Među strovremenskim modelima ima mnogo više raznolikosti, mnogo više hrabrosti po pitanju dizajna, značajno više proizvođača satova i mehanizama, mnogo više istorije ( koja je svakom kolekcionaru i ljubitelju satova veoma bitna ) na koju se oslanjaju i današnji proizvođači. Većina kolekcionarskih priča vezuje se za starovremenske satove ( pilotski satovi, ronilački satovi, WW1,WW2, ostali vojni satovi, štoperice korištene u auto trkama ). Volim nove satove , imam ih nekoliko, ali za mene i moj ukus kolekcija bez starih satova nije kolekcija. Pri tom ti stari satovi uopšte ne moraju biti neki skupi satovi , ima prelepih Seika, Citizena, satova starih i nestalih švajcarskih kompanija itd koji plene svojom lepotom, pri tom nisu svi 35-37 mm u prečniku. Nekada je brojčanik sa nekom lepom metalik bojom, izdignutim markerima, izdignutim logom, interesantnim kućištem, fasetnim staklom ( sečena -brušena stakla ) itd bio česta pojava , danas su to detalji često rezervisani za skuplje satove.
Tačno je da umeju da budu skuplji za održavanje, posebno ako su u pitanju neki štoperi čijih delova ima sve manje ali dobro. Neke kolekcionare ni to ne sprečava, poenta je da ima i tzv dress satova ( i ne samo dress ) vrlo lepih i interesantnih i ne tako skupih
Ukolio želite sat za plivanje, ronjenje, trčanje, planinarenje kupite nov sat. Za sve ostalo odgovara vam i starovremenski.