Umalo da nisam ovaj sat stavio u podforum Vintage Quartz što bi bila pogreška jer ovaj model nije
kvarcni sat već elektromehanički no krenimo redom...
Timex Model 40 prvi put je proizveden 1969 g. i uvelike se zasniva na Hamiltonovim 500/505 mehanizmima, dakako razlika između ta dva mehanizma je što je Timex u proizvodnji koristio
jeftinije materijale. Ipak Timexovi satovi su se pokazali vrlo preciznima i trajnima
Ovaj moj satić je proizveden 1970 g. sa modelom 41. Kod Timexovih vintage modela ovo je
lako odrediti po brojevima otisnutim kod brojke šest. Četiri broja s desne strane su 4170
70 označava godinu proizvodnje 41 broj mehanizma. 9624 s lijeve strane označava broj modela
odnosno kućišta.
Pogled sa stražnje strane kućišta
Ovo je slika mehanizma 40 kako se mehanizam 40 i 41 razlikuju samo što meh 41 ima datum
vjerujem da će i ova fotka biti dobra. Nisam se usudio otvarati sat jer sam pročitao da malo
neopreznosti može poremetiti mehanizam iako mi ovaj djeluje jednostavno.
Sat je inače 34 mm promjera i 12 mm visine otkucava na 21.600 bph. Ovi modeli su zadnji proizvedeni
1975 g. na Tajvanu. Ovaj sat jednostavan i jeftin ipak predstavlja jedan period ručnih satova prije
dolaska kvarca dok su na brojčaniku još ponosno nosili natpis "Electric"
Bookmarks sajtovi