Dakle, daj da preskocimo revolvere, kubure, sablje i kremenjace, bokale i lavore. Servise za slatko i kacamak, srebrne tacne i pribor za jelo, spriceve i injekcije Luj Pastera. Naliv pera od Mont Blanc-a, do Durmitora, preko Osmie, Pelikana i Albatrosa, Kaweco i Markant-a .... Vitrine i kandelabre, slike... sve neki zapisi okamenjene mrtve prirode..... Fotke Tita i njegove svite, Kralja Pere i njegovih dvorjana... Stotine starih stvari za kojima su uzdisale nase prabake. Tu je i retko ordenje i pilotske znacke, kao i svih fudbalskih klubova prve i druge, trece...lige bivse nam nase... Nikada vise spominjane. A zasto pa ne?
Uspmene nekih prohujalih-proslih vremena. E ovo bas nisam morao da napisem. Toliko je vec rabljeno i otrcano, da se uvek najezim kad cujemm ili procitam. A ni ono "epohe" bas mnogo ne mirisem.
Mozda treba samo reci: Mogli ste naci, sve one lepe stvari iz stare robne kuce Mitich, komisiona i prodavnica narodne radinosti, iz predratne zemlje nam nase.
Elem, bilo je i satova onolikoooo...
Na ulazu jedan nas sunarodnik preplanule koze- ili ti malo tamnijeg tena, nije mogao da dobije tezgu na spratu, pa je improvizovao stand tu odmah pored ulaza u Hotel. Cene povoljne, roba sarena, ima i divljaka a i pitomih krstenih primeraka satova. Malo izudarani al' ocuvani, tri X put svajsovani dva X vareni, od pola kile i dvesta ronioci bar jedno tri komaTa, Pa do modnih pista prosetanih satova. Probralo bi se tu nesto, videh bar tri, al' pozurih gore dok se ne rasproda ona dobra roba. Paz' ovo, kao da sam poneo neku lovu pa sam ono kao spreman za ozbiljnu trgovinu. A ja stavio zmiju u dzep da se slucajno ne uhvatim za isti. A tamo sineeee.. prodavci sve ajkulA do ajkule. Ja kao girica medju njima, al; kako ih izbeci kad' imaju mamaK. Moras im prici, i tu onda nastaje promaja u dzepovima.
Obicno nisam bas mnogo probirljiv, al' se uvek uhvatim bas za neke koji su hmmm...
Video sam jako puno starovrmenskih u zutim kucistima sa SS poklopcima. Od Marvina, Arete, Darvila, Coteberta, Eterne, pa do Omege. Ima i nekih retkih marki koje samo pamte vreme manzetni i dugmica za iste. Pokaza mi covek neke dzepne koji idu uz kamasne i koji su kao dukat, a jedan pogotovo, sa nekim trostrukim mostovima, porcelanskih cifera. Jedan zenski kao ispod cekica, ocuvan i uradjen do bola. Kinta smesna za tako nesto. Priznajem, tih starih zutaca je bilo bas buno. Jedan (opet zuti) cetvrtastog kucista, za koji covek-prodavac kaze: Vidite prodajem ovaj sat jednog mog prijatelja penzosa, nosio ga na redovno servisiranje kod sajdzije XY i uzeo mu je 6500 dinara za to. Sramota, sada ga covek prodaje za 5000 din. Tu prodavac vadi garanciju gde se lepo vidi ime i adresa XY majstora sa upisanom cenom. Inace sat je marke Enicar. Nesto vrlo slicno ovom dole.
Od onih drugih, meni vise zanimljivih i zeljenih primeraka svoje vrste.
"Dugena" i to bas ovakva, dosta retka, sa jos dobro ocuvanim premazom.
Jedino nije imao ovakvu original narukvicu.
Dva ista "Citizen Promaster Navihawk blue angels edition" (jedan sa narukvicom, drugi na koznjaku i snalom sa promasteroznakom. Onaj drugi sa narukvicom na kopci preklopnoj ima ugravirano za RV. Poklopac sata ima logo Amerske akrobatske letacke grupe ...
Dobijali su ih nasi piloti, a da li i jos uvek, ne bih znao reci.
Cena je bila ista za oba, po 150 evrijanovicha.
Zatim starih navijaca, i jedan automatic Vostok Komandirskie (SSSR).
Al' ja ga preskocih, jer sam pre par dana vec uzeo ovakav potpuno isti.
* Napomena!
Pozajmio sam sve ove fotke radi bolje ilustracije. To priznajem, kao i da spomenute cene nisu i konacne. One su dobijene samo na upit, a do cenkanja, one prave drazi trgovine nije ni doslo.
Videh i jedan mome oku posebno drag...
Tuto titanijumski, sve sa ovakvom narukvicom i jos sa divnim plavim ciferom.
Cena, da li smem u ovom casu kajanja sto nisam... jos i to da napisem?
E... a sada Seikooooooo.... Jedan gospodin ima takve, vec se moze reci viintage Chrono modele, ma da ti oko stane i usmeri -ukoci pogled pravo na bankomat-e.
Sada cu da postavim onako par od tuce i nesto vise, sto automatica sto quartz izdanja.
Bilo je i pepsija i slemova, pandi i mandi... i jooooj....koliko mLogo lepih.
Bar pola od ovh dole sem "rogonje". Nega priznajem nisam video.
Mnoge nisam mi spomenuo jer mi jos nije izasao iz glave onaj, mame mu Muhlove ja.
Ukoliko nemate sta da radite sutra izmedju 10 i 16 h. Proverite da li sam vas bas mnogo baronisao, ili je bilo jos toliko mnogo drugih satova o koje sam se ogresio, sto ih nisam ovde spomenuo.
Ajd...pa lepo mi spavajte i sanjajte kako je lep ovaj svet...
kad' se vozi trotinet.
Pozz
Bookmarks sajtovi