Prije par dana dana citajuci razne forume po netu (ali i kroz razgovor sa kolegom koji je takodjer vlasnik jednog speedmaster-a) odlucio sam da testiram koliko stvarno moj Speedmaster gubi ili dobija sekundi.
Po uputstivma koje sam procitao: kroz nekoliko dana nosi sat i navecer ga ostavljaj u istoj poziciji a onda ukupno dobijenu gresku podjeliti sa brojem dana i dobiti ce se prosjek.
Ja sam ovo dopunio sa dva dodatna mjerenja ujutro kada stavljam sat na ruku i navecer kada ga stavljam u kutiju, tako da dobijem malo preciznije podatke (zbog toga mogu znati u kojem periodu sat ubrzava a kada usporava, za razliku od djeljenja ukupnog rezultata sa brojem proteklih dana).
Interesuje me kakva je situacija kod vas kada je u pitanju tacnost Speedmaster-a. Koliko je za vas prihvatljivo odstupanje itd...? Omega prihvatljivm smatra sve od -1 do +11 sekundi na 24 sata.
Kod mene je situacija otprilike ovakva:
-tokom dana - na ruci (otprilike od pola 8 u jutro do pola 8 na vecers) sat ubrza izmedju 2-4 sekunde.
-Tokom noci odnosno od trenutka kada ga ostavim u kutiju do sutra ujutro uspori izmedju 1-3 sekunde.
Tako da na ovaj nacin, sto sat dobije tokom dana veci dio a ponekad i sve "vrati" tokom noci.
Sto se tice pozcije u kojoj sat bude tokom "odmora", to je tzv. "dail down" jer u ostalim pozicijama se nastavlja ubzravanje kao i na ruci.
E sad koliko je ovo sve kod mene noramalno ne znam, ali u poredjenju sa vec spomenutim kolegom ciji speedmaster se krece u rangu od -13 do -15 sekundi dnevno, moj rezultat mi se ne cini losim.
I jos za kraj, naravno da ne trazim ekstremnu tacnost a posebno ne od mehanickog sata kao Speedmaster. Svjestan sam mogucnosti regulacije ali ne znam kada je pravo vrijeme i potreba da se ista uradi.
Bookmarks sajtovi