Nisam znao gde da ovo postavim pa sam napravio novu temu ako nije kako treba neka moderatori ovo pomeste negde
Naisao sam na interesantnu sliku sa neta koja me je onako potstikla da napravim uporedjenje izmedju ova dva sata, radi se Seiko 7016 5001 i Heuer Monako, oba su vintage primerci iz sedamdestih godina prvi Seiko pokrece seikov in haus mehanizam stoper sa fly beck fukciom, drugi odnosno Heuer pokrece zajednicki mehanizam cal 11 koji su ugradivali Bretling Hamilton i druge swiss kompanije oba sat sredinom sedamdestih godina kostala su oko 250 dolara, sto znaci da je seiko mozda bio jevtiniji za nekih 15 - 30 dolara u zavisnosti gde je nabavljen a drugi Heuer Monaco je kostao nekih 250 dolara.
Kad je rec o kvalitetu oba dva chronographa su vrlo kvalitetna chronographa sa priblizno dobrom preziznoscu, Heuer je robusniji dok je Seiko manjih dimenzija, zavrsna obrada je tu negde cak se moze reci da je zavsna obrada Seika sofisticiranija i nekako meksa, mozda je i to rezultat sto je ova model Seika malo novijeg dizajna recimo da su u pitanju 2-5 godine. Heuer Monako slobodno se moze reci da je kultni model koji se pojavio u filmu "Le Mans" dok je ovaj model Seika dobio ime bas po ovom modelu jer oba dav imaju kockastu oblik kucista.
Pre nego sto se sve sabere mogu reci da su oba dva sata kvalitetna, stime sto sam Heuera jednom u zivotu video i stavio na ruci lep sat nema sta, ceznja mnogih kolekcinara mogu reci da mu zavrsnja obrada nije bas na njvisem nivou, Seko 7016 5001 posedujem i mogu reci da je odlican sat za ono vreme
I na kraju investicija u Heuera u ono vreme sredinom sedamdesetih kad ste trebali izdvojiti za njega 250 dolara sad na svetskom trzistu vam donosi sumu izmedju 10 000 i 50 000 hiljada dolara
A investicija u Seiku koji je kostao 190 -220 dolara danas vam donosi na svetskom trzistu oko 400-600 dolara
Interesantan podatak kad se uzme u obzir reklama - ponuda i potraznja
Bookmarks sajtovi