Antoine Martin Slow Runner - Najsporiji sat

krstin

New member
Antoine-Martin-Slow-Runner.jpg

Iz nezavisne švajcarske manufakture satova Antoine Martin stiže najsporiji mehanički sat. Osnivač kompanije i glavni časovničar, Martin Braun, stoji iza ovog specijalnog sata. 30 godina iskustva u horologiji doprinelo je stvaranju mehanizma sa najvećom i najsporijom balansom.

Antoine-Martin-Slow-Runner4.jpg

U satu prečnika 42 mm nalazi se balansa sa prečnikom od čak 24 mm! Ovo nesvakidašnje delo časovničarstva ljubitelji uživo mogu videti od 25. aprila na Baselworld-u.

Antoine-Martin-Slow-Runner1.jpg

Mehanizam radi na frekvenciji od 7,200 otkucaja po času (1hz). Tako se sekundna kazaljka pomera nesvakidašnje za jedan mehanički sat. Umesto prividnog klizenja, kazaljka se u toku jedne sekunde pomeri samo dva puta.

Antoine-Martin-Slow-Runner3.jpg

U satu se nalazi kalibar AM36.001, sa prečnikom od 36mm i visinom od 8,6 mm. Mehanizam se sastoji od 199 delova, a u njemu se nalazi 23 rubina. Pojedini elementi zaprečnog sklopa izrađeni su od silicijuma. Rezerva snage iznosi čak 96 časova, a na brojčaniku se nalazi i njen indikator.

IZVOR: Antoine Martin

Stvarno zanimljivo.:yes4:
A jesam se pitao koji mehanizam radi na najmanjoj frekvenciji.

Veoma,veoma zanimljivo i bar za mene originalno :congrats:
Nisam imao prilike pročitati o ovoj "brzini" koju jedan mehanizam može imati,bravo Krstin :thank_you2:

Bravo Krstin. Sviđa mi se mehanizam. Obično se inžinjeri trude da povećaju broj Hz ali eto neko je krenuo i u suprotnom smeru. Interesantno. Baš bih voleo da vidim uživo kako radi .

Za sada nazalost nemamo konkretan tekst na tu temu, ali eto odlicne ideje da ga napisemo.
Stay tuned...
Pozz!

pisalo se na forumu i o tome ali samo u tragovima i to u vise tema, znam da se oni koji rade na niskim frekvencijama sporije habaju, da Zenith i Seiko prave mehanizme na visokim frekvencijama i da zato kazaljka ''lepse'' klizi..krstin moje pohvale za tekst i predstavljanje :)

Seiko nije bas skroz karkteristican za visok broj otkucaja, vecinja njegovih mehanizma srednje klase rade na 21.600 vns. Ukratko mehanizmi sa visokim frekvencijama lakse postizu preciznost, kazaljka klizi pri radu , ali opet brze se haba. Ovi sporiji su radne masine :) Takodje kod mehanizama nize frekvencije da bi se postigla veca preciznost (sto manje odstupanje) potrebno je da su komponeti mehanizma uradjeni bolje (preciznije) i sa vise kontrole kvaliteta ( ne znam da li sam se dobro izrazio)... Sta ja znam vise volim veci broj otkucaja zbog rada sekundare, mada se ne bunim ni za Seiko 6r15:)

Izgleda odlicno od pozadi;)
Nije los video, ali nije to jos ono pravo. Cekamo pravi "live" snimak, ako vec ne mozemo da ga vidimo uzivo:(

Antoine Martin Slowrunner sa 24 mm, 1 Hz balansom

Poštovanje svima!

Naleteo sam na jedan nadasve neobičan sat sa zanimljivom inovacijom.
Antoine-Martin-Slowrunner-FrontBack.jpg
Trend u proteklih nekoliko godina je da se balans sve više smanjuje a povećava broj njegovih oscilacija. Ima dosta primera za to, a među njima bih izdvojio Zenith ElPrimero sa 10 poluoscilacija u sekundi i dva potpuno fascinantna mehanizma od Tag Heuer proizvođača: Mikrogrider i Mikrotimer sa 2000 i 1000 poluoscilacija u sekundi.

Sat koji je ovde predstavljen je plod razvoja u potpuno drugom smeru. Naime, ovaj sat koristi balans od 24mm koji osciluje na 1Hz, iliti dve poluoscilacije u sekundi.

Antoine-Martin-24mm-Balance-620x541.jpg

Ne treba previše trošiti reči, pogledajte i sami!

Antoine Martin Slow Runner - YouTube - YouTube

Back