Tourbillon

tolarbo

New member
Za mnoge ljubitelje satova turbolion sistem predstavlja vrhunac umeca. Pa mozda ne bi bilo lose da se malo pise o tome. Sta je Turbolion, koja je njegova funkcija, ko su proizvodjaci, u kojima satovima su jeftiniji modeli, kakvi su kineski satovi sa ovim mehanizmom, i td. Takodje mogu se postaviti slike, ili neki video koji prikazuje ove mehanizme.

Re: Turbolion

TOURBILLON
Spada u velike komplikacije. Ovaj sistem smišljen je 1780 g. da bi se kompenzirale sile gravitacije. Zahvaljujući ovom sistemu mehanizam za rad sata okreće se jednom u minuti smanjujući razlike između dobitka i gubitka vremena s obzirom na položaj sata u prostoru. Tourbillon sat predstavlja tehničko majstorstvo i u proizvodnji dijelova i u njihovom sastavljanju. Ovaj mehanizam obično se vidi kroz brojčanik.
evo u kratko.

zamišljen je u svrhu ublažavanja utjecaja gravitacije kod DŽEPNIH SATOVA zbog njihovog bično samo jednog polozaja prilikom nošenja, kod današnjih ručnih satova vise se koristi kao prestižna komplikacija nego stvarna potreba premda se oko toga prepucavaju

TERMINOLOGIJA...
Turbilion: takozvani "feder u kavezu", je izumeo Abraham-Louis Breguet oko 1800. godine. Njega čini teg na opruzi koji se u određenim intervalima okreće u suprotnom smeru od rada satnog mehanizma i izjednačava hod klatna. Uglavnom se ugrađuje u skupljim satovima.
Par tema gde se već spominjao Turbolion...link 1. link 2.

Hvala svima, sada mi je malo jasnije. Procitao sam vec bio sta pise u Terminologiji na sajtu, i znam da mehanizam sluzi da eliminise uticaj gravitacije. Ali sam princip rada mi je bio malo nejasan. Odnosno, koji se deo mehanizma okrece. Shvatio sam sada. Inace sam negde procitao da covek koji proizvodi turbolione za najpoznatije marke satova je poreklom iz Bosne. Zovu ga Mr Turbolion.

23jewels pridruzujem se tvom misljenju,ali naravno ne treba smetnuti s uma njegovu funkciju.Ali se i meni ne svidja kako izgleda i narusava mi izgled sata.

Neka on bude tu,neka radi svoje,ali ne volim nikakve otvore na cifarniku. Sta vise,ni sa providnim poklopcem nisam odusevljen. To su modni detalji. Ni hauba motora nije providna...

meni je san da imam sat sa letecim tourbillonom ili perpetual kalendarom, mada pre sa tourbillonom. sto se tice cena stvarno su raznovrsne ima ih od 40 do 200 hiljada. ja sam nasao jedan roger dubuisov kockasti koji mi se jako svidja i katalosti kosta "samo" 39 000e.

images

inace za najvece majstore tourbillona danasnjice se smatra firma greubel forsey. oni imaju nekakve cetvoroduple tourbillone ko ce ih znati ;)

postoji vise razlicitih vrsta turbiliona? obican, leteci, sa funkcijom ziroskopa itd???

postoji vise razlicitih vrsta turbiliona? obican, leteci, sa funkcijom ziroskopa itd???

da, ima vise vrsta tourbillona, jako bi bilo edukativno kad bi neko ovde objasnio to na srpskom svojim recima...naravno onaj ko zna, ja bi objasnio da znam :)

Kupio sam na Aliexpress Aesop flying tourbillon ručni sat. Iako je navedeno da je Power reserve 40 sati, on mi staje posle 6-7 sati, dok spavam, ili sedim (ne skidam ga sa ruke). Prodavac me ubeđuje da sat mora ručno da se navija svaki dan, jer je mehanički!? Da li je ovo tačno da tourbillon nema self wind mogućnost? (posle prestanka rada probao sam da ga rotiram na ruci i on se pokrenuo). Hvala na odgovoru

Pretpostavljam da je posle ponovnog "pokretanja" na ruci ubrzo i stao?
99% je prodavac u pravu, jer tourbillon kao komplikacija ne podrazumeva automatsko navijanje. Ako je manuelni navijac, moras na dnevnoj bazi da ga navijas da bi radio.
Koliko para si dao za sat? Baci neki link da vidimo sta si uopste kupio

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

Evo ga link: https://a.aliexpress.com/_mtpcjXd
Hvala na odgovorima, samo molio bih bez Wikipedie (to sam i sam našao, ali nigde nije konkretno navedeno da li je manual, ili hand winding). Ako je Kinez u pravu za ovaj tourbillon, da se navija ručno (da sam ovo znao, nikada ga ne bih kupio), da li uopšte
postoji sat sa ovim mehanizmom, koji je automatski?

Tourbillon komplikacija nema nikakve veze sa navijanjem sata, ona je napravljena u cilju eliminacije pozicione greske, na koju su osetljivi mehanicki satovi. Tako da sa strane navijanja, tourbillon moze tehnicki podjednako biti i automatik i sa rucnim navijanjem.Inace, on kao komplikacija spada u sami vrh casovnicarstva i ta cena od 300 dolara ie bila misaona imenica, iznenadjuje me da su kinezi uspeli da tako nesto naprave za tako mali novac. Najjeftinije sto sam vidjao pre toga su seagull-ovi za 2500-3000 dolara, a o svajcarskim proizvodjacima da ne pocinjemo. Tako da ne bi trebao da se ljutis sto si za taj novac dobio "samo" rucni navijac tourbillon.

Back