Affordable grail watch Part I-chronographs

Larosa

New member
Na pokretanje ove teme me je navela polemika oko novog Chopard-ovog hronografa.Vredi ili ne vredi te pare,šta je ono što se gleda kod jednog sata što mu kasnije "daje" vrednost?
Naravno,mehanizam....Ne smemo zaboraviti ni dizajn sata,ja lično sam za klasičan oblik,nisam pristalica satova sa integrisanim narukvicama i ne volim kad je sat nepregledan tj. kad se sav sija i presijava i da samo pod odredjenim uglom,se može očitati ono što sat ima od f-ja.
Takodje ne volem ali to već neki članovi znaju,satove koje sam ja nazvao "vodomeri",to ime sam im nadenuo zbog "ničim izazvane i potrebne" dimenzije koju ti satovi imaju.Da ne bude zabune,tu mislim na satove 42 plus.
Naravno na kraju cena sata odigra konačnu odluku,zato sam i dao naslov u kom ću postaviti par satova za koje ja mislim,da su najpristupačniji i ujedno imaju i dobar mehanizam i dobru cenu,plus sve ono što je,barem meni,važno kod satova.
U ovom Part I,sam se opredelio za hronograf satove.U sledećim temama biće diveri,kalendar satovi,sa alarmom itd.

Prvi sat koji ću postaviti je Longines Master Moon Chronograph,koji ima nezasluženo zapostavljen kalibar 7751 u odnosu na 7750-koji se nalazi u svakom drugom automatik hronografu koji se danas proizvede.
Po meni za ovaj mehanizam se sa pravom može reći da je "velika komplikacija" za male pare.Poseduje 8 kazaljki i 3 prozora znači 11 parametara koje sat pokazuje (sate,minute,sekunde,datum,dan,mesec,mesečeve mene,am/pm i "štoperica" koja meri sek.,min. i sate).

f06khh.jpg

29mrp1c.jpg

I ne mogu da izdržim da ne postavim još jedan sat sa tim mehanizmom ali bez moon faze,naravno reč je o Omegi Speedmaster......

2lkbq7q.jpg

Drugi sat tj. mehanizam bi bila čuvena Lemania 5100.Takodje komplikacija ali pristupačna,sa 7 kazaljki i 2 prozora(f-je koje ima...pa vidite i sami sa slika).Nekako za ovaj mehanizam,kao što je za prethodni to bio Longines,je Fortis.Ima njega i kod drugih proizvodjača ali,po meni,tu je nekako najbolje "legao".

2iu9569.jpg

2j32tft.jpg

ovaj longines je sat bas po mom ukusu i rado bi ga kupio cak sam ga i gledo u prodavnici.zanima me da li postoji za celicnom narukvicom i kako bi izgledo.

Za pokretanje ove teme,pored toga da dobijem puno lajkova :) je,da se članovi uključe sa predlozima svojih vidjenja satova koji spadaju u ovu grupu "prijemčivih" a interesantnih i koji imaju neku "priču" tj. razloge za svoje pojavljivanje u ovoj temi.
Cenovni rang bih ograničio,da bi opravdao svoj naslov "Affordable..." na oko 2000e,e sad plus/minus do nekih 500e (ovde mislim na nove satove i na njihove pune cene,znači one koju su i u prodavnicama).

Simple is better :)

Heuer 1550 sg
fotka by nikola0406
Heuer1550sg-nikola0406.jpg

Heuer "Jo Siffert" Autavia 1163T
pic from onthedash
Heuer-JoSiffert-Autavia-Chronomatic.jpg

Seiko "UFO" 6138-0010
pic from SCWF
Seiko-61380010.jpg

Larosa ne razumem sto stalno potenciras da su satovi od 42mm i vise vodomeri?? Vidi, ja imam 2m i 120kg pa ako stavim sat manji od 39mm neće mi dobro stajati. To sto si ti mali pa ti to stoji to je tvoja prednost ali nemoj nama kojima stoje veci satovi stalno naturati svoje stavove. Uzivaj u tvojim malim satovima. Poz

Last edited by a moderator:
Nisam rekao da ste glupi i nisam rekao za SKX da je vodomer,on je do 42mm i to je,za mene bar,dobra mera,već da ne vidim potrebu,a moda je "jača" od potrebe,za satovima velikih dimenzija a da to ne prati i potreba kao što je to npr. veći mehanizam.
E sad,ako je neko tvojih "gabarita" to je u redu,nek nosi veliki sat ali ja sam pisao o modi velikih satova,što nose i oni koji su vitkiji i od mene.Nisi me očigledno razumeo.....:no:

Evo da i ja kazem rec-dve..;)
Larosa, tema je zanimljiva...

E sad sto se tice dimenzija sata, ne bi se slozio sa tobom oko nekih stvari...Ja sam jedan od onih koji smatraju da je do 42 mm sasvim dovoljno za precnik kucista a sve preko toga (uz neke izuzetke) suvisno, odnosno ne suvisno, nego prosto nije po mom ukusu...

moda je "jača" od potrebe,za satovima velikih dimenzija

Oko ovoga se ne slazem...Moda svakako delom utice na velicinu kucista ali nije presudna...Uostalom, ako cemo pricati o modi, znamo koji su modni satovi pa koga to interesuje neka izvoli...Sto se tice pravih satova, pa zamislimo da su svi satovi recimo 39mm-samo dajem primer! Zamislite tu monotoniju, svaki mali pa lici jedan na drugog.!
Hocu reci da moda ne utice toliko na velicinu kucista koliko zapravo potreba za sirim spektrom proizvoda koji ce zadovoljiti razlicite ukuse...bila to potreba ili ne stvar je u tome da neko voli veci sat a neko ne...kao sto sam rekao, ukusi su razliciti,pa ko sta voli neka izvoli!!

Pozdrav

Držite se teme i jednom za svagda, ostavite se diskusije i nekorektnih komentara o veličini satova koje članovi nose. Moda, potreba, želja... to je izbor svakog pojedinca i poštujte to. Nadam se da neće biti off topica u nastavku jer će se brisati.

Zivota ti Dragone kako to Autavia Siffert spada u pristupacan gral sat,pristupacan je ako si sultan od Bruneja.Da li imas predstavu koliko kosta sat sa tvoje slike?

Da, imam predstavu kako se kreću cene za ovaj model i da, znam da je verzija sa fotke najređa ali ne smatram da moraš da budeš sultan sa Bruneja da bi ga nazvao pristupačnim.

Pozdrav

Super tema.
Evo jedan Tissot kojeg sam davno vidio i pred neki dan naletio na njega u oglasima. Tissot Chrono Janeiro, manual winding ETA/Valjoux 7765 calibre, COSC, limitirani, vintage reissue. Fora sat. Oko 600-700e

Slike vlasnistvo Engi
65812d1192195575-fs-tissot-chrono-janeiro-cosc-l-e-dscn0065modif.jpg

65814d1192195575-fs-tissot-chrono-janeiro-cosc-l-e-b140_tissot_janerio_5.jpg

Ne moze proci tema bez Seika pa evo jednog vintage Seika kojeg sam nedavno kupio :P (nemam ga vise u kolekciji!).
Radi se o Seiko 6138-8000 modelu za japansko trziste. Cesto nazivan GS medju 6138 kronografima zbog nekih razlika kojima vas necu zamarati. Jedna od vaznijih je da ima 23jewels (ostali imaju 21J) i naravno - jako rijetki i trazeni medju kolekcionarima. Cijena ovisno o stanju sata od 400USD do 1000+

p1020444i.jpg
p1020448a.jpg

p1020430g.jpg
p1020427v.jpg

E ovaj joletov Seiko je već nešto što mi se dopada(lep,kvalitetan,redak-kome je bitno) a pritom je i pristupačan(da ne kažem affordable).Kamo sreće da su satovi od 2000 eura nešto što se može nazvati pristupačnim,bar nisu u delu Srbije u kojem je živim.

Ohrabren vasim like-ovima, predstavljam jos jedan chrono grail. Moj trenutni favorit da me se pita koji chrono uzeti. Polovni u mint stanju od 1800-2500USD.
Radi se o Seiko Ananti SRQ005/ SRQ003 (SRQ003 je model na impresivnoj SS narukvici) sa in house 8r28 mehanizmom koji se moze pohvaliti sa 28,800bph, 34 rubina i nemalih 294 dijelova koji se rucno slazu u Morioka watch studio u Japanu.
Tehnickim dostignucima ne zaostaje, dapace nudi puno:

Column wheel
Vertical clutch
One piece, 3-point hammer for instant hands reset
Spron 510 mainspring
Seiko magic lever winding

Slike vlasnistvo Spring-diver

AnantaSRQ0035-20-2010010.jpg

AnantaSRQ0035-20-2010005.jpg

AnantaSRQ0035-20-2010001.jpg

SeikoAnantaSRQ003011.jpg

Ananta SRQ005 kozi: