23jewels - Kolekcija satova

Veruj mi,Simo,uzivo je lepsi... Napravicemo nesto kada budes zeleo da ga pogledas. Mehanizam ima hack funkciju,ali za rucno navijanje nisam siguran,potrazicu na netu. Pomeranje krunice,pokrece spreg zubcanika,ali uopste ne ide glatko,kao da nema snage da okrene zamajac,pa ne zelim da forsiram...jer mi hand-wind uopste ne treba.

P1030797.jpg

Hvala Vlado!

Ja tek sad video sta si uzeo prelep je ali nisi napisao za utiske, mislim znam da nikad ja nisam napisao ali za te novce bi bas voleo da znam nesto vise od sata..recimo odstupanja... kako lezi na ruci? jesi li priemtio nesto sto ti bas smeta ali bas...

Svaka cast druze, sat izgleda jako lepo..elegantan, jos ove plave kazaljke i indikator rezervne snage, ma super sat za male pare...! jel to onaj sto nisi znao da li ce ti stici ili ne..? ;)

Prilicno je visoko na ruci,jer nije tanak sat. Evo u poredjenju sa Fortisom

P1030808.jpg

Nisam ga jos nosio,tako da mu odstupanja nisam merio uopste,a to i mene zanima. Smeta mi,jedino,ovaj kais. Na zvuk mehanizma cu se navici,to mi ne smeta puno. Ako (uopste)postoji sat koji vredi svaki dinar...ovaj je jedan od njih (pod uslovom da ne bude odstupao 3 min,naravno)

edit: @ Banja: Hvala druze,da to je taj. Vec sam bio izgubio nadu da ce stici iz HK-a

I jos jedna ispravka... Sa ove slike se vidi da staklo ipak nije ravno,konveksno je...

Last edited:
Čestitke na satu, stvarno prelepo izgleda:thumbup: Parnis mi je bio simpatičan, svi se slažu oko odlično urađenog izgleda samog sata (završne obrade za te novce), čak sa i nameravao da kupim ali sam pročitao različita iskustva na nekim stranim forumima....neka su bila i katastrofalna, gde je lik koji je sam hvalio sat kad ga je kupio opisao kako se javljaju kvarovi na krunici posle više meseci korišćenja, jedan, drugi, pa treći....dok nije reklamirao sat, da bi mu poslali "ispravan" koji žuri 10min. dnevno. Ja bih iskreno voleo da čujem pozitivno iskustvo, oma bih uzeo Big pilot 44mm...

Predpostavljam da je onda rec o navijacima,cim je problem u krunici. Koliko sam video,oni uglavnom koriste neke Asian Unitas mehanizme...sta god to bilo. Ovaj portugalis ima Sea Gull i o tome sam najvise vodio racuna prilikom kupovine. U obzir su dolazili samo modeli sa SG mehanizmima

edit: Svi,pa i ja,kazu "zavrsna obrada za te novce",ali sat nema apsolutno ni jedan detalj koji bih mu zamerio. Svi delovi su cvrsti,brojevi i markeri precizno ofarbani,cifarnik nije asimetricno postavljen,krunica nije klimava..zaista ne znam... Ako se u narednom periodu,recimo,cifarnik oljusti,ili broj spadne,ili kazaljka spadne...reci cu da je zavrsna obrada nikakva,ali do tada...rame sa Orientom (neka mi oproste ljubitelji ovog brenda)

Last edited:
Lep sat za te pare. Nešto gledam uvezi ručnog navijanja, na toj slici mehanizma, ova dva zupčanika (bela strelica) i nisu baš ozupčeni... Probaj samo malo da navijaš ručno i posmatraj ih, pa ako se ne ozupče (ukoliko jedan od njih nije "šetajući zupčanik") i taj otpor traje i dalje... onda ništa. Najbolje ne diraj.

P1030797.jpg

Vukas,sta znaci to "setajuci zubcanik"? Pokusao sam,i u jednom trenutku se zubce,pa se odmicu. A,ovo sto dodiruje ovaj sredisnji zubcanik je neka vrsta poluge,koja ga vraca

P1030798.jpg

Taj zupčanik sa tri zareza (oznaka kontranavoja) je baš takav, šetajući. Verovatna svrha mu je (zajedno s tom feder-polugom) da onemogući prenavijanje bubnja. Samo pretpostavljam, primetio sam isti ili sličan sklop na još nekim automaticima. Ručno navijanje istih ionako ne treba da bude praksa, tu je samo kao prva pomoć, da dopuni rezervu kad i ako zatreba. Probaj da ga pustiš da se potroši do kraja pa onda samo malo navij ručno, verovatno će otpor biti manji. Trebalo bi da se čuje samo fino zujanje prilikom navijanja. Ako ne, onda je vrlo moguća neka zbrka...

Da,cuje se ono klasicno ,glatko navijanja,ali kada se krunica okrece u smeru suprotnim od smera kazaljki na satu. u drugom smeru,ne bih pokusavao,nema gladak zvuk... Ali,da napomenem,da on zubci i okrece citav ovaj spreg,u bilo koji smer da pokrenem krunicu

Koliko je meni poznato, bubanj moze ručno da se navija samo u jednom smeru. Ako grešim onda sam sve ovo pisao bez veze. Kad se navija "u smeru kazaljki", mali zupčanik označen belim x se pomeri ka centru mehanizma, ozupči bubanj i okreće ga. U kontra smeru, taj mali bi trebalo da se odmakne od bubnja i da ga ne tangira. Ukoliko se tada čuje neobičan zvuk, može biti da nastaje jer se vrhovi zubaca malo dohvataju i "preskaču".

isti.jpg

Vukas,u pravu si. Namotava u smeru kazaljki na satu,pokusao sam lagano,dok nije pomerio rotor. U suprotnom takodje zubci,ali nema efekta. Hvala na pomoci... Nisam znao za ovaj setajuci zubcanik...

Evo da odgovorim ovde,posto mi je jedan od clanova trazio da postavim uporednu sliku kineza sa fortisom

P1030851.jpg

P1030850.jpg

veci je 3mm u precniku,deblji je,i razmak izmedju lugova mu je 22mm,naspram fortisovih 20

Parnis.... lepo izgleda i odlicno kopiraju IWC formu satova sto se da videti kada se ode na njihov sajt.
Cene su pristupacne. Pre nekoliko danan sam u rukama imao sat marke STAUER... lep satstauer.jpg iako je potpisan rotor sve je nekako grubo. A onda na poklopcu sata sa unutrasnje strane procitam CHINA CASED.... I sve mi bi jasno kao dan...

E sad sto bi Lane Gutovic reko... ne znam zasto sam ovo ispricao ali u svakom slucaju ne skodi i moze da koristi...

Naprotiv,ovo je sat fenomenalnog izgleda,i odlicne zavrsne obrade. malo je povecih dimenzija u odnosu na koje sam navikao,a razlog prodaje je kupovina drugog,jednostavno bi bio visak. Bilo je ili on ili Seiko...

Back