga Sinn, dok se Citizen najbolje drzi.

IMG_1820.jpg

Nakon 15 minuta, vodjstvo Citizena je sve ociglednije.

IMG_1821.jpg

Nakon skoro 30 minuta, rezultati su ocigledni. Na fotografijama se Seiko jedva nazire, Sinn je malo bolji, a Citizen je jos uvek veoma jasno citljiv. Moram naglasiti to na fotografijama. U realnim uslovima, kada vam se oko privikne, sva tri ce biti citljiva tokom cele noci.

Moram zakljuciti da je na sva tri sata luminacija odlicna i vise i nego dovoljna. Seiko ostavlja najveci WOW efekat sa svojim Lumibrite-om koji u startu najvise sija. Sinn ga prati u stopu, a sto se tice trajnosti luminacije za dlaku je ispred Seika. Citizen u startu izgleda kao najslabiji, ali najduze odrzava intenzitet osvetljenja. Tako da ga proglasavam pobednikom ovog testa!

Bravo krstin, zanimljiv test:thumbup:
Verovatno bi i meni pre testa favorit bio Seiko.
Citizen se odlicno pokazao.

Kod mog Citizena to i nije slučaj, obično se ujutru jedva nazire, ali moguće je da je kod mene drugi premaz u pitanju u odnosu na tvoj, pošto je i model jeftiniji. Dok se Seiko i ujutru solidno vidi. Zanimljiv test. Poz.

Dobar,iz 1. ruke test!
Moja Tuna takođe ispočetka svijetli ko sijalica ali ta jačina brzo padne. Ipak,izdrži do jutra.

Lep test, voleo bih da i ja to mogu da probam.
Jedna napomena: Seiko je ronilacki sat a Citizen pilotski, mozda da se uporede Seiko pilotski i Citizen pilotski...
Moras ponovo u prodavnicu...

Bio sam ubedjen da ce Citizen pobediti i drago mi je da sam bio u pravu.
Seiko je karakteristican po wow efektu jer bljesti na samom pocetku a posle znatno slabi.Citljiv je,ali znatno slabi.
Citizen mi nekako ima najlepsu luminaciju.
Sinn nikad nisam video uzivo,tako da ne bih to da komentarisem. :)
Pozdrav,drugar.

Odlican test Krstin :thumbup:.Bio sam skoro ubedjen da ce Seiko odneti pobedu.Citizen ima najlepsu boju luminacije.

slično sam i ja primetio,citizen duže drži od seika,mada kod 5-ce je možda i manje kvalitetan premaz nego kod skupljih modela.poz

Back