,Pre neki dan nabavio sam svoj prvi "digitalac"posle mnogo godina. Lično nisam neki ljubitelj ovog tipa satova ali ovu priliku nisam mogao da propustim. Razlog je model iz 1980 godine koji me je vratio u niže razrede osnovne škole kada je on bio hit. U to vreme bio je prilično skup i nije mogao lako da se nabavi kod nas. Konkretan primerak me je privukao i zbog toga što je praktično nov i na sebi nema tragova korišćenja. Ovakvi satovi su najčešće stradali tako što su im tasteri zbeg svojih malih dimenzija pritiskani olovkama i drugim oštrim predmetima pa su brzo gubili svoju lepotu.
Casio C-801 je prvi model ovog renomiranog proizvođača sa kalkulatorom. Sećam se kako sam zavideo jednom školskom drugu koji je imao ovakav sat a nosio ga je i na pismenom iz matematike na kome je digitron naravno bio strogo zabranjen.
Casio C-801 osim digitalnog prikaza vremena ima datum sa danima u nedelji, štopericu i naravno pomenuti kalkulator. Alarm nema a njega su dobili neki kasniji modeli. Gornjim tasterom sa leve strane kućišta aktivira se pozadinsko osvetljenje displeja.
Kućište sata je kvalitetno, izrađeno od špialtera pa zatim niklovano a poklopac kućišta i narukvica su od nerđajućeg čelika. Natpis Japan ili made in Japan nalaze se na staklu, poklopcu kućišta, mehanizmu, narukvici... i podsećaju na neka stara vremena kada su se japanski satovi proizvodili zaista u Japanu!
Na kućištu ima ukupno 20 tastera i veoma lepo reaguju na dodir. Struju mu obezbeđuju dve baterije tipa 391 sr 1120.
Toliko za ovaj put, pozdrav!
Bookmarks sajtovi