Pozdrav svim članovima foruma,
Prošlo je više od godinu dana kako sam našao sledeći primerak Zenith 143-6 hronografa u antikvarnici u Kragujevcu. Nažalost, sat nije bio ispravan. To me nije iznenadilo, jer se po mehanizmu videlo da će mu trebati neka pomoć, i ako je sve u glavnom stajalo na odredjenom mestu:
Vidim po arhivama ovog foruma da je članovima ovaj Zenith 143-6 poznat model, pa rek’o da podelim dve tri slike i kratku priču restoracije mehanizma, možda će nekoga interesovati.
Po svojim serijskim brojom, moj Zenith pripada grupi 2000 Zenitha kojih je Excelsior Park pravijo po specijalnoj naručbini i slao Zenith-u 20og Januara 1954. Zenith je te satove poslao u Jugoslaviju, kupljeni su u bloku 2000, i mislim da se u glavnom zna da su ti satovi poklonjeni oficirima JNA 1955e. (Ako neko ima više podataka i znanja što se tiče JNA i ovog modela, molim da se javi!)
Mehanizam liči na EP4, ali s incabloc anti šok sistemom. Evo slika istog (bez incabloc-a), iz knjige hronografa Lang & Meis-a:
Restoracija mehanizma je radjena zahvaljujući Ašton Tracy-a (https://quillandpad.com/author/ashton-tracy/), čovek u koga imam poverenje, i kolega ljubitelj starih satova. Ovog prošlog četvrtka, posle čitavih 14 meseci, stiže poruka da je sat… uskoro spreman! Nije mi još stigao u ruke, ali sam tako srećan i uzbudjen da sam morao da podelim ovo s vama! Slikao je kolega Ašton:
Mehanizam posle čisćena, popravke, i restoracije:
Otkriven brojčanik, jednom je bio glatak i skroz crn, a sada pod svetlom, grub i boje čokolade:
Isti pokriven:
Iz profila:
Toliko od toga za danas… postaviću još slika kad stigne.
(Oprostite loš pravopis)
Bookmarks sajtovi