Čini mi se da o ovoj kompaniji nije bilo reč, a rekao bih da bi vredelo. Naziv Hainhart sam video u jednom filmu o Nemačkoj armiji iz drugog svetskog rata, da bi me naziv zaintrigirao kad sam natpis video na jednom od plakata za film Evropa (Larsa Von Trira), gde je glavni junak nacrtan kako trči, a iza njega je štoperica i na njoj natpis Hainhart
The HANHART je osnovan davne 1882. u Disenhofenu u Švajcarskoj, kasnije premeštena u Nemačku u grad Schwenningen,u to vreme centar Nemačke časovničarske industrije. Reputacija HANHART traje 120, fabrika se bavila i izradom cajgera pretežno za vojnu industriju ali i vozove.
Osnivač je Adolf Hanhart.... Wilhelm Julius, osnivačev najmlađi sin pravi prvi na svetu običnom čoveku dostupnu štopericu...
1924. HANHART počinje produkciju hronograf štoperica, i 1939, napravljen je prvi pilotski hronograf. većina proizvodnje HANHART-A jesu chronografi, bilo pilotski ili džepni. Fabrika Hainhart postaje poznata po hronografima, a Calibre 40 postaje Hainhartov najvažniji proizvod.....Tech tele i Calibre 41 izlaze 1939. godine, prepoznatljivi po crvenom dugmetu.....
http://s.vid.ly/embeded.html?link=0v...mp;state=pause
Fabrika je bila poznata kao German navy supplayer....nakon završetka II sv. rata, biva preuzeta od Francuske vojske i ubrzo bankrotirala.
Fabrika se obnavlja 1952. godine, kompanija čak učestvuje na Swiss Watch Fair (današni Basel world), ponovo se grade pogoni koji su bili razrušeni i sve do 1962. postojala je produkcija ručnih časovnika – nakon te godine, fabrika prelazi na proizvodnju štoperica, kao i elektronskih i kvarcnih satova i štoperica. Ovakva tranzicija je bila posledica komercijalnog neuspeha, kao i nadolazećih jeftinih satova sa istoka.
Godine 1997., dolazi do nove tranzicije i premeštanja dela fabrike u Gütenbach, gde su i ranije bili proizvođeni HANHART mehanički satovi i štoperice 1924. Danas, Hainhart predstavlja kompaniju koja osim što proizvodi satove, bavi se i istraživanjem i unapređivanjem proizvoda vezanih za merenje vremena.
Hanhart satovi danas....
Eto jedino šta može jedan čovek da poželi nego da i on ima jedan komadić ovakve istorije....
* sadržaji i informacije su preneti sa oficijelnog Stainhart sajta, Watchuseek, kao i različitih relevantnih izvora....
Bookmarks sajtovi