Jagoše, ako nije indiskretno, kako to da nepogrešivo pišeš ekavski? Izvini ako je indiskretno, pitam jer mi je jezik struka.
Jagoše, ako nije indiskretno, kako to da nepogrešivo pišeš ekavski? Izvini ako je indiskretno, pitam jer mi je jezik struka.
Kvarcni satovi su precizni. Mehanički satovi imaju dušu.
neso do pre 14-15 godina sam ziveo u srbiji.tu sam odrasto.
Poslednja ispravka: jagos (11.5.2013. u 1:25)
Hvala. Ovo sam pitao jer me uv(ij)ek zanimala paralelna upotreba dva jezička varijeteta od strane pojedinca.
je ne mogu da pricam ijekavicu ili jekavicu mada i moji roditelji koriste jekavicu.mislim da je odlucujuce kako govore deca sa kojom rastes.e sad videcu moja deca pomalo mesaju ali sve cesce koriste lokalni govor kao i njihovo drustvo iz skole.
Ma shvatio sam ja da je covjek odrastao u Srbiji cim je reko sa zivi u Budvi. Kod nas kazu uglavnom zivim u Budvu sto je pogresan padez.
EDIT: Evo ja da se preselim u Srbiju sa 21 god vjerovatno nikad ne bih pricao ekavicu, ne bih mogao da se naviknem
Upravo tako - govor sredine utiče na formiranje jezika i govornih navika pojedinca u mladosti. Kada je u pitanju strani jezik, teško se potiskuje akcenat, a u slučaju istog jezika, stare govorne osobine su vidljive čak i kada se govornik prebaci na govor novije sredine.
u pravu si darko nema sanse.poznajem puno ljudi koji od koji sad imaju 60-70 godina i zive u beogradu oko 40 godina i cim progovori znam tacno iz kojeg je kraja crne gore.niksic je posebno specifican mada i ovde kad me neko pozove na tel a ne znamo se po govoru znam odakle je.
A kada te pozove MilanZmaj tacno znas koji sat gleda u tom trenutku
malo zaboravljeni u parkicu...
Mikele mogao bi malo ceru u parkic a ne da mi se tu setas sa kojekavim satovima...
next year at this time I'll be a millionaire
Bookmarks sajtovi