Seiko Presage SPB067J1 je sat iz Seikove ekskluzivne, prestiž kolekcije mehaničkih satova Presage. Urađen je po uzoru na prvi Seikov mehanički sat "Laurel" iz 1913.godine.
Linija Presage kombinuje tradicionalnu Japansku izradu Seiko satova kao i lepotu, kvalitet i pouzdanost istih. Ova serija ima naglasak Trimatic, što predstavlja kombinaciju šok protekcije, načina navijanja i Spron 510 materija za oprugu.
Treba reći da Presage kolekcija Seiko satova obuhvata mehanizme od 4R serije pa preko 6R serije sve do vrlo zanimljive i kvalitetne 8R serije mehanizama.
Mehanizam u modelu SPB067J1 je 6R15D sklopljen od 168 delova i 23 rubina.
Autonomija mehanizma je preko 50 sati, u mom slučaju 56 sati. Takođe treba naglasiti i gradaciju mehanizma 6R15A,6R15B,6R15C i 6R15D.
6R15D radi na 21.600bph sa tačnošću +25/-15 sek. na dan, poseduje Spron 510 oprugu specijalno kreiranu za Seiko satove.
Proveren je i ugrađivan u mnoge poznate modele Seiko satova npr. Seiko SUMO, ALPINIST, SARB,PROSPEX linije satova.
Mnogo se pisalo o samom 6R15 mehanizmu kao i poređenju sa mehanizmom ETA 2824-2, naravno, sada ne bih ulazio u ta pojašnjavanja niti mi je to bila ideja.
6R15 je izveden od 7s26 mehanizma sa dodatkom rubina kao i opcija hakovanja, ručnog navijanja i opruge Spron 510 koja daje veću autonomiju satu.
Što se tiče tačnosti, onoliko koliko sam ja mogao da utvrdim kod mene je oko -11 sek. što je u granicama tačnosti koju propisuje proizvođač.
Obratio bih pažnju na ono što je na mene ostavili utisak a to je neobičan cifer i prelepe tamno plave kataljke.
Cifer ima šare kao i naziv Karesansui dial. Naime, kako sam uspeo da pronađem, sam naziv predstavlja tehniku uređenja bašte sa kamenjem, vodom i travom koja datira još odavnina u Japanu.
Kaiš je od krokodilske kože i vrlo je udoban za nošenje.
Krunica je prihvatljive veličine sa urezanim logom S i pogodna je za ručno navijanje sata, mislim da je za razliku od prethodne serije Presage modela baš odgovarajuća.
Staklo je, kao što je i bilo očekivano, safirno sa antirefleksnom zaštitom.
Evo i kompletnih karakteristika sata preuzetih sa sajta Seika:
Zaključak je da je kupovina ovog sata zaista pun pogodak, kako po karakteristikama tako i po izgledu i udobnosti prilikom nošenja. E sad, da li baš za 93.750 koliko košta kod nas ili varijanta polovnog sata to je već izbor kupca, u svakom slučaju preporuka za kupovinu modela Seiko Presage SPB067J1.
Bookmarks sajtovi