Zimsko računanje vremena u 2013. godini

Shmizla

Administrator
Staff member
Ovog vikenda će biti završeno letnje računanje vremena. Odnosno, u noći između 26. i 27. oktobra treba pomeriti kazaljke na časovnicima za sat unazad. Tako u nedelju 27. oktobra u 03:00h časovnike treba vratiti za jedan sat unazad, tj. na 02:00h.

Zimsko-racunanje-vremena-2013.jpg

Letnje računanje vremena počinje poslednjeg vikenda u marta i traje do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena. U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre sedam godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom. Prelazak na letnje vreme je uvedeno 1916. godine u zemljama severa Evrope, a od tada ga je prihvatilo oko 70 zemalja, računajući da time štede električnu energiju tako što period dnevnog svetla sa ranih jutarnjih sati "premeštaju" na veče.

Izvor: BETA

treba pomeriti kazaljke na časovnicima za sat unazad.
U slučaju dva moja analogno-digitalna Casio sata to znači 11 sati unapred!
A to traje i traje... :banghead:

Inače,imam isti sat kao sa gornje slike.
Jbg. Darodavac je imao najbolje namere :)

23102013768.jpg

23102013770.jpg

Last edited by a moderator:
Vladane!!! Pa ovo je baš neverovatna slučajnost! :w00t:
Inače gore upotrebljena slika je sa interneta, koju sam iskoristila jer se dobro uklapa u sadašnji trenutak (jesen, opalo lišće i sl.)
Sve u svemu, zbog tog tvog džepnog sata je veliki osmeh na mom licu :D

Ah, da, ni ja ne volim to pomeranje vremena...

Pozz!

Eh, ja sam Srbijanac po oba roditelja, ali bih voleo da mi se satovi sami podese. Isto to bih želeo i da sam Eskim, Turčin, Kinez, Englez, Kongoanac, Papuanac ili Šveđanin. Nema tu ni nacije ni boje kože kada je smanjenje rada u pitanju :lol:

Ustajem jutros, otvaram forum, čitam Zmijsko računanje vremena i pitam se šta je sad ovo :)

Jao, to se i meni nekad dešava... Nekada kada brzam... i onda se vraćam po tri puta da pročitam istu stvar. Em što se zbinim, em što potrošim tri puta više vremena... :)

Tog dana počinje "moje vreme" i traje sve do poslednje nedelje marta, zima je prava stvar, kiseo kupus, rakija, napolju sneg... Neprocenjivo.
PS. Sreća nemam mnogo satova za doterivanje.

Srecom je pa je dan posle promene racunanja vremena nedelja, pa mogu natenane da navijem sve satove.
G-Shockovi se sami naviju kao i par stonih satova (dobro i mobilni telefoni automatski promene vreme) a onda tek vidim koliko satova imam po stanu-treba mi skoro sat vremena da sve sredim.

Back