Najprije pozdrav svima jer sam nov ovdje.
Odlucio sam kupiti jedan "posteni sat" i trebam pomoc oko toga jer se bas ne razumijem previse. Do sada sam nosio ili nosim satove tipa Casio, Fossil i tomu slicno sto se moze kupiti na svakom cosku i kosta prosjecno 100-200€, ali sada zelim kupiti jedan sat za koji ce i "baba Manda" kad ga vidi na ruci znati da je to ono nesto vrhunsko, a ne samo jedan od satova.
Ono sto svakako zelim je da sat bude s automatskim mehanickim mehanizmom i iskljucivo s metalnom narukvicom. Moji favoriti su Breitling (modeli Colt, Avenger, Superocean) i Tag Heuer (Carerra prije svih). Budzet bi isao 1000-2000€, a u obzir dolazi i kupovina dobro ocuvanog polovnog sata s kompletnom pratecom dokumentacijom i potvrdom o autenticnosti kod ovlastenog dilera (zivim u Njemackoj, i ovdje je ponuda polovnih luksuznih satova nenormalno velika tako da vec od 800 eura mogu naci neke od spomenutih modela).
Naravno, u obzir bi dosli i modeli nekih drugih proizvodjaca ako imate nesto za preporuciti, a da zdovoljava gore navedene uvjete. Ono sto moram naglasiti odmah je da mi se estetski ne svidjaju satovi Omega i Hamilton i bez obzira na kvalitetu i cijenu (Hamilton Kakija mogu sutra kupiti za 400-500€) njih radije ne bih uzimao jer mi je bitno i da mi se sat svidja osim toga da je vrhunski.
Uz to bih imao i nekoliko pitanja:
1. Koliko starost sata utice na njegovu kvalitetu, itd. ? Recimo u Njemackoj se nudi dosta satova starih 5-15 godina koji i dalje drze cijenu vrlo visoko, a izgledaju kao novi. Ima li razlike u kvaliteti mehanizma onda i sada ? Mozda je nekome smijesno sto postavljam ovakvo pitanje, ali zbilja ne poznajem materiju dovoljno dobro.
2. Po pitanju kvalitete, kakva je pozicija Citizena u odnosu na svicarce Longines, Rado i Tissot? Ja kao nekakav laik imam osjecaj da izreklamirani svicarci nisu bolji od Citizena, tj. da je trojac po cijeni debelo precijenjen u odnosu na ono sto je (ne pokusavam omalovaziti te proizvodjace, ali recimo da ih ne dozivljavam jednako kvalitetnim kao recimo Breitling, nego njihovu cijenu vezem vise uz marketing). Naravno ima lijepih Tissota i Longinesa, ali isplati li se za njih dati 1500€ prije nego za 1 Breitling.
3. Model sata CITIZEN Promaster Sky mi se estetski izuzetno svidja, i ne sumnjam da je odlicnog kvaliteta, ali nije mehanicki automatik. Pravi li uopce Citizen tako sta, ili rade iskljucivo taj svoj "eco drive", "wawe ceptor" ili kako se vec zove taj sistem automatskog ustimavanja preko satelita ?
Eto to bi za sada bilo sve, nadam se da vas nisam previse udavio duzinom posta i pitanjima. Molim za savjete i prijedloge.
Bookmarks sajtovi