9Likes
-
3
Post By Bojan Savic
-
4
Post By voosaai89
-
1
Post By voosaai89
-
1
Post By voosaai89
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 6
Konverzije satova
Drage kolege,
Nisam uspeo da nadjem nista adekvatno na forumu o konverzijama i o pravljenim satovima gde se koristi mehanizam dzepnog sata... Ideja mi je da ovde sumiramo misljenja i iskustva vezana za ovu temu.
Dakle da li je neko pravio sebi konverziju ili bilo kakav sat?
Gde se sve mogu kupiti, poruciti, praviti kucista, ciferi, kazaljke...
Ja sam sto se tice ove teme potpuno zelen, ali kupio sam jedan dzepni sat sa unitas 6498 mehanizmom i planiram da pravim jedan sat za sebe...
Sada sam u potrazi za kucistem, ciferom i kazaljkama... Jos uvek lutam i razmisljam o samom dizajnu. Ne bih voleo da pravim nikakav homage, vec nesto potpuno drugacije.
Svaki savet, iskustvo i misljenje su vise nego dobrodosli
Pozdrav,
Bojan
Sent from my M2007J3SG using Tapatalk
-
Re: Konverzije satova
Nešto malo na tu temu imamo . Naravno podržavam detaljniju obradu teme.
-Pretvoriti dzepni sat u rucni - Pomoc?
-Ivan 87 - Moji satovi
-
Član
- Reputacioni uticaj
- 5
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 6
Hvala na odgovorima, nadam se da mozemo napraviti lepu i informativnu temu koja moze biti od koristi.
Ono sto sam na inostranim forumimama uspevao da nadjem su mahom puke kopije satova, sto je nesto sto zaista ne bih radio.
Ono sto zelim jeste da napravim sebi (isplaniram, dizajniram, porucim, kupim i naravno platim nekog strucnog da servisira mehanizam, kompletno ga sredi i dekorise i sve to spakuje) sat kakav bih voleo, jos da ima neki moj licni pecat.
@Libero Sto se cena tice, ne znam,sa unitasom 6497/6498 moze se sve spakovati za 130-150€ a moze se lako potrositi 300+ €...
Ja cu ici na skuplju varijantu, posto zelim da napravim kvalitetan sat...
Sto se tice mehanizma tu sam prosao jako povoljno, ulovio sam dzepni sat za 4000 din
Posto sam sa likom koji se bavi izradom konverzija dogovorio da radimo, imam info jos oko servisa, on ce me kostati 30€
Jos uvek razmisljam kakav dial da pravim/kupim, ali naginjem ka sandwich dial-u.... Od toga za kakav cu se dial odluciti zavisi i za kakve cu se kazaljke odluciti.
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 9
Ja sam radio 2 konverzije, jednu sa Unitasom 6497, drugu sa 6498.
Prva je sa mehanizmom iz Tanis dzepnog sata, druga iz Cortebert dzepnog sata.
I tu postoji dosta varijacija, pogotovu kod starijih primeraka, jer je npr. Tanis ugradjivao u vecinu primeraka 6497-icu bez antisok zastite. Nije toliki "dealbreaker", pogotovu sto ce retko ko da takve satove nosi u nekim stresnijim aktivnostima gde se moze ostetiti, ali meni stoji uvek nad glavom da ne bi valjalo da sa tim satom udarim u nesto. Molnije su sve bez pomenute antisok zastite.
Posto se tu uzimaju mehanizmi iz satova koji su podobro stari i ko zna kako odrzavani, potrebno je i malo srece da se ne naleti na neki izmucen i istrosen primerak. Ja sam imao srece, Tanis je bio koriscen ali lepo odrzavan, a Cortebert maltene kao da nikad nije ni bio nosen, skoro pa nov.
Sto se tice kucista, ima u ponudi na ebay-u, premda se svede da se vrti 5-6 modela razlicitih dimenzija, pa u tom modelu mogu biti polirani, bruseni, PVD... Ima da se proberu sa safirnim staklom.
Sto se tice kazaljki, ako ne mozes da iskoristis originalne, tu je izbor jednostavan, potrebno je da su kompatibilne sa mehanizmom, to svi prodavci naznace i to je to, ne bi trebalo da bude problema.
Sto se tice cifera, tu se stvar moze zakomplikovati i u principu moras uparivati cifer i kuciste, svako kuciste podrzava samo odredjene dimenzije cifera, pa to obavezno proveri. Takodje, u nekim slucajevima mozes iskoristiti i originalni cifer iz dzepnog sata, ako ti se svidja i ako moze da se upakuje u kuciste.
Sto se tice ukupne cene, ja sam konkretno prosao npr. sa 45 evra za polovan dzepni sat, nekih 30 evra kuciste i 2000 din servis. Ako ces da uzimas drugi cifer i kazaljke, to je jos 20-ak evra. I jos kais dodatno. Kod ovih sto se prodaju vec sklopljeni u dosta slucajeva ili nije uradjen servis ili je servis uradio taj koji je sklapao, pa je diskutabilno koliko je to adekvatno uradjeno.
Dosta njih krene sa pricom kako su to neunistivi mehanizmi, pa da im nije ni potreban servis, sto je notorna glupost...
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 9
Po meni 300 evra je previse dati za tako nesto, jer je 99.9% kucista kinesko, cene ranga 30-ak evra, a i da nadjes neko koje nije kinesko, morace dobro da se pomuci da bi po kvalitetu ponudio nesto bolje za neku vecu cifru. Ciferi su isto kineske proizvodnje i takodje je suludo dati za njih preko tih nekih 15-ak evra. I na kraju se svede da je opet u njemu star mehanizam, koji nije bas vrhunskih specifikacija. Na KP je bio do skoro za nekih 350 evra odlicno ocuvan Victrorinox AirBoss Mach 3 sa 6497-2 u Top grade izvedbi, koji je po meni dva koplja iznad ovih konverzija...
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 6
Hvala na odgovoru
Sto se tice dzepnog sata koji sam kupio, mehanizam ima incablock, to mi je bio uslov za kupovinu. E sad, svakako planiram ulepsavanje mehanizma, da se stave plavi srafovi i sta se jos moze uraditi... Voleo bih da stavim i pinned balance wheel, ali ne znam koliko je to moguce i koliko je isplativo.
Kucista sam gledao na e-bay i AliExpress-u, ima ih od 30-40 pa do 100€, a problem sa kucustem je i velicina, posto ne bih isao preko 42mm posto imam malo tanje ruke...
Cifera ima raznih, nisu svi kineske proizvodnje, nasao sam i neke jako lepe za 50€
-
Mlađi član
- Reputacioni uticaj
- 9
Mislim da bez razloga trosis pare na ulepsavanje mehanizma koji je vec dobrim delom odradio svoj zivotni vek. Bolje nadji mehanizam koji je vec u startu malo lepse obradjen. U principu dok ne odradis servis na njemu i ne vidis kako se tada ponasa, ne znas na cemu si, pa bi bila dodatna steta ako si potrosio vreme i novac na ukrasavanje mehanizma koji na kraju ispadne los. Ako pod "pinned balance wheel" mislis na balansicu sa tegovima, to u slucaju Unitasa nije moguce, jer se fabricki nikad nije pravila i svako eksperimentisanje u tom pravcu ne verujem da ce te dovesti do nekog dobrog rezultata.
Sto se tice kucista, po mom iskustvu kinezi prodaju identicna kucista u rasponu cena od 20 do 100 dolara, sve zavisi od prodavca na kog naletis. Kucista od 42mm, sto sam se bar ja susretao sa njima (a fakticki imas jedan, do dva modela), su pretezno bila u jeftinijoj klasi, bez safirnog stakla. Kucista od 43mm sto nude na AliExpress/Ebay-u (opet maltene jedan model) su nesto kvalitetnija, sa safirnim staklom. Ja sam odustao od Alija jer je sa postarinom postao bezobrazno skup, a Ebay je jos ostao sa korektnom cenom slanja.
Vaš status
- Ne možete postavljati teme
- Ne možete odgovarati na poruke
- Ne možete slati priloge uz poruke
- Ne možete prepravljati svoje poruke
-
Pravila foruma
Bookmarks sajtovi