Jel ti imaš nekog u Rusiji ko bi ti kupio sat ili razmišljaš o online kupovini?
Julian Kampmann i
P.Meier ti verovatno predstavljaju najsigurniju i najbolju moguću opciju ako ćeš kupovati neki ruski sat, ali nisu iz Rusije već iz Nemačke. Ima par članova na forumu koji su kupovali kod njih i par hiljada zadovoljnih kupaca širom sveta.
Hakinen je rekao osnovno i najbitnije, 3133 hronograf predstavlja licencnu izradu Valjoux 7734 mehanizma, Rusi su samo zbog ovog mehanizma uvezli švajcarske mašine na kojima se mehanizam i dan danas izrađuje. Nije preterano lep mehanizam, daleko je on od dekorisanih švajcaraca koje danas možeš da vidiš ali predstavlja prilično pouzdan i kvalitetan mehanizam sa sasvim prosečnim dnevnim odstupanjima od ~15s. Čak je i dosta delova iz Valjoux 7734 i ruskog 3133 identično i mogu se prebacivati iz jednog u drugi mehanizam.
O samim satovima mislim da su prilično kvalitetni, kada je reč o satovima sa mehanizmima na ručno navijanje (kao što je 3133 recimo) dok su automatici diskutabilni i njih bi možda trebalo izbegavati. Recimo, Vladan nije previše oduševljen sa svojim VE Rocket N1 satom koji ima automatski mehanizam dok ja imam Raketu sa 2609 mehanizmom koja je prilično precizna i sa jednim navijanjem radi ~40h, nekad i više, a starija je i od mene.
Aviator je prilično popularan hronograf, nisam nailazio da su se ljudi žalili na ove satove i gotovo uvek su zadovoljni kvalitetom sata tako da predstavlja sasvim dobru kupovinu.
Šta mislim o samom "berkutu"? Pa sviđa mi se sat, i kod mene je u planu nabavka 2 ili 3 aviator/poljot/sturmanskie hronografa, ali još nisu došli na red. Kada bih trebao da biram između ovog berkuta i zodiac-a, izabrao bih berkuta gotovo sigurno. Jedino na šta treba da obratiš pažnju a što ti se možda neće svideti jeste relativno mali prečnik od "svega" 40mm koliko iznosi kod "berkuta".
A opet, obzirom da si izrazio želju za satovima sa automatskim mehanizmom, znaj da ga ovi zodiac satovi, za koje si postavio linkove, nemaju. U pitanju su kvarcni mehanizmi. Zodiac ima samo jedan sat sa auto mehanizmom, Oceanaire i kod nas je oko 42k dinara (iako ga nemaju na sajtu bpm-a, imaju ga u ponudi).
Između ta dva zodiac-a koja si naveo, odluči sam... Onaj koji se TEBI više sviđa taj kupi.
Ali, ja bih pre razmislio o
SEIKO SRP011 ili
SEIKO SRP017, ukoliko je još uvek aktuelan i ako ti se sviđa, definitivno best buy
Orient Sport Automatic CFM00001B.
Cene Oris satova su prilično visoke i premašuju tvoj budžet.
Pozdrav