Mislim da je teško dati precizan odgovor bez uvida u dokumentaciju većeg broja proizvođača satova, premda verujem da su tu učestvovali modni trendovi, odnosno ukus tržišta, praktičnost i slično.
Ukoliko govorimo o ručnom satu, on se često nosio ispod košulje sa tesnim rukavima, pa je i danas i ranije bio relativno tanak i manjih dimenzija. S druge strane, pilotski satovi su bili veliki, jer je bilo osnovno da budu pregledni, nosili su se i preko rukava, a kod opreme vojnih pilota se svakako moralo voditi više računa o praktičnosti, dok je pomodnost bila u drugom planu.
Satovi koji se nose uz odelo i danas su uglavnom mali i neznatno su se povećali u odnosu na one od pre oko pola veka, iako i kod njih postoji trend sve većeg prečnika.
Što se tiče satova nešto 'sportskijeg' izgleda i robusnosti, mislim da to prati neku opštu tendenciju. Danas se kupuju televizori sve većeg prečnika, među automobilima ima sve više SUV-ova i vanova, mobilni telefoni dobijaju sve veći ekran, patike izgledaju sve robusnije, što važi i za zimske jakne i mnoge druge predmete. Osim toga, ljudi danas često imaju i više satova, tako da neko na posao nosi elegantan sat prrečnika 38-40mm, ali u neformalnim aktivnostima nosi i veće satove. Mislim da udeo u ovoj modi ima i sve veća popularnost pilotskih i ronilačkih satova, odnosno satova koji su napravljeni u tom fazonu, a oni koji se koriste za sport i aktivnosti u prirodi su takođe nešto većeg prečnika.
Što se tiče ukusa, poznato je da se oni razlikuju i da su individualni. Neko voli da ima elegantan sat manjeg prečnika, neko voli veće satove, neko ih menja u zavisnosti od prilike, aktivnosti ili raspoloženja, ali je evidentno da moda ima određene tendencije u svim segmentima, a ne samo kod satova.