Hteo bih da kupim dzepni sat "Molniju", sta mislite o tom mehanizmu? hvala unapred.
Hteo bih da kupim dzepni sat "Molniju", sta mislite o tom mehanizmu? hvala unapred.
Nije los, sta vise koliko kostaju odlicni su. 3602 je sasvim solidan mehanizam. Imam dva dzepna sata sa tim mehanizmom i zadovoljan sam.
"I have no idols. I admire work, dedication and competence." - Ayrton Senna
hvala Vam veliko. pozdrav
Samo napred
hvala...
Sjajan sat. Imam jedan primerak i prezadovoljan sam.
Hi Marko-
Molnija mehanizam je ruska verzija poznate svajcarske marke Cortebert. Rusi su je pristojno 'skinuli' i tokom godina, molnija se pokazala kao dobar i pouzdan sat. Jedini problem je bio nedostatak incabloc zastite ('osigurac' koji sprecava lom osovne oscilatora prilikom udarca'). Naravno, ovo se odnosi na modele koje sam popravljao kao pocetnik pre 30 godina.
Nisam siguran da li su kasniji modeli imali ugradjn incabloc - to ce lako potvrditi neko od clanova foruma.
Inace posle 30+ godina mogu da se pohvalim da sam i sam kupio prosle nedelje jednu Molniju - model "Dancing Shiva" kou s nestrpljenjem ocekujem.
Mali kuriozitet: Cortebert je pravio mehanizme cak i za Rolex satove!
Uzzivaj u novom satu, pokusaj da naucis sto vise mozes o tome kako sat radi, kako se odrzzava, o firmi koja ga je napravila, istroijatu... to je pravi i jedini nacin da se udje u svet kolekcionara i ljubitelja satova.
N.
Molnija je kako je kazao kolega jeftina varijanta Corteberta,moja preporuka je uzeti takav sat ali uz obavezno podmazivanje.Zašto?Imao sam prilike nabaviti Molnije koje nikad nisu bile nošene i zbog nerada mehanizma kad sam je dobio ona nije radila.To je problem jer mehanizam joj nije baš kvalitetan al uz redovit servis i podmazivanje vjerujem da bi išla ko grom.
Neko na forumu reče i da Ova golana možda ima Cortbertov mehanizam. Znate li šta o mehanizmu u njoj?
windows print screen
Hi Baron -
ako nam pokazzes mehanizam i poklopac bilo bi daleko lakse :-) Ocigledno u ptianju je Golana za Tursku drzzavnu zeleznicu. Ako je u pitanju raniji model onda je cortebert mehanizam, a kasniji modeli napravljeni krajem 50ih i 60s su imali Unitas 6497 i sl.
Turci su bili dobri kupci svajcarskih satova, mnogo primeraka u opticaju. Kasnije su kupovali satove od Rusa. Ovaj tvoj izgleda vrlo lepo, dobro ocuvan.
Inace kod dzepnih satova bitne su 2 stvari:
- stanje cifera
- originalna osovina oscilatora
ako je to OK onda se procenjuje stanje kucista i sve ostalo, ali ako cifer ima bilo kakve imperfekcije i ako je osovina menjana, sat je za mene ne interesantan. Ovde je naravno rec o modernim satovima kojih ima jos uvek mnogo u opticaju.
Bookmarks sajtovi