Na raznim stranim forumima nalazim na vrlo živu raspravu da li su ovi mehanizmi identični, pa ne bi bilo loše da se i na našem forumu malo ovo prokomentariše od strane upućenijih forumaša.
Na raznim stranim forumima nalazim na vrlo živu raspravu da li su ovi mehanizmi identični, pa ne bi bilo loše da se i na našem forumu malo ovo prokomentariše od strane upućenijih forumaša.
Zao mi je sto ne mogu da ti pomognem oko odgovora, jer sam upravo dosao u Bg, a 3602 ostao kuci na polici, ako ne bude kasno ili me neko bude preduhitrio, za nekoliko dana mogu ti dati podatke o dimenzijama, razmaku izmedju osovona sekundare i centralne osovine. Vrlo je moguce da ce se sloziti dimenzije, ali i dalje ostaje visina kljuca, precnici osovinica i navoj krunice.
Bezbi, hvala unapred!
Sa istorijske strane, vrlo je moguće da je taj Unitas proistekao iz Cortebertove linije (čija je čedo i 3602). Dosta priče o tome ima po forumima napolju i uglavnom se pominje akvizicija mašina alatljika, delova proizvodnih pogona i slično. Ako merenja i pokažu bitnije razlike, svakako su blizak rod.
Da, 3601 je čista kopija Corteberta, dok su Unitas i 3602 unapredjene verzije, ostaje da samo neko uporedi ove dve mašine i nešto o tome napiše!
Ajd...
Ključ nije isti, Unitas ima završetak osovine "jači" za 0.1mm u prečniku.
To znam jer sam takav pre neki dan prepravljao za Molniju.
Može biti da još ponešto od "keyless works" nije isto, ko sad da rastura...
Evo male tabele, mere su mm (relativno grube): postoje male razlike u distancama osovina zupčanika uspinjače i bubnja.
Prečnik i visina mehanizma se razlikuju, minimalno doduše.
Zupčanike nisam premeravao, osim centralnog i razlika u nihovom prečniku je 1.2mm.
Imam utisak da su i ostali zupčanici različiti.
Ne znam koliko je bitno to što je 6498 koji sam merio savonette kalibar (kruna na 3) a Molnija nije... verovatno je nebitno.
Za početak, od mene... dovoljno. Sad može neko o karakteristikama, ili šta već ide sledeće.
Poslednja ispravka: Vukas (11.5.2012. u 18:40)
Bookmarks sajtovi