Što da kažem o ovim satovima više no što piše u naslovu.
Satovi su to dosta velikih dimenzija za to vrijeme,tada su bili u modi mali satovi koji danas ne bi prošli nit pod ženske satove.
Pilotski satovi 30-ih bili su promjera oko 4 centimetra bez krunice koja je isto bila velika (tako da su piloti lakše mogli namještat vrijeme) i lugova koji su bili fiksni,na mojim Helvetijama širine su 24 milimetra.Veličina sata bila je bitna zbog preglednosti sata,crni cifer i iluminirane brojke i kazaljke pomagale su pilotima da se mogu i u mraku orijentirat koliko je sati.Još jedna vrlo bitna karakteristika ovih pilot satova bila je i pomična luneta s trokutićem koja je bila od velike važnosti radi označavanja kada je let počeo (prema tome pilot je znao koliko goriva ima avion i koliko vremena smije biti u zraku).
Ovi satovi zainteresirali su me onako usput,i kad sam pribavio prvu Helvetiu natjeralo me da malo proučavam tu vrstu satova,usput sam došao i do druge Helvetie i umjesto da jednu riješim imam misao kako i treću da nabavim i još pokoji model drugih proizvođača.
Satove su koristili piloti s raznih strana,oznaka na satovima nema osim na Longinesu Čeških snaga.
Prvo ću predstavit pilotske Helvetie i to svoje dvije ljepotice.Nisu sasvim očuvane ali i u ovakvom stanju su vrlo lijepe i vrijedne,njihova vrijednost na tržištu varira,a ponuda vani originalnih Helvetia jako je mala.Ovakve satove koristili su i njemački piloti zato većinom kod prodaje navode da je to pilot Helvetia njemačkih pilota,al nije istina koristili su i drugi njih (marketing kod prodaje) moje dvije potječu iz naših krajeva i jedna pripada oficiru iz Ju vojske dok za drugu nisam siguran al zna se da je nošena u Istri.
Sljedeće satove koje ćete vidjet na slikama su Lanco i Longines Čeških jedinica
Sljedeći modeli su Marvin,Olma,Roamer,Tavanes,Technos,Union Soleura.
Marvin
Olma
Roamer
Tavanes
Technos
Union S.A. Soleura
Na kraju ostaje šlag,na žalost od Omege imam samo jednu fotografiju,al zato od Zenitha imam čak dva modela.Prvi model je jako tražen i rijedak s centralnom sekundarkom,dok je drugi model Zenith Special.
A ovako to izgleda kada netko posveti vrijeme i novac na ovakve satove,tad se rađaju kolekcije poput ovih vrijedne pažnje.
Zadnja mješovita kolekcija je moja!
Kolekcija by fotopetar
Ako krenete u sakupljanje ove vrste satove naoružajte se strpljenjem jer satovi su dosta rijetko u prodaji,a oni koji jesu većinom su za cijene od nekoliko tisuća dolara.Pazite da satovi ne dolaze iz zemalja poput Ukrajine koji vole prerađivat satove i pazite da vam na kućištima ovakvih satova ne nedostaje pomična luneta,ona je zbilja poput zaštitnog simbola sata i bez nje sat nije potpun.
Bookmarks sajtovi